Hétszámjegyű összegért kelt el a stewardessből lett író első regénye

Hétszámjegyű összegért kelt el a stewardessből lett író első regénye

ro | 2021. május 06. |

TJ Newman légiutas-kísérő épp egy Los Angeles és New York közti járaton dolgozott, amikor felmerült benne a levegőben játszódó terror-regénye, a Falling ötlete. Egészen pontosan a pilótafülkébe vezető utat állta el addig, amíg a gép vezetője vécére ment. "A repülőgép elejében álltam, az utasokat néztem. Sötét volt, mindenki aludt. És akkor arra gondoltam, hogy az életük, mindannyiunk élete a pilóták kezében van" - nyilatkozta. Mindebben még nincs semmi új, akkor viszont az jutott eszébe, hogy ennyi hatalom és felelősség vajon mennyire teszi sebezhetővé a pilótákat.

A gondolat nem hagyta nyugodni, és egy következő úton megkérdezte a pilótát, mit tenne, ha túszul ejtenék a családját, és azt mondanák neki, ha nem zuhan le az utasokkal teli géppel, akkor megölik a családtagjait. A pilóta nem tudott válaszolni, a gondolat pedig megrémítette. Newman ekkor már tudta, hogy elkapta egy történet elejét. Mivel gyakran dolgozott éjszakai járatokon, ezért fejben sokat tudott dolgozni a cselekményen: ebből lett végül a Falling, a levegőben játszódó terror-regény, egyben az első könyve, amelyet a Simon & Schuster hétszámjegyű összegért vásárolt meg.

A kezdet viszont nem volt ennyire biztató, hiszen 41-szer küldte el, és 41 helyen utasították vissza. A 42. alkalommal, amikor már úgy érezte, nincs veszítenivalója, egy Shane Salerno nevű ügynököt keresett meg, aki azonnal lecsapott a kéziratra. Utóbbin persze még dolgozni kellett, közben pedig beütött a pandémia, így Newman otthon sokat tudott módosítani, javítani a szövegen. A kiadó végül egy kétkönyves szerződést kötött vele, amit Newman alig tudott elhinni, hiszen volt idő, amikor majdnem feladta az egészet. A kötet várhatóan nyáron jelenik meg az Egyesült Államokban, az első dedikálást pedig abban a phoenixi könyvesboltban tartják majd, ahol Newman azelőtt dolgozott, hogy stewardessnek állt volna.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A lány, aki ott volt a világ első hőlégballonos repülésén

...
Beleolvasó

Mi van akkor, ha az űrben repülő szivar földönkívüli?

Avi Loeb Földönkívüli című könyve rengeteg vitát váltott ki eddig is, de még többet fog ezután, hiszen azt állítja, hogy Naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg. A könyv első fejezetét olvashatjátok! 

...
Hírek

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

A hét könyve
Kritika
Orbán Viktor a férfiöltözőből országot, a politikából focimeccset csinált
...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

A nácik elől bújtatták a fiatal lányt, később mégis megszakítottak vele minden kapcsolatot

Bart van Es dokumentumregényének fő kiindulópontja és szervezőelve a hiány – egészen pontosan egy fiatal nő hiánya, egy Lien nevű lányé, akit befogadó családja végleg kitörölt a közös emlékezetből. Ez a család történetesen a könyvet jegyző Van Esé, a nő pedig egy zsidó árva, akit negyven évvel korábban a nácik elől bújtattak az író nagyszülei. De milyen események és traumák vezettek a végleges szakításhoz?A Hiányos fénykép ennek jár utána.

Szerzőink

...
Rezek Bori

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

...
Valuska László

Orbán Viktor a férfiöltözőből országot, a politikából focimeccset csinált

...
Szendi Nóra

Szendi Nóra: Túlóra [Barátságos aknamező 3.]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés idegenvezető a sötétben

A sötétség sok gyerekben szorongást vált ki, ám ezt a félelmet segít lerombolni Kertész Erzsi Éjszakai Kert című könyve, amely megmutatja, hogy az éjszaka is lehet csodákkal teli világ.

...
Gyerekirodalom

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

Szvoren Edina új novelláskötetében a megszokottnál játékosabban bizonyítja, hogy egészen apró, hétköznapi részletek, benyomások, események, szavak is elegendőek ahhoz, hogy újra és újra meghökkenjünk. A Mondatok a csodálkozásról a hét könyve.

...
Nagy

Harag Anita: Anyád is mindjárt jön (4.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetértVasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a negyedik része.

...
Nagy

Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae

Tízéves lett a Margó, amit a hétvégén egy zenés-irodalmi esztrádműsorral ünnepeltek a szervezők és a fesztivállátogatók. Nyáry Krisztián is a fellépők között volt, beszédében pedig kitért a margós kapcsolat kezdetére éppúgy, mint a vízilabda és az irodalom összefüggéseire, de kiderült az is, mit köszönhet a maláj legfőbb szultánnak.

...
Kritika

Pszichedelikus robotálmok az apokalipszis után

Jacek Dukaj könyvének egy apró részletéből a Netflix készített sorozatot, ami így jócskán eltér az alapanyagtól (úgy hangulatban, mint tartalomban), de izgalomban nem szenved hiányt.

...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

A kormány homofób intézkedései ellen tiltakozik a Szépírók Társasága

...
Hírek

Octavia E. Butler: Felejtsd el az inspirációt, felejtsd el a tehetséget, csak írj!

...
Hírek

Nádasdy Ádám: A pedofíliát nem szabad összemosni a melegséggel

...
Hírek

Hilary Mantel megint duplázott

...
Nagy

Versterápia: “Ahol nem üldöz, nem gyötör majd/ Sem gyűlölet, sem szerelem!”

...
Hírek

Egyelőre mégsem bocsátják árverésre a Brontë-ritkaságokat

...
Hírek

Július elsejétől lehet folyóirattámogatásra pályázni

...
Hírek

Margófeszt x Paletta: KÓSTOLJ BELE ZALÁBA!