Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

Évekkel azelőtt, hogy az Egyesült Államok egyik legelismertebb írója lett, John Steinbeck legalább három olyan regényt írt, ami aztán soha nem jelent meg. Kettő leginkább azért, mert a fiatal író megsemmisítette, a harmadiknak viszont különösebb sors jutott, írja a Guardian. A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen. És nem lehet csak úgy kiadni.

sa | 2021. május 28. |

Most viszont egy brit akadémikus azt kéri, hogy a Steinbeck hagyatékát kezelő szervezet engedje kiadni a könyvet. Gavin Jones a Stanford Egyetemen foglalkozik amerikai irodalommal, és szerinte óriási lenne az érdeklődés, ha megjelenhetne Steinbeck korai regénye. Főleg, hogy a Nobel-díjas író aztán teljesen más vonalon, szociálisan érzékeny, abszolút realista prózájával vált naggyá. 

A Gyilkosság teliholdkor egy fiktív kaliforniai tengerparti városban játszódik egy rettegésben élő közösségben, amiben minden teliholdkor szörnyű gyilkosság történik. A nyomozók attól tartanak, hogy valamilyen természetfölötti lény portyázik a városban, ami a közeli mocsarakból érkezett. A szereplők között pedig találunk kezdő újságírót, egy titokzatos férfit, aki a helyi fegyverklubot vezeti, és egy amatőr detektívet, aki a rajongott detektíves ponyvaregényei segítségével akarja felfejteni a bűnténysorozatot.

A kéziratban még Steinbeck két illusztrációja is szerepel, ami a gyilkosságok helyszínét (és a holttesteket) ábrázolja. A könyvben ezeket az egyik szereplő rajzolja, miközben próbálja megoldani a rejtélyt.

A visszautasítás oka Jones szerint az lehetett, hogy a kiadó túl szörnyűnek találta a regényt. Jones szerint a kézirat nagyon messzire esik Steinbeck realizmusától, ami magyarázhatja, miért Peter Pym álnéven akarhatta publikálni. 

A tudós szerint viszont a regény nagyon is kapcsolódik Steinbeck életművéhez abban, hogy itt is az erőszakos emberi átalakulás foglalkoztatja: az emberi-állati kapcsolat, a lincselés, vagy hogy hogyan képesek az emberek erőszakos gyilkosságra.

Mindezek ellenére a Steinbeck irodalmi ügynöksége, a McIntosh & Otis azt nyilatkozta az Observernek, hogy nem fogják kiadni a Gyilkosság teliholdkort. Arra hivatkoznak, hogy mivel Steinbeck álnéven írta, és aztán egész életében nem döntött úgy, hogy kiadja, tiszteletben tartják az akaratát. 

Jones erre azt mondta, hogy Steinbeck igenis próbálta kiadni a regényt a karrierje korai szakaszában, ráadásul nem semmisítette meg, mint számos kéziratát. “Sok szerzőnek a halála után adják ki a műveit, és sokan írnak álnéven.”

Steinbeckről legutóbb egy furcsa (és talán durva) levele kapcsán írtunk. És ha már kéziratok, azt tudtad, hogy Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját?

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Íme, Steinbeck furcsa (és talán durva) levele az őt díjazó kritikusoknak

Csak sejtéseink vannak, hogy mit akarhatott vele, mindenesetre nagyon szórakoztató kis történet.

...
Hírek

John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

...
Hírek

Először jelenik meg angolul egy Steinbeck-novella

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!