Szvetlana Alekszijevicsnél bombát kerestek a berlini reptéren

Szvetlana Alekszijevicsnél bombát kerestek a berlini reptéren

A lengyel Olgi Tokarczuk Alapítvány osztotta meg Facebookon a hírt, miszerint a Nobel-díjas belorusz írót és oknyomozó újságírót nem engedték felszállni a Berlinből Wrocław-ba tartó gépre azzal a gyanúval, hogy bomba van nála.

sa | 2021. július 15. |
Szvetlana Alekszijevics olyan fajsúlyos témákat dolgozott fel megrázó erővel az áldozatok szemszögéből, mint a második világháború, a Szovjetunió afganisztáni háborúja, a csernobili katasztrófa. A Lukasenko-rezsim üldöztetése miatt 2000-ben elhagyta Belaruszt, 2011-ben visszaköltözött Minszkbe. 2015-ben munkásságáért Nobel-díjat kapott, 2020-ban kiadót alapított nő szerzők számára. A fehéroroszországi elcsalt választások után augusztusban az író távozásra szólította fel Lukasenkót, még abban a hónapban őt is kihallgatta a nyomozó hatóság. Szeptember elején Alekszijevics volt az utolsó a fehérorosz ellenzék által létrehozott Egyeztető Tanácsból, aki még szabadlábon volt, és akit még nem toloncoltak ki a hazájából. Otthonában több európai ország diplomatája védte őt a letartóztatástól, később Németországba utazott egy kezelésre.

Alekszijevics egy irodalmi eseményre érkezett volna a lengyel városba szerdán éjfél előtt, a szervezők akkor szembesültek azzal, hogy nincs a gépen, ezért autót küldtek érte Németországba. Az úton az író rövid interjút adott az alapítvány és a Wrocław-i Irodalmi Ház tolmácsának, Jan Karpienkónak, írja a Newsbeezer.

Az író szerint ez igazi Lukashenka-stílusú eset volt. Amikor becsekkolta a poggyászát, váratlanul leállították és újra ellenőrizték. Alekszijevics eleinte nem gyanakodott, mert több emberrel is ugyanez történt, és azt hitte, esetleg valami olyat hagyott a poggyászban, amit nem szabad. Aztán az író bőröndjét ismét átnézték, ekkor már egy műszerrel is, majd a reptér alkalmazottja jelezte, hogy kinyitja. Amikor Alekszijevics mondta, hogy persze, az író szerint a férfi egy hirtelen, erőszakos mozdulattal tépte fel a bőröndöt.

Ezt követően az írót várakoztatták, majd mintegy fél órán belül rendőrök is érkeztek a helyszínre, egyikük Alekszijevics kérdésére, hogy mi történik, a poggyászára mutatott, és közölte vele, hogy bombát keresnek nála. Egy ponton a rendőrök észrevették Alekszijevics újságíró-igazolványát, és egyeztetni kezdtek egymással, majd egy rendőrnő jelezte, hogy ott minden rendben. Ezt követően megvizsgálták a kézipoggyászát is, amiben a tabletje, könyvek és a laptopja volt. 

Mikor mindennel végeztek, mondták Alekszijevicsnek, hogy nincs bomba, mehet. Öt perce volt a gép indulásáig, az író szerint esélye sem volt, hogy elérje.

Késő volt, a reptér szinte üres már, alig látott alkalmazottakat. Alekszijevics nem tudta, hova menjen, így végül egy barátjának és az ügynökének telefonált, hogy vegyék fel. 

Alekszijevics a tolmács kérdésére elmondta, hogy soha nem történt még vele ilyesmi, és utalt rá, hogy vannak, akik azt hiszik, bármit megtehetnek, és tisztában vannak vele, hogy nem lesz következménye a tetteiknek.

A Olgi Tokarczuk Alapítvány a posztban jelezte, hogy nem hagyja annyiban ezt a felháborító esetet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics Németországba távozott

A fehérorosz Szvetlana Alekszijevics Németországba utazott egy kezelésre, munkatársa szerint viszont haza fog térni - már ha a hatóságok ezt hagyják.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevicset is kihallgatja a belarusz nyomozó hatóság

Beidézte Szvetlana Alekszijevics írót ma délután három órára a belarusz nyomozó hatóság, hogy tanúként hallgassák meg az ellenzéki Koordinációs Tanács ügyében, amelynek két tagját már letartóztatták, és amelynek ő maga is tagja.

...
Hírek

Szvetlana Alekszijevics távozásra szólította fel Lukasenkót

Elítélte a tüntetőkkel szembeni brutális rendőri erőszakot Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas fehérorosz író a Szabad Európa Rádióban távozásra szólította fel Lukasenkót, és arra kérte, fejezze be a népe ellen indított leszámolást, mielőtt véres polgárháborúba sodródik az ország.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.