A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

A kritikusok szerint a Hová lettél, szép világ Rooney eddigi legerősebb regénye

Angolszász nyelvterületen alapvetően pozitív kritikákkal indított Sally Rooney harmadik regénye.

Simon Eszter | 2021. szeptember 10. |

A Normális emberek és a Baráti beszélgetések után, úgy tűnik, Sally Rooney harmadik regénye (olvass bele ITT) még nagyobb sikert arathat majd az olvasók körében, de a kritikusokat már mindenképpen meggyőzte a Hová lettél, szép világSally Rooney harmadik regénye a Faber kiadásában jelent meg, a könyv megjelenése napján pedig Rooney témájú pop-up bolt nyílt, erről bővebben itt olvashatsz. A dublini szerző 2017-ben robbant be debütáló regényével a Baráti beszélgetésekkel, majd ezt követte 2018-ban a Costa-díjas Normális emberek című regénye, amelyből 2020-ban sorozatot készített az HBO GO.

SALLY ROONEY
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az új kötet címét a német költő és drámaíró, Friedrich Schiller versének egyik sora ihlette. A mitikus vers múltra való reflektálásként is tekinthető, és a regényben többek között szó esik az ember-Isten kapcsolatról is. A címadó kérdésre (Hová lettél, szép világ) a két főszereplő, Alice és Elieen próbálnak választ találni. Az egyetemi barátnőket olyan kérdések foglalkoztatják, minthogy miként lehet boldogulni és értelmet találni a világban, amely több szinten - ökológiai, gazdasági, etikai vagy érzelmi szempontból - is életképtelenné vált.  

A kötetben számos hasonlóságot lehet felfedezni a szerző és a két főszereplő élete között.

Rooney új regényében a harmincas éveikben járó karakterekről ír, akik hozzá hasonlóan irodalommal foglalkoznak, és csakúgy, mint ő  - és a Normális emberek szereplői - a dublini Trinity College hallgatói voltak. Az egyik főszereplő Alice, aki éppen alkotói válságban szenved, mivel két sikeres regénye után úgy érzi már nincs újabb ötlete. Érdekes, hogy hasonlóan nyilatkozott a szerző korábban a The New York Timesnak, amikor legújabb regényéről mesélt. Rooney azt mondta, hogy a Hová lettél, szép világot saját maga átdolgozására is használta, mivel előző két regénye nagymértékben uralta az életét. 

Alice Rooney-hoz hasonlóan olyan író, aki tartózkodik, sőt egyenesen károsnak tartja a médiát. A másik főszereplő Elieen, aki Dublinban él és egy irodalmi magazin alulfizetett szerkesztőjeként dolgozik; utóbbi vonás szintén párhuzamot mutat a szerző életével, hiszen Rooney az írás mellett a Stinging Fly irodalmi magazin szerkesztőjeként is dolgozik. „Számomra nehéz a semmiből megformálni egy-egy karaktert, így

mindig magamból indulok ki.

Ezért dubliniak a szereplők, hiszen én is az vagyok, emiatt mutatok be ismerős helyszíneket és karaktereket” – mesélte Rooney a The Irish Timesnak.

A kötet a Baráti beszélgetésekhez hasonlóan négy szereplő életét mutatja be, azonban a könyv szerkezeti felépítése ezúttal bonyolultabb. A barátnők hosszas levelezéséből, már-már szinte esszészerű eszmecseréiből ismerhetjük meg az életüket, ugyanis a szereplők csak a könyv utolsó harmadában találkoznak egymással. A levelezésben a szereplők ironikus hangvételben vitatnak meg politikai kérdéseket, de szó esik a nehéz családi háttérről is - amely mintha már-már Rooney védjegyévé vált volna, hiszen előző két regényében is találkozhattunk a bántalmazás valamely formájával -, nem utolsósorban pedig a szerelmi életüket. A jó anyagi körülmények között élő Alice egy internetes társkeresőn ismerkedik meg a raktári munkásként dolgozó Felixszel. Hasonló szituációt láthatunk, mint a Normális emberekben, ahol szintén felfedezhető volt az osztálybeli különbség a gazdag Marianne és a középosztálybeli Connell között. Elieen szerelmi élete mintegy ellenpontként van jelen, ugyanis éppen egy szakításon van túl, amikor újra flörtölni kezd gyerekkori szerelmével Simonnal. A regény középpontjában tehát a négy szereplő közötti kapcsolat áll, ám Rooney megszokott stílusához hasonlóan most sem árul el mindent a szereplőkről.

A The Atlantic és a 4columns kritikusa is egyetértett abban, hogy a szerző hajlamos fontos információkat visszatartani a szereplőkkel kapcsolatban, így tiszteletben tartja korlátaikat, és az olvasóra bízza a magyarázatot. A The Atlantic Rooney írói stílusát Hemingwayhez és Raymond Carverhez hasonlította, mivel a szerző mindhárom regényére jellemzőek a sűrű, drámai és minimalista párbeszédek. A The Atlantic emellett úgy fogalmazott, hogy a Hová lettél, szép világ kissé 18. századi, filozófiai hangvételű regény, amelyben Rooney absztrakt módon ábrázolja a karaktereket. A Guardian szerint a regény stílusa kissé szatirikus és nyugtalan hangvételű, míg a 4columns szerint szentimentális hangulatú. A regény eddig szinte csak pozitív kritikát kapott, a BBC arról számolt be, hogy

ez lett Rooney legerősebb regénye,

amelyben az olvasó sokkal kevesebb metaforával fog találkozni, mint az előző kettőben. A The Times szerint a regény szerkezeti furcsasága ellenére is a Hová lettél szép világ az író legjobb regénye.

Felhasznált cikkek: Guardian, The Atlantic, Penguin Random House, 4columns, Irish Times, BBC

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Sally Rooney író hőse egy tengerparti faluban keresi a boldogságot

Megjelent Sally Rooney harmadik regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ezúttal is a milleniálok szerelmi életével, társadalmi- és egzisztenciális problémáival foglalkozik. Olvass bele!

...
Nagy

Sally Rooney: A műveimet elsősorban a romantikus kapcsolat mozgatja

Az idei ősz egyik legjobban várt könyve kétségtelenül Sally Rooney új regénye, a Hová lettél, szép világ, amely ma jelenik meg. Most egy exkluzív interjút olvashattok Sally Rooney-val, amelyben mesél többek közt arról, hogy a műszaki és kulturális változások szerinte miként formálják az Y generáció szerelemmel és anyasággal kapcsolatos érzéseit, és hogy íróként miért lehet mindig érdekes dolgokat találni a romantikus nézőpontban.

...
Hírek

Sally Rooney pop-up bolt nyílik Londonban

Anglia már Rooney-lázban ég, a Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének ugyanis szeptember 7-én érkezik a legújabb könyve, a Hová lettél, szép világ. Az író kiadója, a Faber úgy döntött, Rooney tematikájú pop-up boltot nyit a megjelenésre időzítve.

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról