Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Németországba utazott egy kezelésre, munkatársa szerint viszont haza fog térni - már ha a hatóságok ezt hagyják.

Könyves Magazin | 2020. szeptember 29. |

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író és a fehérorosz ellenzék egyik prominens figurája elhagyta hazáját, és egy kezelésre Németországba utazott. Az íróhoz közel álló forrás szerint az utazásnak nincs köze a politikához és Alekszijevics haza fog térni.

Jellemző a fehérorosz közállapotokra, hogy egy külföldi út is milyen nagy visszhangot tud kiváltani. Az országban hetek óta tartanak a tüntetések Alekszandr Lukasenko elnök ellen, sok demonstrálót börtönbe zártak, az ellenzéki vezetők közül többeket külföldre toloncoltak. Alekszijevics néhány hete nyílt levélben tiltakozott a kényszerintézkedések ellen, és előfordult az is, hogy a lakásán diplomaták védték a letartóztatástól. Korábban őt is kihallgatták a nyomozó hatóságok.

Alekszijevics munkatársa szerint amúgy a németországi kezelés után az író résztvesz majd egy svéd könyvvásáron és egy szicíliai díjátadó ünnepségen is. "A visszatérése persze függ attól is, hogy a hatóságok megengedik-e számára azt, hogy visszatérjen" - tette hozzá.

Szvetlana Alekszijevics jelenleg az egyik legismertebb fehérorosz személyiség - 2015-ben nyerte el az irodalmi Nobelt, az indoklás szerint többszólamú írásaiért, melyekben korunk szenvedésének és bátorságának állít emléket. Leghíresebb műve a Csernobili ima, amely alapján nagysikerű minisorozatot forgatott az HBO. Alekszijevics idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lett volna, de a pandémia miatt ez a látogatás végül elmaradt.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Alekszijevics nyílt levélben tiltakozik a letartóztatások és a kitoloncolások ellen

Fehéroroszország leghíresebb írója, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics nyílt levélben emelte fel szavát a belarusz kormány antidemokratikus lépései ellen.

...
Hírek

Diplomaták védik a Nobel-díjas Alekszijevicset a letartóztatástól

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író az utolsó a fehérorosz ellenzék által létrehozott Egyeztető Tanácsból, aki még szabadlábon van, és akit még nem toloncoltak ki a hazájából. Otthonában jelenleg több európai ország diplomatája védi őt a letartóztatástól.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicset is kihallgatja a belarusz nyomozó hatóság

Beidézte Szvetlana Alekszijevics írót ma délután három órára a belarusz nyomozó hatóság, hogy tanúként hallgassák meg az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyében, amelynek két tagját már letartóztatták, és amelynek ő maga is tagja.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Zöld

Ne etesd a vízimadarakat – inkább figyeld meg vagy rajzold le őket!

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Szórakozás

A Semmi kezdetben botrányt okozott, most film készült belőle

...
Hírek

Ne dobd ki a megunt könyveket!

...
Hírek

Amber Heard könyvben írná meg a Johnny Depp-pel való kapcsolatát

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről