Ursula K. Le Guin sosem akart író lenni - csak írt

Ursula K. Le Guin sosem akart író lenni - csak írt

.konyvesblog. | 2019. augusztus 01. |

Ursula K. Le Guin világai címmel mutatják be azt a dokumentumfilmet, amely a 2018-ban elhunyt sci-fi és fantasy író életére fókuszál. Le Guin a zsáner egyik legjelentősebb, úttörő szerzőjének számít , mégis ez az első dokumentumfilm, amely róla készült. Arwen Curry tíz évig forgatott vele és róla; habár kezdetben többször lepattant Ursula K. Le Guinről, az író végül mégis a bizalmába fogadta. A filmben, melyet egy Kickstarter-kampánynak köszönhetően tudott befejezni, olyan szerzőket szólaltatott meg, mint Margaret Atwood, David Mitchell, vagy akár Neil Gaiman, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy Óceánföld nélkül a Harry Potter sem jöhetett volna létre.

Le Guinnek magyarul legutóbb négy kötetben jelentek meg novellái és kisregényei a Gabo Kiadó gondozásában, ezek A megtalált és az elveszett I-II., valamint a Valós és valótlan I-II.

Michael Habon szerint Le Guin a 20. századi amerikai irodalmi szcéna egyik legnagyszerűbb alkotója volt, igaz, saját munkásságáról a szerző szerényen csak annyit mondott a dokumentumfilmben:

„Sosem akartam író lenni – csak írtam”.

Karrierje ugyanakkor nem indult be könnyen, a dokumentumfilmben több olyan levelet bemutatnak az ötvenes évekből, melyekben a kiadók sorra visszadobják, elutasítják a műveit. Az áttörés 1962-ben jött el, amikor egy magazin 30 dollárt fizetett az egyik történetéért.

Le Guin később azt mondta, hogy a női sci-fi írókat egy időben olyan mitologikus lényeknek tekintették, mint mondjuk a tribbliket vagy az egyszarvút. Nem nagyon tudott mit kezdeni a feminista sci-fi címkével sem, mert kicsit olyan érzése volt, mintha ezzel el kellene távolodnia a házasságtól, a férfiaktól, az anyaságtól, holott neki ez soha nem állt szándékában.

„Természetesen tudok regényeket írni egy kézzel, és fel tudok nevelni három gyereket a másikkal. Hát, persze. Csak figyeljenek.”

A dokumentumfilmet pénteken mutatják be az amerikai PBS-en, érdemes megnézni az előzetesét:

Forrás: WSJ

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.