Steinbeck írt egy vérfarkasos regényt, de nem engedik kiadni

Évekkel azelőtt, hogy az Egyesült Államok egyik legelismertebb írója lett, John Steinbeck legalább három olyan regényt írt, ami aztán soha nem jelent meg. Kettő leginkább azért, mert a fiatal író megsemmisítette, a harmadiknak viszont különösebb sors jutott, írja a Guardian. A Gyilkosság teliholdkor című rejtélyes, teljesen befejezett vérfarkasos történetet 1930-ban visszadobta a kiadó, azóta a 233 gépírásos oldal az austini Texas Egyetem archívumában pihen. És nem lehet csak úgy kiadni.

sa | 2021. május 28. |

Most viszont egy brit akadémikus azt kéri, hogy a Steinbeck hagyatékát kezelő szervezet engedje kiadni a könyvet. Gavin Jones a Stanford Egyetemen foglalkozik amerikai irodalommal, és szerinte óriási lenne az érdeklődés, ha megjelenhetne Steinbeck korai regénye. Főleg, hogy a Nobel-díjas író aztán teljesen más vonalon, szociálisan érzékeny, abszolút realista prózájával vált naggyá. 

A Gyilkosság teliholdkor egy fiktív kaliforniai tengerparti városban játszódik egy rettegésben élő közösségben, amiben minden teliholdkor szörnyű gyilkosság történik. A nyomozók attól tartanak, hogy valamilyen természetfölötti lény portyázik a városban, ami a közeli mocsarakból érkezett. A szereplők között pedig találunk kezdő újságírót, egy titokzatos férfit, aki a helyi fegyverklubot vezeti, és egy amatőr detektívet, aki a rajongott detektíves ponyvaregényei segítségével akarja felfejteni a bűnténysorozatot.

A kéziratban még Steinbeck két illusztrációja is szerepel, ami a gyilkosságok helyszínét (és a holttesteket) ábrázolja. A könyvben ezeket az egyik szereplő rajzolja, miközben próbálja megoldani a rejtélyt.

A visszautasítás oka Jones szerint az lehetett, hogy a kiadó túl szörnyűnek találta a regényt. Jones szerint a kézirat nagyon messzire esik Steinbeck realizmusától, ami magyarázhatja, miért Peter Pym álnéven akarhatta publikálni. 

A tudós szerint viszont a regény nagyon is kapcsolódik Steinbeck életművéhez abban, hogy itt is az erőszakos emberi átalakulás foglalkoztatja: az emberi-állati kapcsolat, a lincselés, vagy hogy hogyan képesek az emberek erőszakos gyilkosságra.

Mindezek ellenére a Steinbeck irodalmi ügynöksége, a McIntosh & Otis azt nyilatkozta az Observernek, hogy nem fogják kiadni a Gyilkosság teliholdkort. Arra hivatkoznak, hogy mivel Steinbeck álnéven írta, és aztán egész életében nem döntött úgy, hogy kiadja, tiszteletben tartják az akaratát. 

Jones erre azt mondta, hogy Steinbeck igenis próbálta kiadni a regényt a karrierje korai szakaszában, ráadásul nem semmisítette meg, mint számos kéziratát. “Sok szerzőnek a halála után adják ki a műveit, és sokan írnak álnéven.”

Steinbeckről legutóbb egy furcsa (és talán durva) levele kapcsán írtunk. És ha már kéziratok, azt tudtad, hogy Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját?

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Íme, Steinbeck furcsa (és talán durva) levele az őt díjazó kritikusoknak

Csak sejtéseink vannak, hogy mit akarhatott vele, mindenesetre nagyon szórakoztató kis történet.

...
Hírek

John Steinbeck kutyája megette az Egerek és emberek első verzióját

Bár a diákok szeretnek arra hivatkozni, hogy a kutya megette a házi feladatot, a valóságban azért ez nem fordul elő olyan gyakran. John Steinbeck amerikai íróval azonban egyszer valóban megtörtént a baj. 

...
Hírek

Először jelenik meg angolul egy Steinbeck-novella

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

Szerzőink

...
ki

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

Hírek
...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!