Tavasszal jelenik meg Tennessee Williams horrorsztorija

.konyvesblog. | 2015. március 23. |

(Kép forrása)

Tennessee Williams amerikai drámaíró egy eddig kiadatlan fiatalkori írása jelenik meg idén tavasszal a michigani The Strand Magazine hasábjain.

A The Eye That Saw Death című elbeszélést Andrew F. Gulli, a híres írók alig ismert, vagy elveszettnek hitt írásainak újrapublikálására szakosodott magazin szerkesztője találta meg nemrég az ország egyik legjelentősebb irodalmi archívumában, az austini Texasi Egyetem Harry Ransom Központjában.

Az Edgar Allan Poe által inspirált, 4800 szavas horrortörténet narrátora egy névtelen férfi, aki egy látszólag gyógyíthatatlan betegség következtében majdnem teljesen elveszti a látását. Harminc évesen aztán szemátültetésen esik át, amitől helyreáll a látása, ám hátborzongató mellékhatások kezdenek jelentkezni nála. Látomásaiban először csak "zűrzavaros foltokat", később azonban "hatalmas, fekete, kidülledő szemeket" vagy "félelmetes, agyarszerű fogakat" lát. Amikor kiderül, hogy a szem, amit kapott egy elítélt gyilkosé volt, a férfi a műtét visszacsinálását kéri.

A Williamsre specializálódott szakértő, George Crandell szerint a keltezés nélküli mű "egész jó történet" és meglepően finomra csiszolt olyan íráshoz képest, amelyet soha nem publikáltak. A szakembert különösen lenyűgözte, hogy Williams valószínűleg középiskolásként vetette papírra a novellát.

Gulli korábban mások mellett Graham Greene és John Steinbeck kevéssé ismert munkáit is publikálta a lapban.

(MTI)