Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics interjút adott a The Nationnek, amelyben a fehérorosz társadalom kétségbeeséséről, az állami elnyomásról és a külföldi szankciókról is beszélt. Közben pedig kiderült az is, miért tépte össze egy tanár az író fotóját az iskolában.

ro | 2021. augusztus 03. |

Mára alig maradt független hang Fehéroroszországban - nyilatkozta Szvetlana Alekszijevics. Magyarázatként hozzátette, hogy hazájában honlapokat lehetetlenítettek el és bezárták a legrégibb belorusz újságot is. A PEN Centert közben azzal vádolják, hogy egy külföldi ügynökkel dolgozik össze, aki nem más lenne, mint ő maga, aki jelenleg Németországban él. Bár a Nobel-díj elnyerése után nemzeti kincsként kezelték, ám amióta Alekszijevics az ellenzék egyik meghatározó arca lett, ez is megváltozott. Elmesélt egy esetet, amikor fehérorosz iskolások fogalmazást írtak a könyvei alapján. Másnap a tanár bevitte az órára a fogalmazásokat és az író fényképét, majd közölte, hogy Alekszijevics veszélyes és az országnak nincs rá szüksége. Hozzátette azt is, hogy a Nobelt a hazája elárulása révén nyerte el, azzal a gyerekek szeme láttára összetépte a fotót.

A fehérorosz társadalomról szólva Alekszijevics az interjúban elmondta, hogy hazájában a civil szférát szinte teljesen ellehetetlenítették: vannak, akik börtönbe kerültek, mások külföldre távoztak. Szerinte a honfitársait nem is a félelem, mint inkább a kétségbeesés köti gúzsba, és bármit meg lehet velük tenni. Alekszijevics fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Európa egységes a Fehéroroszország elleni szankciók bevezetésében. Különösen azután, hogy erőszakkal landolásra kényszerítették Minszkben azt a repülőgépet, amely Raman Prataszevics aktivistát szállította Athénból Vilniusba - szerinte az eset végre felnyitotta mindenki szemét.

Az interjú még azelőtt készült, hogy újabb botrányos incidensre került volna sor - a tokiói olimpián Krisztyina Tyimanovszkaja atlétát akarata ellenére haza akarták vinni, miután a közösségi oldalán a csapat vezetőit kritizálta. A sportoló végül menekültstátuszt kapott a tokiói lengyel nagykövetségen, a férje pedig azóta Ukrajnába távozott. Friss hír, hogy Kijevben holtan találták azt a belorusz aktivistát, aki a Lukasenko-diktatúra elől Ukrajnába menekülő honfitársait segítette szálláshoz és munkához jutni. A férfi reggel kocogni indult, de nem ért haza - holttestét egy fára felakasztva találták meg.

Hírlevél feliratkozás

Alekszijevics az interjúban amúgy még azt mondta, olyan érzése van, mintha újraélnék 1937-et, azt az évet, amely a sztálini elnyomás legdurvább időszaka volt a Szovjetunióban. Az emberek más és más módon viselkednek. Az ellenzéki tüntetések idején, amikor az emberek a rendőrök elől menekültek, voltak, akik megnyitották az ajtajaikat előttük, mások viszont feljelentették azokat, akik segítő kezet nyújtottak. Így aztán a rendőrség a tiltakozókkal együtt a segítőiket is letartóztatta. "A forradalmunkról írok könyvet" - mondta Alekszijevics, aki egyebek között arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tör elő a szörnyeteg az emberből. A rendőrök esetében honnan jön a brutalitás? "Még nem értjük teljesen az emberi természetet" - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a történelem menetét sem az országot vezető Lukasenko, sem más nem tudja megállítani és visszafordítani. A fejlődés elkerülhetetlen. Szerinte hazája egyszer szabad ország lesz, igaz, az már más kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Alekszijevics mindenesetre azt szokta tanácsolni a fiataloknak, hogy tanuljanak, képezzék magukat, és készüljenek az új időkre, hiszen a forrradalom csak átmeneti jelenség, és ő maga sem szeretne olyan fogorvost vagy tanárt a gyerekeinek, aki profi forradalmár: "Készülnünk kell a jövőre".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicsnél bombát kerestek a berlini reptéren

A lengyel Olgi Tokarczuk Alapítvány osztotta meg Facebookon a hírt, miszerint a Nobel-díjas belorusz írót és oknyomozó újságírót nem engedték felszállni a Berlinből Wrocław-ba tartó gépre azzal a gyanúval, hogy bomba van nála.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Németországba utazott egy kezelésre, munkatársa szerint viszont haza fog térni - már ha a hatóságok ezt hagyják.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicset is kihallgatja a belarusz nyomozó hatóság

Beidézte Szvetlana Alekszijevics írót ma délután három órára a belarusz nyomozó hatóság, hogy tanúként hallgassák meg az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyében, amelynek két tagját már letartóztatták, és amelynek ő maga is tagja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

Polc

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...

Denene Millner két anya és egy lány sorsán keresztül számol le a tökéletes nő mítoszával

...
...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

...
Hírek

Az úttörő CIA-ügynök szerint a Bond-filmek borzasztóan ábrázolják a női kémeket

Jonna Mendez önéletrajzában megírta, milyen volt 27 évig titkosügynökként dolgozni és nőként feljebb jutni a ranglétrán, de a Bond-filmek és Hollywood is megkapta a magáét.

...
Nagy

Fehér Renátó: Holdosinál a szégyen leginkább viaskodás [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Fehér Renátó Holdosi József egyik regényéről írt.

...
Nagy

5 könyv, amit valószínűleg nem olvastál, mégis azt mondod, hogy igen

Vannak könyvek, melyek egyebek mellett arról is híresek, hogy sokkal többen vannak, akik úgy tesznek, mintha olvasták volna őket, mint amennyien valójában olvasták. Nézd meg, melyik az az öt, ami egész biztosan közöttük van. 

...
Nagy

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

...
Nagy

Amber Smith bátran ír a traumáról, ami felszabdal egy lányt

Amber Smith debütáló könyve, az Amilyen akkor voltam a nemi erőszak traumájáról ír szívszorító pontossággal.