Újra Joe Biden és Donald Trump harcáról szól majd a novemberi elnökválasztás
ki

Újra Joe Biden és Donald Trump harcáról szól majd a novemberi elnökválasztás

Átlépték pártjaik delegátusi küszöbét, így 2024 novemberében Joe Biden és Donald Trump között dől majd el, hogy ki lesz az Egyesült Államok 47. elnöke. Könyvek hírek mellé.

Kedden a Demokrata Párt és a Republikánus Párt is előválasztást tartott az Egyesült Államokban: Joe Biden és Donald Trump is megszerezte pártjában a jelöltséghez szükséges küldöttküszöböt. A demokraták Georgiában, Mississippiben, Washingtonban, illetve az Észak-Mariana szigeteken szavazhattak, emellett a külföldön élő demokraták is leadhatták voksaikat. A republikánusok Georgia, Mississippi és Washington államok mellett Hawaiin szavaztak.

Biden vs. Trump: biztos, de nem hivatalos

Bár a két párt előválasztási szabályai nem teljesen azonosak, a szavazatok alapján eldőlt, hogy a 2024 november 5-én esedékes elnökválasztáson ismét Biden és Trump versengenek majd az ország vezető pozíciójáért. Az eredmény olyan szempontból nem meglepő, hogy egyiküknek sem volt a pártján belül erős kihívója. A demokraták és a republikánusok azonban hivatalosan csak nyáron, saját jelölőgyűléseiken jelentik be, hogy kit indítanak az elnökségért.

A 81 éves Biden az eredmények után azt mondta, „megtiszteltetés” számára, hogy a választók támogatták újbóli indulását, hiszen

„a Trump jelentette fenyegetés nagyobb, mint valaha”.

„Hiszem, hogy az amerikai nép úgy dönt majd, hogy a jövő felé haladjunk,” tette hozzá a jelenlegi elnök.

A 78 éves Trump továbbra is a bevándorlási törvények szigorításával, a „határ lezárásával” és minden eddigi mértéket felülmúló kitoloncolásokkal kampányol, emellett ígéri az amerikai energiatermelés fellendítését, a külföldi import megadóztatását és az ukrajnai háború befejezését.

A 2020-as elnökválasztás előtt olyan köteteket ajánlottunk, amelyek megmutatták, miért fontos esemény ez, a friss eredmény apropóján most a két jelöltről ajánlunk könyveket.

Evan Osnos: Joe Biden – A normalitás embere

evan osnos
Joe Biden – A normalitás embere
Ford. Avar János, Avar Katalin, Zámbó Kristóf, Kossuth, 2020, 221 oldal
-

Joseph R. Bident, Barack Obama alelnökét nevezték már a legszerencsésebb embernek, de a legszerencsétlenebbnek is. Szerencsés, mert ötven évnyi töretlen pályafutása a Fehér Házig vitte, és szerencsétlen, mert ezt a fél évszázadot fájdalmas személyes veszteségek és mély csalódások kísérték. Bident olyan eltökéltség jellemzi, amely a politika legfelső köreiben is ritka: a szembenézés a tévedésekkel, az emberi fogyatékosságokkal és a sorsfordulatokkal. Evan Osnos, a New Yorker újságírója hosszú interjúkat készített Bidennel és másokkal, köztük Barack Obamával és a Biden család tagjaival. A bennfentes könyv megjeleníti az elnökjelölt hosszú és eseménydús szenátusi pályafutását, nyolcéves alelnöki megbízatását, a mellőzöttség éveit, amikor 2016-ban a demokraták Hillary Clinton mögé álltak, és a döntést, hogy harcba száll az elnökségért Donald Trumppal.

Ben Schreckinger: A Biden család – Az elnök családjának ötven évig tartó útja a hatalomig

ben schreckinger
A Biden család – Az elnök családjának ötven évig tartó útja a hatalomig
Ford. Bartók Imre, Scolar, 2022, 336 oldal
-

A politikai témák szakértőjének számító Ben Schreckinger könyve végigköveti azt a hosszú utat, amelyet megtéve Joe Biden eljutott az elnöki székig. Bemutatja a Biden család történetét, Joe fiatalkorát, feltűnését az amerikai politikai életben és karrierjének minden meghatározó állomását. Foglalkozik természetesen Biden magánéletével is, a családi örömökkel és tragédiákkal, sőt az elnök életében fontos személyekre is ráirányítja a figyelmet, a testvérektől a gyerekein át az ellenségekig. Lehet bármilyen tehetséges politikus Joe Biden, az erős és támogató családi háttér nélkül valószínűleg nem jutott volna ilyen magasra. A család minden tagja tudta, mikor kell teljes mellszélességgel felsorakozni Joe mögött, és mikor kell - az újabb előrelépés érdekében - háttérbe húzódni.

Bob Woodward, Robert Costa: Peril 

bob woodward, robert costa
Peril
Simon + Schuster UK, 2022, 482 oldal
-

A Watergate-botrány kirobbantásával világhírűvé lett, kétszeres Pulitzer-díjas Bob Woodwardnak nem ez az első könyve Trumpról. A Fear (Félelem címmel jelent meg magyarul, kritikánkat itt találod, és bele is olvashatsz) és a Rage után ezzel a sajnos csak angolul elérhető kötettel folytatta a Donald Trumpról és kormányáról szóló sorozatát. Woodward és Robert Costa ebben a könyvben azzal foglalkozik, hogyan kezelte az elnök például a koronavírus-járványt. A szerzők több mint 200 interjút készítettek, emellett naplókat, emaileket, titkos utasításokat és telefonbeszélgetések leiratait használták. A Peril egyebek között azt állítja, hogy a nyilvánosság előtt Trump kezdetben szándékosan bagatellizálta a járványt, miközben szűk körben halálosnak nevezte azt.

Michael Wolff: Landslide – The Final Days of the Trump Presidency

michael wolff
Landslide – The Final Days of the Trump Presidency
Little Brown and Company, 2021, 312 oldal
-

Wolff szintén írt már egy sikeres könyvet Trumpról, Tűz és düh címmel hazánkban is kiadták, mely az elnökségig vezető útról és a kezdeti botrányokról szólt. A szerző ebben a kötetben Donald Trump elnökségének végét, az elveszített újraválasztási kampányát, és az azt követő példátlan eseményeket tárgyalja. Trump ugyanis olyan vehemenciával terjesztette, hogy választási csalás miatt veszített Bidennel szemben, hogy hívei megostromolták a Kapitóliumot. Természetesen szóba kerül az elnök ellen indított vádemelési eljárás is. Wolff fellebbenti a fátylat arról, hogy mi zajlott valójában a Fehér Házban a kaotikus időszak alatt, mit hitt és mit tervezett valójában az elnök és egyre fogyatkozó támogatói. Rengeteg, köztük exkluzív forrásra alapozva derül fény arra, hogy Trump köre ekkorra már olyanokra szűkült, akik vagy mindent a leginkább ráhagytak, vagy a legkevésbé értettek ahhoz, amit csináltak, miközben az elnök túllépte a demokrácia határait, és már a hadiállapot gondolatával játszott.

(Forrás: BBC)