A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

Angolszász nyelvterületen alapvetően pozitív kritikákkal indított Sally Rooney harmadik regénye.

Simon Eszter | 2021. szeptember 10. |

A Normális emberek és a Baráti beszélgetések után, úgy tűnik, Sally Rooney harmadik regénye (olvass bele ITT) még nagyobb sikert arathat majd az olvasók körében, de a kritikusokat már mindenképpen meggyőzte a Hová lettél, szép világSally Rooney harmadik regénye a Faber kiadásában jelent meg, a könyv megjelenése napján pedig Rooney témájú pop-up bolt nyílt, erről bővebben itt olvashatsz. A dublini szerző 2017-ben robbant be debütáló regényével a Baráti beszélgetésekkel, majd ezt követte 2018-ban a Costa-díjas Normális emberek című regénye, amelyből 2020-ban sorozatot készített az HBO GO.

SALLY ROONEY
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az új kötet címét a német költő és drámaíró, Friedrich Schiller versének egyik sora ihlette. A mitikus vers múltra való reflektálásként is tekinthető, és a regényben többek között szó esik az ember-Isten kapcsolatról is. A címadó kérdésre (Hová lettél, szép világ) a két főszereplő, Alice és Elieen próbálnak választ találni. Az egyetemi barátnőket olyan kérdések foglalkoztatják, minthogy miként lehet boldogulni és értelmet találni a világban, amely több szinten - ökológiai, gazdasági, etikai vagy érzelmi szempontból - is életképtelenné vált.  

A kötetben számos hasonlóságot lehet felfedezni a szerző és a két főszereplő élete között.

Rooney új regényében a harmincas éveikben járó karakterekről ír, akik hozzá hasonlóan irodalommal foglalkoznak, és csakúgy, mint ő  - és a Normális emberek szereplői - a dublini Trinity College hallgatói voltak. Az egyik főszereplő Alice, aki éppen alkotói válságban szenved, mivel két sikeres regénye után úgy érzi már nincs újabb ötlete. Érdekes, hogy hasonlóan nyilatkozott a szerző korábban a The New York Timesnak, amikor legújabb regényéről mesélt. Rooney azt mondta, hogy a Hová lettél, szép világot saját maga átdolgozására is használta, mivel előző két regénye nagymértékben uralta az életét. 

Alice Rooney-hoz hasonlóan olyan író, aki tartózkodik, sőt egyenesen károsnak tartja a médiát. A másik főszereplő Elieen, aki Dublinban él és egy irodalmi magazin alulfizetett szerkesztőjeként dolgozik; utóbbi vonás szintén párhuzamot mutat a szerző életével, hiszen Rooney az írás mellett a Stinging Fly irodalmi magazin szerkesztőjeként is dolgozik. „Számomra nehéz a semmiből megformálni egy-egy karaktert, így

mindig magamból indulok ki.

Ezért dubliniak a szereplők, hiszen én is az vagyok, emiatt mutatok be ismerős helyszíneket és karaktereket” – mesélte Rooney a The Irish Timesnak.

A kötet a Baráti beszélgetésekhez hasonlóan négy szereplő életét mutatja be, azonban a könyv szerkezeti felépítése ezúttal bonyolultabb. A barátnők hosszas levelezéséből, már-már szinte esszészerű eszmecseréiből ismerhetjük meg az életüket, ugyanis a szereplők csak a könyv utolsó harmadában találkoznak egymással. A levelezésben a szereplők ironikus hangvételben vitatnak meg politikai kérdéseket, de szó esik a nehéz családi háttérről is - amely mintha már-már Rooney védjegyévé vált volna, hiszen előző két regényében is találkozhattunk a bántalmazás valamely formájával -, nem utolsósorban pedig a szerelmi életüket. A jó anyagi körülmények között élő Alice egy internetes társkeresőn ismerkedik meg a raktári munkásként dolgozó Felixszel. Hasonló szituációt láthatunk, mint a Normális emberekben, ahol szintén felfedezhető volt az osztálybeli különbség a gazdag Marianne és a középosztálybeli Connell között. Elieen szerelmi élete mintegy ellenpontként van jelen, ugyanis éppen egy szakításon van túl, amikor újra flörtölni kezd gyerekkori szerelmével Simonnal. A regény középpontjában tehát a négy szereplő közötti kapcsolat áll, ám Rooney megszokott stílusához hasonlóan most sem árul el mindent a szereplőkről.

A The Atlantic és a 4columns kritikusa is egyetértett abban, hogy a szerző hajlamos fontos információkat visszatartani a szereplőkkel kapcsolatban, így tiszteletben tartja korlátaikat, és az olvasóra bízza a magyarázatot. A The Atlantic Rooney írói stílusát Hemingwayhez és Raymond Carverhez hasonlította, mivel a szerző mindhárom regényére jellemzőek a sűrű, drámai és minimalista párbeszédek. A The Atlantic emellett úgy fogalmazott, hogy a Hová lettél, szép világ kissé 18. századi, filozófiai hangvételű regény, amelyben Rooney absztrakt módon ábrázolja a karaktereket. A Guardian szerint a regény stílusa kissé szatirikus és nyugtalan hangvételű, míg a 4columns szerint szentimentális hangulatú. A regény eddig szinte csak pozitív kritikát kapott, a BBC arról számolt be, hogy

ez lett Rooney legerősebb regénye,

amelyben az olvasó sokkal kevesebb metaforával fog találkozni, mint az előző kettőben. A The Times szerint a regény szerkezeti furcsasága ellenére is a Hová lettél szép világ az író legjobb regénye.

Felhasznált cikkek: Guardian, The Atlantic, Penguin Random House, 4columns, Irish Times, BBC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Nagy

Sally Rooney: A műveimet elsősorban a romantikus kapcsolat mozgatja

Az idei ősz egyik legjobban várt könyve kétségtelenül Sally Rooney új regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ma jelenik meg. Most egy exkluzív interjút olvashattok Sally Rooney-val, amelyben mesél többek közt arról, hogy a műszaki és kulturális változások szerinte miként formálják az Y generáció szerelemmel és anyasággal kapcsolatos érzéseit, és hogy íróként miért lehet mindig érdekes dolgokat találni a romantikus nézőpontban.

...
Hírek

Sally Rooney pop-up bolt nyílik Londonban

Anglia már Rooney-lázban ég, a Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének ugyanis szeptember 7-én érkezik a legújabb könyve, a Hová lettél, szép világ. Az író kiadója, a Faber úgy döntött, Rooney tematikájú pop-up boltot nyit a megjelenésre időzítve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Kolozsi Orsolya

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

...
Sándor Anna

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk. 

Hírek
...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

...
Hírek

Orbán Balázs Székelyföld-köteteire és Széchenyi-ritkaságra is lehet licitálni egy aukción

...
Hírek

Elhunyt Dubravka Ugrešić, horvát-holland író

...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

...
Hírek

Petőfi Fedél Nélkül: tematikus különszámmal jelentkezik az utcalap