Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Az amerikai influenza elpusztítja az emberiség jelentős részét Stephen King Végítélet című 1978-as regényében, amiből a Csillagainkban a hiba rendezője készít tévésorozatot a CBS-nek, és az eddigi infók alapján elég izgalmas lesz. Bár a pandémia miatt nincs pontos premierdátuma, de összeszedtük, mit lehet róla tudni.

Valuska László | 2020. július 03. |

Az 1100 oldalas Végítélet a Stephen King-kánon egyik legjobb regénye, például mi is felraktuk a 10 legjobb King-könyve közé, sőt a legjobb pandémiás regények közé is. Az 1978-ban megjelent történet előbb rövidítve (400 oldal), majd King csúcsra érkezése után teljes hosszában megjelent, itthon 2001-ben adták ki magyarul. A regény története 1978-ban rémisztő jövőkép lehetett, 2020-ban pedig ijesztően valóságos élethelyzet: elszabadul egy halálos vírus. Az amerikai influenza gyorsan terjed, a Föld lakosságának jelentős részét elpusztítja. A járvány alatt többször előkerült a Végítélet, King a CNN-nek nyilatkozva felemlegette, hogy csak az elmúlt három-négy hétben többen is azt közölték vele, olyan, mintha egy Stephen King-világban élnének, ő pedig mindössze azt tudta válaszolni nekik, bárcsak ne így lenne.

stephen king
Végítélet
Európa, 2019

Miről szól?

Így foglaltuk össze korábban: "Sokak szerint King legjobb, legalább ezeroldalas könyve a Jó és a Gonosz bibliai összecsapásáról szól: egy katonai laborban kitenyésztett járvány szinte teljesen kipusztítja az emberiséget, a kevés túlélő pedig két táborra oszlik, amelyek végül kegyetlen háborúba keverednek egymással a Föld örökléséért. A Végítélet úgy született, hogy King írni akart egy olyan monumentális fantasyeposzt, mint A Gyűrűk Ura – de úgy, hogy az a jelenkor Amerikájában játszódjon. A könyv hemzseg King kedvenc témáitól, mint az emberi gyarlóság és a mindenkiben ott lapuló gonosz, de csak az első kétharmada igazán lenyűgöző. A befejezés miatt King komoly írói válsággal küszködött, ám a Végítélet még így is az életmű egyik legemlékezetesebb darabja."

Milyen volt az 1994-es adaptáció?

1980-as években a horrorfilmek legnagyobbja, George A. Romero akarta megfilmesíteni, de miután Kinggel meghúzták a könyvet, és még mindig három óra hosszú lett volna, ezért a Warner Bros elállt az adaptációtól. Az ABC 4 részes sorozatának főszereplője Gary Sinise volt, és feltűnt benne az NBA-sztár Kareem Abdul-Jabbar is, az epizódokat átlagosan 19 millióan nézték, és ilyen volt:

Kik játszanak a sorozatban?

Parádés a szereposztás, hiszen Randall Flagget Alexander Skarsgård alakítja, játszik benne James Marsden, Amber Heard, Henry Zaga és Odessa Young, de lesz itt a 108 éves asszonyt alakító Whoopie Goldberg és Marilyn Manson is.

Ebben a videóban összehasonlították az 1994-es és 2020-as adaptáció szereplőit:

Ki rendezi?

Meglepő és izgalmas döntés egyszerre Josh Boone, aki a Csillagainkban a hiba című filmet rendezte, én például eléggé bírtam, együtt sírtam a Mammut közönségével. Boone hatalmas King-rajongó, 12 éves korában az ágy alatt már olvasta a Végítéletet. John Green fájdalmas, szenvedélyes és szomorú ifjúsági regényt írt egy rákos lányról, aki egyfelől mindent megtesz az életért, másfelől sokféle lehetősége nincs, viszont rátalál a szerelem. Egyébként Boone készítette az öt mutánsról szóló Marvel-filmet, Az új mutánsokat a Trónok harcából ismert Maisie Williams főszereplésével.

Milyen lesz a film hangulata?

Hivatalos trailer hiányában ezekből a Vanity Fairben megjelent képekből tudunk kiindulni, és az alapján elég erős atmoszférát teremtenek az alkotók.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIRST LOOK: Stephen King’s #TheStand is coming to life once again. Starring Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden, and legions more, the upcoming limited series adaptation—which was in production just as COVID-19 hit—puts a new spin on the author’s legendary plague novel. “It’s about the fundamental questions of what society owes the individual and what we owe to each other,” says showrunner Benjamin Cavell. “Over the last however-many years, we have sort of taken for granted the structure of democracy. Now, so much of that is being ripped down to the studs. It’s interesting to see a story about people who are rebuilding it from the ground up.” See more at the link in bio.

Vanity Fair (@vanityfair) által megosztott bejegyzés,

King újraírta a végét

Állítólag évek óta tervezte, hogy máshogy fejezi be a történetet, hogy kiderüljön, mi lesz Stuval és Frannie-vel mindenek után.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Újjászületés című regényéből forgat filmet Mike Flanagan

Stephen King Újjászületés című, 2014-ben megjelent könyvéből forgat filmet Mike Flanagan, aki korábban az író Álom doktor című regényét is adaptálta.

...
Hírek

Stephen King elárulta, mi a 10 kedvenc könyve

Most, hogy a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségben mindenki ki van éhezve a szórakozásra és jóformán az egész világ az interneten csüng, Stephen King elárulta, mik a kedvenc könyvei, és ezzel ajánlott is némi olvasnivalót a karantén idejére.

...
Hírek

Stephen King élőben olvasta fel új novelláskötetének első fejezetét

Április 21-én jelenik meg Stephen King új novelláskötete, az If it Bleeds. Az író videóban osztotta meg a könyv első novelláját a rajongóival.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.