Mutatunk egy olasz falvat, ahol a lakók kétharmada indul a választáson

Mutatunk egy olasz falvat, ahol a lakók kétharmada indul a választáson

A helyi választáson anya és fia is ellenkező táborba kerültek. A hír mellé 3 könyvet is ajánlunk.

hhz | 2024. június 04. |

Ingria népe izgalmas hétvégének néz elébe: a 46 helyi lakos közül 30 indul a választáson. A Torinóhoz közel fekvő falu nemcsak Olaszország legkisebb települése, hanem az egyik legszebb is: egy hegyekkel és erdőkkel körülvett apró gyöngyszem. Na de ki fogja jövő héttől vezetni?

A polgármester és az anyja

A falu jelenlegi polgármestere, Igor De Santis 2009 óta vezeti Ingriát. Sokáig úgy tűnt, ezúttal sincs mitől félnie: a legutóbbi választást fölényesen nyerte, és ez alkalommal csak egyetlen kihívója akadt, a hetvenéves Renato Poletto.

Kissé komplikálta a dolgokat, amikor a milánói Stefano Venuti, aki egy második otthonnal rendelkezik a faluban, szintén bejelentette, hogy indul a polgármesteri székért.

 „Erre nem számítottunk” – vallja be őszintén De Santis.

De az igazi meglepetés csak ezután érkezett: Poletto sikeresen megszerezte Milena Crosasso, vagyis De Santis édesanyja támogatását. Crosasso neve most már ott virít az ellentábor listáján mint tanácstag-jelölt, nyolc további nő és egy férfi mellett.

A felfokozott hangulatban végül az apró falu lakosainak mintegy kétharmada – harminc a negyvenhatból – úgy döntött, hogy megméretteti magát.

„Kértem az anyámat, hogy csatlakozzon hozzám, de amikor látta, hogy Poletto főleg nőket jelölt, inkább mellette döntött – magyarázza De Santis. – A lista egytől egyig önkéntesekből áll, akik nagyon sokat tettek a falunkért.”

Crosasso a maga részéről nem hiszi, hogy a választási hajrá megzavarná a családi békét.

„Mindketten csak a legjobbat akarjuk a közösségünknek. Én lehetőséget kaptam arra, hogy hangot adjak a nőknek, és nem gondolom, hogy ez meglazítaná a kapcsolatunkat” – nyilatkozta.

Turisták, néptelenség

Az olaszországi Soana-völgyben fekvő Ingria más apró falvakhoz hasonlóan gondokkal küszködik: a népessége egyre csökken, a helyi szolgáltatások hiányosak, a tél beálltával pedig hótorlaszok nehezítik a lakosok életét.

Ehhez jön még egy újkeletű, különleges probléma is:

mióta 2022-ben kinevezték Olaszország egyik legszebb falujának,

Ingriának meg kellett küzdenie a turisták áradatával.

„Hatalmasat nőtt a turisták száma, és ezt valahogy kezelnünk kell – mondja De Santis. – A maroknyi helyi lakos mellett egyre többen akarnak második otthont a falunkban. Mi csak meg szeretnénk őrizni Ingria szépségét.”

Olvasmányt keresel a választások előestéjére? Ezt a három könyvet ajánljuk:

Ésik Sándor: Sanyikám, én nem politizálok

Ésik sándor
Sanyikám, én nem politizálok
Libri, 2024, 243 oldal

Sokan azt hiszik, hogy a demokrácia olyan csodaszer, amitől hirtelen szabadság, jólét és jó hangulat lesz körülöttünk. A demokráciát azonban nem lehet „csak úgy” élvezni: mindennap csinálni kell. Minél többen csináljuk, annál többen élvezhetjük. De ha nem csináljuk, akkor eljön a pont, amikor már nem lesz demokrácia, és ezzel együtt szabadság, jólét és jó hangulat sem.

Felelősséggel tartozunk a saját életünkért, a hazánk sorsáért és közös ügyeinkért is. A felelősség felvállalásának első lépése pedig a gondolkodás. Gondolkodás mindarról, ami körülvesz bennünket. Gondolkodás arról, mit lehetne másként, jobban csinálni, hogy aztán a gondolatokat tettek is kövessék.

Sanyikám, én nem politizálokba itt tudsz beleolvasni, a szerzővel készült interjúnkat pedig itt olvashatod el. 

Jókai Mór: Politikai divatok

Jókai Mór
Politikai divatok
Fapados, 2010, 364 oldal

Jókai méltatlanul feledésbe merült regénye több okból is érdekes a mai olvasó számára. Leírja az 1848 utáni polgári átalakulást, ami sokszor kísérteties hasonlóságot mutat a 1989-90-es rendszerváltással. Továbbá közel hozza  '48 történéseit és szereplőit: megismerkedhetünk Petőfi Sándorral, aki Pusztafi néven a könyv lapjain él és mozog, valamint magával az íróval is, aki Lévai Bélaként gyullad nagy szerelemre egy gyönyörű színésznő iránt.

A Politikai divatok kötelező olvasmány mindazoknak, akik szeretnék Petőfiről lehámozni az elmúlt százötven év által rárakott klasszikus imázst. A könyv szarkasztikus humorával pihenést jelent minden kikapcsolódni vágyónak, gyönyörű nyelvezete pedig igazi csemege az irodalomszerető közönség számára.

Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon

Mikszáth Kálmán
Két választás Magyarországon
Akkor, 2004, 282 oldal

Két választás Magyarországon című könyvében Mikszáth bemutatja, hogyan torzul el torz viszonyok közepette minden emberi érzés. A főszereplő Katánghy Menyus alakját először egy karcolatban hívta életre, amiben képviselővé válásáig írta meg pályáját. Ezt követte két évvel később A körtvélyesi csíny, amely Katánghy újabb választási „cselfogását” örökítette meg.

A két elbeszélésből jött létre a Két választás Magyarországon. A könyv hangsúlya a jellemrajzon van: Katánghy feudális úri előítéletektől hajtva kíván túlélni egy polgári világban, s így törvényszerűen lesz parazitává, az élet hamisjátékosává. Főhősének jellemét, egyéniségét rajzolva Mikszáth itt egyértelmű ítéletet nem mondott. Jól látta a kiegyezés úri társadalom elposványosodott életét, de jövőt idéző társadalmi eszmények híján némi legyintő cinizmus is belopakodott művészetébe.

Nyitókép: Alejandro Aznar / Pexels

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Újra Joe Biden és Donald Trump harcáról szól majd a novemberi elnökválasztás

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.