Eddig ismeretlen Tennessee Williams-novellát találtak a háború utáni Olaszországról

Eddig ismeretlen Tennessee Williams-novellát találtak a háború utáni Olaszországról

Egy új Tennessee Williams-novellára bukkantak a Harvard Egyetemen. A szöveg 1952-ben született, de a Summer Woman című történetet Williams sosem publikálta. Most a Strand Magazine megjelentette - írta a Guardian.

Simon Eszter | 2021. szeptember 20. |

Ahogy átlépte Olaszország határát, Tennessee Williams azonnal érezte, hogy az egészsége varázslatos módon javult. „Ott volt a nap és a mosolygós olaszok” – írta A vágy villamosa szerzője a memoárjában. 

A nemrég előkerült Williams-novellában a főhős hasonló érzéseket él át, noha az olaszok nem fogadják tárt karokkal a szereplőt. A The Summer Woman egy amerikai akadémikusról szól, aki nyaranta Rómába utazik, hogy találkozzon egy nővel, aki a megismerkedésükkor utcalányként dolgozott. A főszereplő olasz látogatásai során azonban azt tapasztalja, hogy a második világháborút követő években az olaszok egyre ellenségesebben viselkednek az amerikaiakkal.

Williams főszereplője például úgy hallja, mintha valaki azt kiáltaná, coco, ami a coccobacillus rövidítése, az amerikaiakat ugyanis azzal vádolták, hogy a baktériumot biológiai fegyverként használták a koreai háborúban. Az utcán pedig “Jenkik, haza!”-feliratú, sértő graffitis falakkal találja szemben magát. A főszereplő fejében ekkor megfordul a gondolat, hogy a következő vonattal északnak induljon és visszamenjen Párizsba, messze az olasz forróságtól és a helyiektől.

Andrew Gulli a Strand szerkesztője nem érti, hogy Williams miért nem publikálta soha a szöveget. "Ez az egyik a sok irodalmi rejtély közül, ami nem fér a fejembe" - mondta a Guardiannek.

Williamst az amerikai Dél egyik legnagyobb írójaként tartjuk számon, Gulli pedig úgy mesélt a novelláról, mint a szerző egy olyan szövegéről, amelyben fény derül Williams sokoldalúságára, és amihez igencsak ki kellett lépnie a komfortzónájából. 

A szerző néhány mondat erejéig felidézi az ország szépségét és az emberek barátságos természetét, miközben egyértelmű párhuzamot von az amerikai főhős és az olasz prostituált szezonális kapcsolata, valamint a tengerentúli amerikai jelenlét között. Mindkettő konfliktusokkal, haraggal és csalódottsággal van tele, mondja Gulli.

Hírlevél feliratkozás

Williams egyébként a Tetovált rózsa című darabjában is Olaszországról írt, amely az özvegy Serafináról, egy szicíliai bevándorlóról szól, de szintén olasz környezetben játszódik a Tavasz Rómában című regénye is, amiben egy idősödő amerikai szépség költözik Rómába. 

Williams partnere, Frank Merlo, akivel 14 évig voltak együtt, egyébként szicíliai volt. Robert Bray a Tennessee Williams Annual Review alapító igazgatója az Associated Pressnek arról beszélt, hogy Williams mindig is rajongott az olasz férfiak szexualitásáért, illetve azért, hogy szemben az amerikai férfiak kimértségével, mennyire lazán viselkednek egymás közt.  

Forrás: Guardian, Public

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tavasszal jelenik meg Tennessee Williams horrorsztorija

...
Hírek

Egy őrült éjszakáról írt eddig ismeretlen novellájában Tennessee Williams

...
Hírek

Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

 A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel