Alkotóházzá alakítják át a feminista sci-fi úttörőjének otthonát

Alkotóházzá alakítják át a feminista sci-fi úttörőjének otthonát

Ursula K. Le Guin családja egy nonprofit szervezetnek adományozta a háromemeletes portlandi házukat. Akár kezdő szerzők is lehetőséget kaphatnak, hogy eltöltsenek pár hetet A sötétség balkeze című sci-fi szerzőjének egykori otthonában.

vn | 2024. június 12. |

„Szülőként mindig jelen volt az életünkben és bármivel fordulhattunk hozzá” ‒ mondta az AP-nek a 2018-ban elhunyt legendás sci-fi író fia, Theo Downes-Le Guin. Aztán így folytatta: „Sosem terhelt bennünket a karrierjével. Azt viszont tudtuk, hogy hagynunk kell neki időt, amit az írással tölt.”

Gyerekszobából írók kreatív tere

Ursula K. Le Guin a kaliforniai Berkeleyben született, és a harmincas évei elején költözött Portlandbe a férjével. Az egykori gyerekszoba helyén, a házuk második emeletén alakított ki magának egy írószobát.

Az édesanyja hagyatékát kezelő Downes-Le Guin nemrég felajánlotta az oregoni nagyvárosban működő Literary Arts nevű közösségi nonprofit szervezet számára az egykori házukat,

ahol nyártól kortárs szerzőknek hirdetnek rezidenciaprogramot.

„2017-ben kezdődtek a beszélgetéseink Ursulával és családjával” ‒ nyilatkozta a Literary Arts ügyvezető igazgatója, Andrew Proctor. „A sötétség balkeze szerzőjének az volt a szándéka, hogy a halála után írók kreatív terévé alakítsák majd az otthonát.”

A Literary Arts tanácsadó testülete, illetve az örökösök közösen döntenek majd arról, ki költözhet be a házba. Azt ígérik, a hozzájuk eljuttatott pályázatok minősége határozza meg, kié lesz a lehetőség, hogy ezen az ihletett helyen készítse el a kéziratát. Aki Portlandben rezidens lehet, hasonló élményben lesz része, mint az Esterházy Péter egykori otthonában kialakítani tervezett alkotóház majdani lakóinak.

Kicsoda Ursula K. Le Guin?

A sci-finek és a fantasynek mélységet adó Ursula K. Le Guin 1968-ban jelentette meg első regényét, A szigetvilág varázslója címmel. Ezt követte A sötétség balkeze, amely úttörőnek számított a műfajban, ugyanis egy olyan bolygón játszódott, ahol nem léteznek hagyományos nemi szerepek. A regény Hugo- és Nebula-díjas lett, csakúgy, mint az 1974-es A kisemmizettek. A Szigetvilág-sorozat harmadik részét, 

A legtávolibb partot pedig gyerekirodalom kategóriában tüntették ki az amerikai Nemzeti Könyvdíjon.

Az író nem csak a műveiben emelte fel a szavát a nőkkel szemben elkövetett igazságtalanságok ellen. Híressé vált 1987-es levelében megtagadta, hogy szöveget írjon egy olyan antológia borítójára, amelyben egy női szerző szövege sem szerepelt, mivel úgy érezte, nem tartozik ebbe az exkluzív férfiklubba. A Nemzeti Könyvdíj átadóján elmondott beszédében pedig azt húzta alá, hogy az igazi jutalom sosem profitban mérhető, hiszen az nem más, mint az írás közben érzett szabadság.

Le Guin több mint 50 könyvet jegyez, írt verseket, novellát, kritikát, és lefordította a Tao te Kinget is. Legutóbb a kétkötetes A megtalált és az elveszett című novellagyűjtemény jelent meg tőle magyarul.

Forrás: AP, Bookriot

Nyitókép: Flickr / OnceAndFutureLaura

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ursula K. Le Guin: A jutalom, amit egy író a könyveiért kap, nem a profit, hanem a szabadság

Olvasd el Ursula K. Le Guin tízéves, de máig aktuális, híres beszédét írásról és könyvkiadásról!

...
Hírek

Újabb adaptáció készül Ursula K. Le Guin Szigetvilág-sorozatából

...
Hírek

Ursula K. Le Guin sosem akart író lenni - csak írt

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.