Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Szvetlana Alekszijevics: Készülnünk kell a jövőre

Az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics interjút adott a The Nationnek, amelyben a fehérorosz társadalom kétségbeeséséről, az állami elnyomásról és a külföldi szankciókról is beszélt. Közben pedig kiderült az is, miért tépte össze egy tanár az író fotóját az iskolában.

ro | 2021. augusztus 03. |

Mára alig maradt független hang Fehéroroszországban - nyilatkozta Szvetlana Alekszijevics. Magyarázatként hozzátette, hogy hazájában honlapokat lehetetlenítettek el és bezárták a legrégibb belorusz újságot is. A PEN Centert közben azzal vádolják, hogy egy külföldi ügynökkel dolgozik össze, aki nem más lenne, mint ő maga, aki jelenleg Németországban él. Bár a Nobel-díj elnyerése után nemzeti kincsként kezelték, ám amióta Alekszijevics az ellenzék egyik meghatározó arca lett, ez is megváltozott. Elmesélt egy esetet, amikor fehérorosz iskolások fogalmazást írtak a könyvei alapján. Másnap a tanár bevitte az órára a fogalmazásokat és az író fényképét, majd közölte, hogy Alekszijevics veszélyes és az országnak nincs rá szüksége. Hozzátette azt is, hogy a Nobelt a hazája elárulása révén nyerte el, azzal a gyerekek szeme láttára összetépte a fotót.

A fehérorosz társadalomról szólva Alekszijevics az interjúban elmondta, hogy hazájában a civil szférát szinte teljesen ellehetetlenítették: vannak, akik börtönbe kerültek, mások külföldre távoztak. Szerinte a honfitársait nem is a félelem, mint inkább a kétségbeesés köti gúzsba, és bármit meg lehet velük tenni. Alekszijevics fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Európa egységes a Fehéroroszország elleni szankciók bevezetésében. Különösen azután, hogy erőszakkal landolásra kényszerítették Minszkben azt a repülőgépet, amely Raman Prataszevics aktivistát szállította Athénból Vilniusba - szerinte az eset végre felnyitotta mindenki szemét.

Az interjú még azelőtt készült, hogy újabb botrányos incidensre került volna sor - a tokiói olimpián Krisztyina Tyimanovszkaja atlétát akarata ellenére haza akarták vinni, miután a közösségi oldalán a csapat vezetőit kritizálta. A sportoló végül menekültstátuszt kapott a tokiói lengyel nagykövetségen, a férje pedig azóta Ukrajnába távozott. Friss hír, hogy Kijevben holtan találták azt a belorusz aktivistát, aki a Lukasenko-diktatúra elől Ukrajnába menekülő honfitársait segítette szálláshoz és munkához jutni. A férfi reggel kocogni indult, de nem ért haza - holttestét egy fára felakasztva találták meg.

Hírlevél feliratkozás

Alekszijevics az interjúban amúgy még azt mondta, olyan érzése van, mintha újraélnék 1937-et, azt az évet, amely a sztálini elnyomás legdurvább időszaka volt a Szovjetunióban. Az emberek más és más módon viselkednek. Az ellenzéki tüntetések idején, amikor az emberek a rendőrök elől menekültek, voltak, akik megnyitották az ajtajaikat előttük, mások viszont feljelentették azokat, akik segítő kezet nyújtottak. Így aztán a rendőrség a tiltakozókkal együtt a segítőiket is letartóztatta. "A forradalmunkról írok könyvet" - mondta Alekszijevics, aki egyebek között arra a kérdésre keresi a választ, hogyan tör elő a szörnyeteg az emberből. A rendőrök esetében honnan jön a brutalitás? "Még nem értjük teljesen az emberi természetet" - tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a történelem menetét sem az országot vezető Lukasenko, sem más nem tudja megállítani és visszafordítani. A fejlődés elkerülhetetlen. Szerinte hazája egyszer szabad ország lesz, igaz, az már más kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Alekszijevics mindenesetre azt szokta tanácsolni a fiataloknak, hogy tanuljanak, képezzék magukat, és készüljenek az új időkre, hiszen a forrradalom csak átmeneti jelenség, és ő maga sem szeretne olyan fogorvost vagy tanárt a gyerekeinek, aki profi forradalmár: "Készülnünk kell a jövőre".

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicsnél bombát kerestek a berlini reptéren

A lengyel Olgi Tokarczuk Alapítvány osztotta meg Facebookon a hírt, miszerint a Nobel-díjas belorusz írót és oknyomozó újságírót nem engedték felszállni a Berlinből Wrocław-ba tartó gépre azzal a gyanúval, hogy bomba van nála.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Németországba utazott egy kezelésre, munkatársa szerint viszont haza fog térni - már ha a hatóságok ezt hagyják.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicset is kihallgatja a belarusz nyomozó hatóság

Beidézte Szvetlana Alekszijevics írót ma délután három órára a belarusz nyomozó hatóság, hogy tanúként hallgassák meg az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyében, amelynek két tagját már letartóztatták, és amelynek ő maga is tagja.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.