Tóth Krisztina: A verseimben a sztori gyakran egy apró látványelemből bomlik ki

Tóth Krisztina Bálnadal című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. A költő egy videóban mesélt arról, hogy miért szerepelnek gyakran állatok az írásaiban, és hogy miért volt fontos számára a szonett műfajával való kísérlezetés. A Libri irodalmi díjak 10 döntős művére május 10-ig lehet szavazni.

fk | 2022. április 14. |

Tóth Krisztina elmondta, általában a könyveiben – nemcsak a versekben, a prózákban is – nagyon gyakran előkerülnek az állatok és a gyerekek. Szerinte mind a ketten a kiszolgáltatottságot jelképezik, tulajdonképpen az állatok vannak a legeslegkiszolgáltatottabb helyzetben, ők beszélni sem tudnak. „És hogy ha van egy feszültség a történetben, akkor nagyon gyakran ők válnak áldozattá, ők viszik el a balhét.”

TÓTH KRISZTINA
Bálnadal
Magvető, 2021, 64 oldal
-

Mint elmondta, pályakezdő korában gyakran írt szonetteket, most pedig olyan életszakaszban volt és úgy hatott rá a külvilág káosza, hogy azt érezte, muszáj ezekhez a megtartó, erős, hagyományos formákhoz visszanyúlni és ezeket valamilyen értelemben újragondolni. „Itt nagyon gyakran hétköznapi beszéd van, kollokviális beszéd, azzal kísérleteztem, hogyan lehet ezt a kettőt úgy ütköztetni, hogy valami nagyon korszerű süljön ki belőle” – fogalmazta meg. A verseiben és a történetekben elmondása szerint a sztori nagyon gyakran egy apró látványelemből bomlik ki. Sokszor az apró, gyakran disszonáns részletek hívják fel a figyelmet valami háttérben meghúzódó, lappangó történetre. Hozzátette, ha találkozunk egy-egy olyan tárggyal, amelyik a gyerekkorunk díszleteihez tartozott, akkor egész történetek tolulnak fel bennünk a tárggyal kapcsolatban. „Azt gondoltam, hogy ezeknek a mulandó tereknek, tárgyaknak a rögzítése egy egész korszakot, és ezzel együtt, annak az egész korszaknak az egyszerre nosztalgikus és mégis szorongásos hangulatát képesek megidézni.”

A kritikánkat Tóth Krisztina kötetéről ITT találjátok.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról Szilágyi Zsófia beszélgetett a szerzővel az őszi Margón. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe.

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt. 

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét