A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

Angolszász nyelvterületen alapvetően pozitív kritikákkal indított Sally Rooney harmadik regénye.

Simon Eszter | 2021. szeptember 10. |

A Normális emberek és a Baráti beszélgetések után, úgy tűnik, Sally Rooney harmadik regénye (olvass bele ITT) még nagyobb sikert arathat majd az olvasók körében, de a kritikusokat már mindenképpen meggyőzte a Hová lettél, szép világSally Rooney harmadik regénye a Faber kiadásában jelent meg, a könyv megjelenése napján pedig Rooney témájú pop-up bolt nyílt, erről bővebben itt olvashatsz. A dublini szerző 2017-ben robbant be debütáló regényével a Baráti beszélgetésekkel, majd ezt követte 2018-ban a Costa-díjas Normális emberek című regénye, amelyből 2020-ban sorozatot készített az HBO GO.

SALLY ROONEY
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az új kötet címét a német költő és drámaíró, Friedrich Schiller versének egyik sora ihlette. A mitikus vers múltra való reflektálásként is tekinthető, és a regényben többek között szó esik az ember-Isten kapcsolatról is. A címadó kérdésre (Hová lettél, szép világ) a két főszereplő, Alice és Elieen próbálnak választ találni. Az egyetemi barátnőket olyan kérdések foglalkoztatják, minthogy miként lehet boldogulni és értelmet találni a világban, amely több szinten - ökológiai, gazdasági, etikai vagy érzelmi szempontból - is életképtelenné vált.  

A kötetben számos hasonlóságot lehet felfedezni a szerző és a két főszereplő élete között.

Rooney új regényében a harmincas éveikben járó karakterekről ír, akik hozzá hasonlóan irodalommal foglalkoznak, és csakúgy, mint ő  - és a Normális emberek szereplői - a dublini Trinity College hallgatói voltak. Az egyik főszereplő Alice, aki éppen alkotói válságban szenved, mivel két sikeres regénye után úgy érzi már nincs újabb ötlete. Érdekes, hogy hasonlóan nyilatkozott a szerző korábban a The New York Timesnak, amikor legújabb regényéről mesélt. Rooney azt mondta, hogy a Hová lettél, szép világot saját maga átdolgozására is használta, mivel előző két regénye nagymértékben uralta az életét. 

Alice Rooney-hoz hasonlóan olyan író, aki tartózkodik, sőt egyenesen károsnak tartja a médiát. A másik főszereplő Elieen, aki Dublinban él és egy irodalmi magazin alulfizetett szerkesztőjeként dolgozik; utóbbi vonás szintén párhuzamot mutat a szerző életével, hiszen Rooney az írás mellett a Stinging Fly irodalmi magazin szerkesztőjeként is dolgozik. „Számomra nehéz a semmiből megformálni egy-egy karaktert, így

mindig magamból indulok ki.

Ezért dubliniak a szereplők, hiszen én is az vagyok, emiatt mutatok be ismerős helyszíneket és karaktereket” – mesélte Rooney a The Irish Timesnak.

A kötet a Baráti beszélgetésekhez hasonlóan négy szereplő életét mutatja be, azonban a könyv szerkezeti felépítése ezúttal bonyolultabb. A barátnők hosszas levelezéséből, már-már szinte esszészerű eszmecseréiből ismerhetjük meg az életüket, ugyanis a szereplők csak a könyv utolsó harmadában találkoznak egymással. A levelezésben a szereplők ironikus hangvételben vitatnak meg politikai kérdéseket, de szó esik a nehéz családi háttérről is - amely mintha már-már Rooney védjegyévé vált volna, hiszen előző két regényében is találkozhattunk a bántalmazás valamely formájával -, nem utolsósorban pedig a szerelmi életüket. A jó anyagi körülmények között élő Alice egy internetes társkeresőn ismerkedik meg a raktári munkásként dolgozó Felixszel. Hasonló szituációt láthatunk, mint a Normális emberekben, ahol szintén felfedezhető volt az osztálybeli különbség a gazdag Marianne és a középosztálybeli Connell között. Elieen szerelmi élete mintegy ellenpontként van jelen, ugyanis éppen egy szakításon van túl, amikor újra flörtölni kezd gyerekkori szerelmével Simonnal. A regény középpontjában tehát a négy szereplő közötti kapcsolat áll, ám Rooney megszokott stílusához hasonlóan most sem árul el mindent a szereplőkről.

A The Atlantic és a 4columns kritikusa is egyetértett abban, hogy a szerző hajlamos fontos információkat visszatartani a szereplőkkel kapcsolatban, így tiszteletben tartja korlátaikat, és az olvasóra bízza a magyarázatot. A The Atlantic Rooney írói stílusát Hemingwayhez és Raymond Carverhez hasonlította, mivel a szerző mindhárom regényére jellemzőek a sűrű, drámai és minimalista párbeszédek. A The Atlantic emellett úgy fogalmazott, hogy a Hová lettél, szép világ kissé 18. századi, filozófiai hangvételű regény, amelyben Rooney absztrakt módon ábrázolja a karaktereket. A Guardian szerint a regény stílusa kissé szatirikus és nyugtalan hangvételű, míg a 4columns szerint szentimentális hangulatú. A regény eddig szinte csak pozitív kritikát kapott, a BBC arról számolt be, hogy

ez lett Rooney legerősebb regénye,

amelyben az olvasó sokkal kevesebb metaforával fog találkozni, mint az előző kettőben. A The Times szerint a regény szerkezeti furcsasága ellenére is a Hová lettél szép világ az író legjobb regénye.

Felhasznált cikkek: Guardian, The Atlantic, Penguin Random House, 4columns, Irish Times, BBC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Nagy

Sally Rooney: A műveimet elsősorban a romantikus kapcsolat mozgatja

Az idei ősz egyik legjobban várt könyve kétségtelenül Sally Rooney új regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ma jelenik meg. Most egy exkluzív interjút olvashattok Sally Rooney-val, amelyben mesél többek közt arról, hogy a műszaki és kulturális változások szerinte miként formálják az Y generáció szerelemmel és anyasággal kapcsolatos érzéseit, és hogy íróként miért lehet mindig érdekes dolgokat találni a romantikus nézőpontban.

...
Hírek

Sally Rooney pop-up bolt nyílik Londonban

Anglia már Rooney-lázban ég, a Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének ugyanis szeptember 7-én érkezik a legújabb könyve, a Hová lettél, szép világ. Az író kiadója, a Faber úgy döntött, Rooney tematikájú pop-up boltot nyit a megjelenésre időzítve.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága