Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Az amerikai influenza elpusztítja az emberiség jelentős részét Stephen King Végítélet című 1978-as regényében, amiből a Csillagainkban a hiba rendezője készít tévésorozatot a CBS-nek, és az eddigi infók alapján elég izgalmas lesz. Bár a pandémia miatt nincs pontos premierdátuma, de összeszedtük, mit lehet róla tudni.

Valuska László | 2020. július 03. |

Az 1100 oldalas Végítélet a Stephen King-kánon egyik legjobb regénye, például mi is felraktuk a 10 legjobb King-könyve közé, sőt a legjobb pandémiás regények közé is. Az 1978-ban megjelent történet előbb rövidítve (400 oldal), majd King csúcsra érkezése után teljes hosszában megjelent, itthon 2001-ben adták ki magyarul. A regény története 1978-ban rémisztő jövőkép lehetett, 2020-ban pedig ijesztően valóságos élethelyzet: elszabadul egy halálos vírus. Az amerikai influenza gyorsan terjed, a Föld lakosságának jelentős részét elpusztítja. A járvány alatt többször előkerült a Végítélet, King a CNN-nek nyilatkozva felemlegette, hogy csak az elmúlt három-négy hétben többen is azt közölték vele, olyan, mintha egy Stephen King-világban élnének, ő pedig mindössze azt tudta válaszolni nekik, bárcsak ne így lenne.

stephen king
Végítélet
Európa, 2019
-

Miről szól?

Így foglaltuk össze korábban: "Sokak szerint King legjobb, legalább ezeroldalas könyve a Jó és a Gonosz bibliai összecsapásáról szól: egy katonai laborban kitenyésztett járvány szinte teljesen kipusztítja az emberiséget, a kevés túlélő pedig két táborra oszlik, amelyek végül kegyetlen háborúba keverednek egymással a Föld örökléséért. A Végítélet úgy született, hogy King írni akart egy olyan monumentális fantasyeposzt, mint A Gyűrűk Ura – de úgy, hogy az a jelenkor Amerikájában játszódjon. A könyv hemzseg King kedvenc témáitól, mint az emberi gyarlóság és a mindenkiben ott lapuló gonosz, de csak az első kétharmada igazán lenyűgöző. A befejezés miatt King komoly írói válsággal küszködött, ám a Végítélet még így is az életmű egyik legemlékezetesebb darabja."

Milyen volt az 1994-es adaptáció?

1980-as években a horrorfilmek legnagyobbja, George A. Romero akarta megfilmesíteni, de miután Kinggel meghúzták a könyvet, és még mindig három óra hosszú lett volna, ezért a Warner Bros elállt az adaptációtól. Az ABC 4 részes sorozatának főszereplője Gary Sinise volt, és feltűnt benne az NBA-sztár Kareem Abdul-Jabbar is, az epizódokat átlagosan 19 millióan nézték, és ilyen volt:

Kik játszanak a sorozatban?

Parádés a szereposztás, hiszen Randall Flagget Alexander Skarsgård alakítja, játszik benne James Marsden, Amber Heard, Henry Zaga és Odessa Young, de lesz itt a 108 éves asszonyt alakító Whoopie Goldberg és Marilyn Manson is.

Ebben a videóban összehasonlították az 1994-es és 2020-as adaptáció szereplőit:

Ki rendezi?

Meglepő és izgalmas döntés egyszerre Josh Boone, aki a Csillagainkban a hiba című filmet rendezte, én például eléggé bírtam, együtt sírtam a Mammut közönségével. Boone hatalmas King-rajongó, 12 éves korában az ágy alatt már olvasta a Végítéletet. John Green fájdalmas, szenvedélyes és szomorú ifjúsági regényt írt egy rákos lányról, aki egyfelől mindent megtesz az életért, másfelől sokféle lehetősége nincs, viszont rátalál a szerelem. Egyébként Boone készítette az öt mutánsról szóló Marvel-filmet, Az új mutánsokat a Trónok harcából ismert Maisie Williams főszereplésével.

Milyen lesz a film hangulata?

Hivatalos trailer hiányában ezekből a Vanity Fairben megjelent képekből tudunk kiindulni, és az alapján elég erős atmoszférát teremtenek az alkotók.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIRST LOOK: Stephen King’s #TheStand is coming to life once again. Starring Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden, and legions more, the upcoming limited series adaptation—which was in production just as COVID-19 hit—puts a new spin on the author’s legendary plague novel. “It’s about the fundamental questions of what society owes the individual and what we owe to each other,” says showrunner Benjamin Cavell. “Over the last however-many years, we have sort of taken for granted the structure of democracy. Now, so much of that is being ripped down to the studs. It’s interesting to see a story about people who are rebuilding it from the ground up.” See more at the link in bio.

Vanity Fair (@vanityfair) által megosztott bejegyzés,

King újraírta a végét

Állítólag évek óta tervezte, hogy máshogy fejezi be a történetet, hogy kiderüljön, mi lesz Stuval és Frannie-vel mindenek után.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Újjászületés című regényéből forgat filmet Mike Flanagan

Stephen King Újjászületés című, 2014-ben megjelent könyvéből forgat filmet Mike Flanagan, aki korábban az író Álom doktor című regényét is adaptálta.

...
Hírek

Stephen King elárulta, mi a 10 kedvenc könyve

Most, hogy a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségben mindenki ki van éhezve a szórakozásra és jóformán az egész világ az interneten csüng, Stephen King elárulta, mik a kedvenc könyvei, és ezzel ajánlott is némi olvasnivalót a karantén idejére.

...
Hírek

Stephen King élőben olvasta fel új novelláskötetének első fejezetét

Április 21-én jelenik meg Stephen King új novelláskötete, az If it Bleeds. Az író videóban osztotta meg a könyv első novelláját a rajongóival.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

...
Hírek

Kiss Tibor Noéval és Máté Gáborral indul a Határok a Hadikban

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Kritika

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

Jászberényi Sándor nemcsak Maros Dániel karakterét építi ügyesen tovább több novellában, hanem kiterjeszti elbeszélői világát, sőt egy nagyon kemény és aktuális kisregénnyel is jelentkezik. A varjúkirály a hét könyve.

Szerzőink

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.