Vámos és Dragomán elárulta, mit terveznek az Esterházy-villából alakuló alkotóházzal

Vámos és Dragomán elárulta, mit terveznek az Esterházy-villából alakuló alkotóházzal

Esterházy Péter Emőd utcai villája a tervek szerint alkotóházzá alakul. Ennek részleteiről és a tervekről a házat működtető alapítvány kuratóriumának két tagja, Dragomán György és Vámos Miklós beszélt.

ko | 2024. június 11. |

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy Esterházy Péter egykori otthonát megnyitják az írók előtt. A Litera most a ház fenntartásáért felelős alapítvány két tagjával, Vámos Miklóssal és Dragomán Györggyel beszélgetett a kiinduló ötletről, a ház mindennapjairól és a finanszírozáshoz szükséges pénz előteremtéséről.

Mindketten jó viszonyban voltak Esterházyval

Az interjúból kiderül, hogy a kuratórium tagjai személyesen is jó barátok, és mindketten jó viszonyt ápoltak Esterházy Péterrel is, Vámos gyakran átbiciklizett hozzá, és Szigligeten is többször nyaraltak együtt. Dragomán is ismerte személyesen, és nagyra tartotta például azért, amiért figyelemmel követte és támogatta a fiatalok pályáját, de elmondta, hogy többször olvastak fel közösen, sőt,

főztek is együtt. 

Azt, hogy a házból alkotóházat lehetne csinálni, Dragomán vetette fel a Facebookon, német példákra hivatkozva, amikor meglátta Esterházy Marcell hirdetését. Vámos egy kommentet írt a bejegyzéshez, ezután felhívták egymást, és elkezdtek beszélni a részletekről. Az interjúban elhangzik, hogy Esterházy családja már többször próbált egyeztetni az önkormányzattal, de korábban nem jártak sikerrel. Kiss lászló, a 3. kerület polgármestere ugyanis azt mondta, hogy

ők nem üzemeltetheik az ingatlant, legfeljebb megvásárolhatják.

„Türelmesen meghallgattuk, mondtam aztán, hogy az üzemeltetést mi fogjuk bonyolítani, közadakozásból, én pedig egy évig fölügyelem, ingyen. Az önkormányzat dolga, hogy megvegye a házat a családtól. Ennek nagyon megörült, és tulajdonképpen megállapodtunk” mesélte Vámos Miklós.

A kuratórium harmadik tagja: Daniel Kehlmann

A német író bevonása Dragomán Györgyben merült fel, hiszen tudta, mennyire szerette Esterházyt, annak idején például nagyon bánta, hogy nem tudott részt venni a temetésén. „ (...) rögtön igent mondott, és azonnal felajánlotta, hogy összeköt a Thomas Mann-villa igazgatójával, sőt, bárkivel, akiről úgy gondoljuk, hogy a segítségünkre lehet. Pár napja személyesen is találkoztunk Berlinben, elmeséltem neki, hogy állnak a dolgok. Örült, hogy megyünk szépen előre, és biztosított róla, hogy ha feláll az alapítvány, és rendeződnek a tulajdonviszonyok, akkor,

ahogy csak tud, segít majd nekünk a külföldi kapcsolatépítésben”

 –  mondta el Dragomán György. Kehlmann szeptemberben Magyarországra látogat most megjelent, Mozgókép című regénye kapcsán, akkor egész biztosan meglátogatja majd a házat is.

Milyennek képzelik az alkotóházat?

Az alapítvány létrehozói a balatonfüredi fordítóházhoz hasonló alkotóházat képzelnek el, bár a részletek kidolgozása jelenleg is tart és megbeszélés alatt áll. A tervek szerint műfordító szemináriumok, beszélgetések,

kamarakiállítások, felolvasások, kerti partik töltenék meg élettel a házat.

Anyagi háttér

Az alaptőkét a két alapító biztosította, de a ház működtetéséhez a kuratórium tagjai hazai és külföldi kiadóktól, irodalmi lapoktól, olvasóktól várnak támogatást, a Líra például már fel is ajánlott egy nagyobb összeget. 

A házat gondozó alapítvány neve A magyar irodalom barátainak alkotóháza (MIBA), és nagyon számítanak az adakozásra, egyelőre „kalapoznak”, ahogy Vámos fogalmaz. Dragomán emellett reméli, hogy sikerül majd hasonló külföldi intézményekkel és alapítványokkal is kapcsolatba kerülniük, a Berlini Művészeti Akadémián például jövőre nyílik az Esterházy-archívum, így kialakulhat egy párbeszéd. 

(Litera)

Nyitókép: Esterházy Marcell

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nem adják el Esterházy Péter otthonát, hanem megnyílik az írók előtt

Esterházy Péter Emőd utcai villája a jövőben egy alkotóháznak nyújt otthont, ami a tervek szerint hazai és külföldi írók előtt is nyitva áll majd. 

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

A budapesti főpolgármesteri székért induló politikus azt szeretné, ha az állam és a főváros közösen helyezné védettség alá Esterházy Péter házát, „így óvva meg kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét”.

...
Hírek

Megmutatjuk Esterházy Péter eladó házát

Esterházy Péter örökösei megválnának a 65 éve a család birtokában lévő 3. kerületi villától a Facebookon megosztott hirdetés szerint.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...