Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

Évekkel azelőtt, hogy az Egyesült Államok egyik legelismertebb írója lett, John Steinbeck legalább három olyan regényt írt, ami aztán soha nem jelent meg. Kettő leginkább azért, mert a fiatal író megsemmisítette, a harmadiknak viszont különösebb sors jutott, írja a Guardian. A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen. És nem lehet csak úgy kiadni.

sa | 2021. május 28. |

Most viszont egy brit akadémikus azt kéri, hogy a Steinbeck hagyatékát kezelő szervezet engedje kiadni a könyvet. Gavin Jones a Stanford Egyetemen foglalkozik amerikai irodalommal, és szerinte óriási lenne az érdeklődés, ha megjelenhetne Steinbeck korai regénye. Főleg, hogy a Nobel-díjas író aztán teljesen más vonalon, szociálisan érzékeny, abszolút realista prózájával vált naggyá. 

A Gyilkosság teliholdkor egy fiktív kaliforniai tengerparti városban játszódik egy rettegésben élő közösségben, amiben minden teliholdkor szörnyű gyilkosság történik. A nyomozók attól tartanak, hogy valamilyen természetfölötti lény portyázik a városban, ami a közeli mocsarakból érkezett. A szereplők között pedig találunk kezdő újságírót, egy titokzatos férfit, aki a helyi fegyverklubot vezeti, és egy amatőr detektívet, aki a rajongott detektíves ponyvaregényei segítségével akarja felfejteni a bűnténysorozatot.

A kéziratban még Steinbeck két illusztrációja is szerepel, ami a gyilkosságok helyszínét (és a holttesteket) ábrázolja. A könyvben ezeket az egyik szereplő rajzolja, miközben próbálja megoldani a rejtélyt.

A visszautasítás oka Jones szerint az lehetett, hogy a kiadó túl szörnyűnek találta a regényt. Jones szerint a kézirat nagyon messzire esik Steinbeck realizmusától, ami magyarázhatja, miért Peter Pym álnéven akarhatta publikálni. 

A tudós szerint viszont a regény nagyon is kapcsolódik Steinbeck életművéhez abban, hogy itt is az erőszakos emberi átalakulás foglalkoztatja: az emberi-állati kapcsolat, a lincselés, vagy hogy hogyan képesek az emberek erőszakos gyilkosságra.

Mindezek ellenére a Steinbeck irodalmi ügynöksége, a McIntosh & Otis azt nyilatkozta az Observernek, hogy nem fogják kiadni a Gyilkosság teliholdkort. Arra hivatkoznak, hogy mivel Steinbeck álnéven írta, és aztán egész életében nem döntött úgy, hogy kiadja, tiszteletben tartják az akaratát. 

Jones erre azt mondta, hogy Steinbeck igenis próbálta kiadni a regényt a karrierje korai szakaszában, ráadásul nem semmisítette meg, mint számos kéziratát. “Sok szerzőnek a halála után adják ki a műveit, és sokan írnak álnéven.”

Steinbeckről legutóbb egy furcsa (és talán durva) levele kapcsán írtunk. És ha már kéziratok, azt tudtad, hogy Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját?

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Íme, Steinbeck furcsa (és talán durva) levele az őt díjazó kritikusoknak

Csak sejtéseink vannak, hogy mit akarhatott vele, mindenesetre nagyon szórakoztató kis történet.

...
Hírek

John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

...
Hírek

Először jelenik meg angolul egy Steinbeck-novella

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Gyerekirodalom

A Tojáséjtől indul az utazás a versek világába

Legújabb könyvében huszonöt magyar költő versét hívta segítségül Fenyő D. György, és útikalauzba rendezve őket a líra birodalmába invitálja az olvasót. A válogatás nehézségeiről, a versolvasás ciklikusságáról, és a versek egymás közötti viszonyáról is beszélgettünk a szerzővel.

Szerzőink

...
Sándor Anna

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

...
Forgách Kinga

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

...
Rezek Bori

Tatabányán dolgozták fel Pintér Bélát: a népiességet simán leváltja a focihimnusz

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Szórakozás

Dumbledore titkairól szól az új Legendás állatok-film

...
Hírek

A botrány után a Kolibri nem adja ki a tervezett Kerekmese-könyveket

...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

...
Hírek

A feleségem története, Kifulladásig, FIN, PesText [Programajánló]

...
Hírek

Nézz körül a tokiói Murakami Könyvtárban!

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!