Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics interjút adott a The Nationnek, amelyben a fehérorosz társadalom kétségbeeséséről, az állami elnyomásról és a külföldi szankciókról is beszélt. Közben pedig kiderült az is, miért tépte össze egy tanár az író fotóját az iskolában.

ro | 2021. augusztus 03. |

Mára alig maradt független hang Fehéroroszországban - nyilatkozta Szvetlana Alekszijevics. Magyarázatként hozzátette, hogy hazájában honlapokat lehetetlenítettek el és bezárták a legrégibb belorusz újságot is. A PEN Centert közben azzal vádolják, hogy egy külföldi ügynökkel dolgozik össze, aki nem más lenne, mint ő maga, aki jelenleg Németországban él. Bár a Nobel-díj elnyerése után nemzeti kincsként kezelték, ám amióta Alekszijevics az ellenzék egyik meghatározó arca lett, ez is megváltozott. Elmesélt egy esetet, amikor fehérorosz iskolások fogalmazást írtak a könyvei alapján. Másnap a tanár bevitte az órára a fogalmazásokat és az író fényképét, majd közölte, hogy Alekszijevics veszélyes és az országnak nincs rá szüksége. Hozzátette azt is, hogy a Nobelt a hazája elárulása révén nyerte el, azzal a gyerekek szeme láttára összetépte a fotót.

A fehérorosz társadalomról szólva Alekszijevics az interjúban elmondta, hogy hazájában a civil szférát szinte teljesen ellehetetlenítették: vannak, akik börtönbe kerültek, mások külföldre távoztak. Szerinte a honfitársait nem is a félelem, mint inkább a kétségbeesés köti gúzsba, és bármit meg lehet velük tenni. Alekszijevics fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Európa egységes a Fehéroroszország elleni szankciók bevezetésében. Különösen azután, hogy erőszakkal landolásra kényszerítették Minszkben azt a repülőgépet, amely Raman Prataszevics aktivistát szállította Athénból Vilniusba - szerinte az eset végre felnyitotta mindenki szemét.

Az interjú még azelőtt készült, hogy újabb botrányos incidensre került volna sor - a tokiói olimpián Krisztyina Tyimanovszkaja atlétát akarata ellenére haza akarták vinni, miután a közösségi oldalán a csapat vezetőit kritizálta. A sportoló végül menekültstátuszt kapott a tokiói lengyel nagykövetségen, a férje pedig azóta Ukrajnába távozott. Friss hír, hogy Kijevben holtan találták azt a belorusz aktivistát, aki a Lukasenko-diktatúra elől Ukrajnába menekülő honfitársait segítette szálláshoz és munkához jutni. A férfi reggel kocogni indult, de nem ért haza - holttestét egy fára felakasztva találták meg.

Hírlevél feliratkozás

Alekszijevics az interjúban amúgy még azt mondta, olyan érzése van, mintha újraélnék 1937-et, azt az évet, amely a sztálini elnyomás legdurvább időszaka volt a Szovjetunióban. Az emberek más és más módon viselkednek. Az ellenzéki tüntetések idején, amikor az emberek a rendőrök elől menekültek, voltak, akik megnyitották az ajtajaikat előttük, mások viszont feljelentették azokat, akik segítő kezet nyújtottak. Így aztán a rendőrség a tiltakozókkal együtt a segítőiket is letartóztatta. "A forradalmunkról írok könyvet" - mondta Alekszijevics, aki egyebek között arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tör elő a szörnyeteg az emberből. A rendőrök esetében honnan jön a brutalitás? "Még nem értjük teljesen az emberi természetet" - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a történelem menetét sem az országot vezető Lukasenko, sem más nem tudja megállítani és visszafordítani. A fejlődés elkerülhetetlen. Szerinte hazája egyszer szabad ország lesz, igaz, az már más kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Alekszijevics mindenesetre azt szokta tanácsolni a fiataloknak, hogy tanuljanak, képezzék magukat, és készüljenek az új időkre, hiszen a forrradalom csak átmeneti jelenség, és ő maga sem szeretne olyan fogorvost vagy tanárt a gyerekeinek, aki profi forradalmár: "Készülnünk kell a jövőre".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicsnél bombát kerestek a berlini reptéren

A lengyel Olgi Tokarczuk Alapítvány osztotta meg Facebookon a hírt, miszerint a Nobel-díjas belorusz írót és oknyomozó újságírót nem engedték felszállni a Berlinből Wrocław-ba tartó gépre azzal a gyanúval, hogy bomba van nála.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Németországba utazott egy kezelésre, munkatársa szerint viszont haza fog térni - már ha a hatóságok ezt hagyják.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicset is kihallgatja a belarusz nyomozó hatóság

Beidézte Szvetlana Alekszijevics írót ma délután három órára a belarusz nyomozó hatóság, hogy tanúként hallgassák meg az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyében, amelynek két tagját már letartóztatták, és amelynek ő maga is tagja.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.