Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Milyen lesz az új Stephen King-film, a Végítélet?

Az amerikai influenza elpusztítja az emberiség jelentős részét Stephen King Végítélet című 1978-as regényében, amiből a Csillagainkban a hiba rendezője készít tévésorozatot a CBS-nek, és az eddigi infók alapján elég izgalmas lesz. Bár a pandémia miatt nincs pontos premierdátuma, de összeszedtük, mit lehet róla tudni.

Valuska László | 2020. július 03. |

Az 1100 oldalas Végítélet a Stephen King-kánon egyik legjobb regénye, például mi is felraktuk a 10 legjobb King-könyve közé, sőt a legjobb pandémiás regények közé is. Az 1978-ban megjelent történet előbb rövidítve (400 oldal), majd King csúcsra érkezése után teljes hosszában megjelent, itthon 2001-ben adták ki magyarul. A regény története 1978-ban rémisztő jövőkép lehetett, 2020-ban pedig ijesztően valóságos élethelyzet: elszabadul egy halálos vírus. Az amerikai influenza gyorsan terjed, a Föld lakosságának jelentős részét elpusztítja. A járvány alatt többször előkerült a Végítélet, King a CNN-nek nyilatkozva felemlegette, hogy csak az elmúlt három-négy hétben többen is azt közölték vele, olyan, mintha egy Stephen King-világban élnének, ő pedig mindössze azt tudta válaszolni nekik, bárcsak ne így lenne.

stephen king
Végítélet
Európa, 2019
-

Miről szól?

Így foglaltuk össze korábban: "Sokak szerint King legjobb, legalább ezeroldalas könyve a Jó és a Gonosz bibliai összecsapásáról szól: egy katonai laborban kitenyésztett járvány szinte teljesen kipusztítja az emberiséget, a kevés túlélő pedig két táborra oszlik, amelyek végül kegyetlen háborúba keverednek egymással a Föld örökléséért. A Végítélet úgy született, hogy King írni akart egy olyan monumentális fantasyeposzt, mint A Gyűrűk Ura – de úgy, hogy az a jelenkor Amerikájában játszódjon. A könyv hemzseg King kedvenc témáitól, mint az emberi gyarlóság és a mindenkiben ott lapuló gonosz, de csak az első kétharmada igazán lenyűgöző. A befejezés miatt King komoly írói válsággal küszködött, ám a Végítélet még így is az életmű egyik legemlékezetesebb darabja."

Milyen volt az 1994-es adaptáció?

1980-as években a horrorfilmek legnagyobbja, George A. Romero akarta megfilmesíteni, de miután Kinggel meghúzták a könyvet, és még mindig három óra hosszú lett volna, ezért a Warner Bros elállt az adaptációtól. Az ABC 4 részes sorozatának főszereplője Gary Sinise volt, és feltűnt benne az NBA-sztár Kareem Abdul-Jabbar is, az epizódokat átlagosan 19 millióan nézték, és ilyen volt:

Kik játszanak a sorozatban?

Parádés a szereposztás, hiszen Randall Flagget Alexander Skarsgård alakítja, játszik benne James Marsden, Amber Heard, Henry Zaga és Odessa Young, de lesz itt a 108 éves asszonyt alakító Whoopie Goldberg és Marilyn Manson is.

Ebben a videóban összehasonlították az 1994-es és 2020-as adaptáció szereplőit:

Ki rendezi?

Meglepő és izgalmas döntés egyszerre Josh Boone, aki a Csillagainkban a hiba című filmet rendezte, én például eléggé bírtam, együtt sírtam a Mammut közönségével. Boone hatalmas King-rajongó, 12 éves korában az ágy alatt már olvasta a Végítéletet. John Green fájdalmas, szenvedélyes és szomorú ifjúsági regényt írt egy rákos lányról, aki egyfelől mindent megtesz az életért, másfelől sokféle lehetősége nincs, viszont rátalál a szerelem. Egyébként Boone készítette az öt mutánsról szóló Marvel-filmet, Az új mutánsokat a Trónok harcából ismert Maisie Williams főszereplésével.

Milyen lesz a film hangulata?

Hivatalos trailer hiányában ezekből a Vanity Fairben megjelent képekből tudunk kiindulni, és az alapján elég erős atmoszférát teremtenek az alkotók.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIRST LOOK: Stephen King’s #TheStand is coming to life once again. Starring Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden, and legions more, the upcoming limited series adaptation—which was in production just as COVID-19 hit—puts a new spin on the author’s legendary plague novel. “It’s about the fundamental questions of what society owes the individual and what we owe to each other,” says showrunner Benjamin Cavell. “Over the last however-many years, we have sort of taken for granted the structure of democracy. Now, so much of that is being ripped down to the studs. It’s interesting to see a story about people who are rebuilding it from the ground up.” See more at the link in bio.

Vanity Fair (@vanityfair) által megosztott bejegyzés,

King újraírta a végét

Állítólag évek óta tervezte, hogy máshogy fejezi be a történetet, hogy kiderüljön, mi lesz Stuval és Frannie-vel mindenek után.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Stephen King Újjászületés című regényéből forgat filmet Mike Flanagan

Stephen King Újjászületés című, 2014-ben megjelent könyvéből forgat filmet Mike Flanagan, aki korábban az író Álom doktor című regényét is adaptálta.

...
Hírek
Stephen King elárulta, mi a 10 kedvenc könyve

Most, hogy a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségben mindenki ki van éhezve a szórakozásra és jóformán az egész világ az interneten csüng, Stephen King elárulta, mik a kedvenc könyvei, és ezzel ajánlott is némi olvasnivalót a karantén idejére.

...
Hírek
Stephen King élőben olvasta fel új novelláskötetének első fejezetét

Április 21-én jelenik meg Stephen King új novelláskötete, az If it Bleeds. Az író videóban osztotta meg a könyv első novelláját a rajongóival.

Hírek
...
Nagy
A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast
...
Hírek
Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit
...
Hírek
Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
Balaton
...
Beleolvasó
A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak
...
Nagy
Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások
...
Nagy
Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái
...
Nagy
Hulahopp [vasárnapi liezon]
...
Nagy
Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

Szerzőink
...
Kolozsi Orsolya
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Németh Róbert
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness
...
Valuska László
A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira!