Tóth Krisztina: A verseimben a sztori gyakran egy apró látványelemből bomlik ki

Tóth Krisztina Bálnadal című kötete is felkerült a Libri irodalmi díjak rövidlistájára. A költő egy videóban mesélt arról, hogy miért szerepelnek gyakran állatok az írásaiban, és hogy miért volt fontos számára a szonett műfajával való kísérlezetés. A Libri irodalmi díjak 10 döntős művére május 10-ig lehet szavazni.

fk | 2022. április 14. |

Tóth Krisztina elmondta, általában a könyveiben – nemcsak a versekben, a prózákban is – nagyon gyakran előkerülnek az állatok és a gyerekek. Szerinte mind a ketten a kiszolgáltatottságot jelképezik, tulajdonképpen az állatok vannak a legeslegkiszolgáltatottabb helyzetben, ők beszélni sem tudnak. „És hogy ha van egy feszültség a történetben, akkor nagyon gyakran ők válnak áldozattá, ők viszik el a balhét.”

TÓTH KRISZTINA
Bálnadal
Magvető, 2021, 64 oldal
-

Mint elmondta, pályakezdő korában gyakran írt szonetteket, most pedig olyan életszakaszban volt és úgy hatott rá a külvilág káosza, hogy azt érezte, muszáj ezekhez a megtartó, erős, hagyományos formákhoz visszanyúlni és ezeket valamilyen értelemben újragondolni. „Itt nagyon gyakran hétköznapi beszéd van, kollokviális beszéd, azzal kísérleteztem, hogyan lehet ezt a kettőt úgy ütköztetni, hogy valami nagyon korszerű süljön ki belőle” – fogalmazta meg. A verseiben és a történetekben elmondása szerint a sztori nagyon gyakran egy apró látványelemből bomlik ki. Sokszor az apró, gyakran disszonáns részletek hívják fel a figyelmet valami háttérben meghúzódó, lappangó történetre. Hozzátette, ha találkozunk egy-egy olyan tárggyal, amelyik a gyerekkorunk díszleteihez tartozott, akkor egész történetek tolulnak fel bennünk a tárggyal kapcsolatban. „Azt gondoltam, hogy ezeknek a mulandó tereknek, tárgyaknak a rögzítése egy egész korszakot, és ezzel együtt, annak az egész korszaknak az egyszerre nosztalgikus és mégis szorongásos hangulatát képesek megidézni.”

A kritikánkat Tóth Krisztina kötetéről ITT találjátok.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tóth Krisztina: A szépirodalomnak nem kell szépnek lennie [PODCAST]

Tóth Krisztina legutóbbi verseskötetéről, a Bálnadalról Szilágyi Zsófia beszélgetett a szerzővel az őszi Margón. Szóba került, hogy hol van a vers helye a 21. században, és arra is kitértek, hogy miképpen ültetik át a szerzők a versélményeiket saját köteteikbe.

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt. 

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

Szerzőink

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?