A lány, aki ott volt a világ első hőlégballonos repülésén

A lány, aki ott volt a világ első hőlégballonos repülésén

Forgách Kinga | 2019. augusztus 30. |

kblog_u18_2_2.jpg

Hogy a lányoknak milyen szerepe lehetett az elmúlt évszázadok fontos találmányainak felfedezésében, arról keveset tudni, hiszen a nagy feltalálók mellett élő nőkről sokáig nem tettek említést a történelemkönyvek. Legújabb ifjúsági könyvében Emma Carroll viszont eljátszott a gondolattal, hogy mi kellett volna ahhoz, hogy a 18. században egy lány is hozzájárulhasson egy technikai csoda megszületéséhez, például az első hőlégballon megépítéséhez. Az Égi tolvaj egy valós történelmi eseményen alapuló izgalmas regény lett, amely úgy mesél a léghajózás kalandos történetéről, hogy közben szociális érzékenységre is nevel. 

Emma Carroll: Égi tolvaj

Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás, Manó Könyvek, 2019, 288 oldal, 2690 HUF

 

Az emberiség történelmének egyik legizgalmasabb felfedezése volt, amikor létrehozták az első olyan szerkezetet, amely képes volt a levegőbe emelkedni és hosszabb távon ott is maradni. Jóval a repülőgépek feltalálása előtt, már az 1700-as években nagy verseny folyt azért, hogy olyan technikai megoldást találjanak, amely segíthet az embernek meghódítani az eget. Az első olyan találmány, amely erre képes volt, az a hőlégballon, amelyet a franciaországi Annonay-ban működő papírgyáros család két tagja, a Montgolfier fivérek építettek meg. A repülés történetének addigi legfontosabb napjára került sor, amikor XVI. Lajos francia király jelenlétében, a versailles-i palota kertjében felszállt az első, arany mintákkal díszített kék léghajó.

Ennek a tudományos-technikai csodának a történetét dolgozta fel új ifjúsági könyvében Emma Carroll, aki egy olyan érdekes részlet köré építette fel regényét, amely talán kevésbé köztudott: a hőlégballonnal először nem maguk a felfedezők szálltak fel, hanem három állat: egy kacsa, egy kakas és egy bárárny.

„Néhányan úgy tudják, hogy a ballon utasai a Montgolfier fivéreket helyettesítették, mivel kezdetben a repülés túl veszélyesnek tűnt, és nem akarták kockára tenni a briliáns feltalálók életét. Mások szerint tudományos alapon választották ki az utasokat: egy repülni tudó madarat, egy röpképtelent, és egy olyan állatot, amelyikről senki nem hinné, hogy valaha elhagyja a terra firma biztonságát.”

Akárhogy is volt a valóságban, Emma Carroll elképzelt egy kalandos és fordulatos forgatókönyvet arról, hogyan lyukadhatott ki ez a nagy esemény oda, hogy az emberiség első repülésének végül három állat lett a résztvevője. Az eredmény pedig egy nagyon izgalmas, szerethető, jól kitalált történet lett.

Az Égi tolvaj főhőse egy Szarka nevű elárvult lány, aki az utcán él és kisebb lopások segítségével tartja el magát. A sorsa gyakorlatilag már a megszületését követően megpecsételődik: az apja bevándorló Franciaországban, az anyja pedig alkoholista, így már azelőtt a társadalom peremére szorul, mielőtt bármit is tanulhatna világról.

„…apám Algírból jött egy lopott csónakon, és […] örököltem az arca és a haja sötét színét meg a kalandvágyát. Anyám más dolgokat kedvelt: gint ivott és meghalt tőle, amire alig emlékszem, olyan kicsi voltam. Onnantól kezdve magamról kellett gondoskodnom. és ez hellyel-közzel sikerült is. Meggyőződésem szerint egyébként is túlságosan nagy feneket kerítenek a családnak.”

A lány a 18. század Franciaországban eléggé hátrányos helyzetben van, csak magára és házi kedvencére, Kokóra számíthat, akit egy kakasviadalról mentett ki. Cserébe viszont ügyes, okos és talpraesett, így hamar megtanulja, hogyan lehet az utcán boldogulni, mikor kell továbbállni és mikor érdemes elfutni.

A regénynek már az indulása is tele van izgalommal és feszültséggel. Szarkát felkeresi egy titokzatos nő, aki egy elég kockázatos feladattal bízza meg: éjszaka be kell osonnia egy házba és észrevétlenül el kell lopnia egy dobozt, amelynek a tartalma nagyon értékes. Az akció azonban részben kudarcba fullad, ráadásul nem sokkal később Szarka egy véletlennek köszönhetően összeismerkedik a családdal, amelyiktől lopni próbált. Ezzel pedig belekeveredik a léghajózás és a repülés forradalmi felfedezésének sűrűjébe, mert nem máshova, mint a Montgolfier fivérek otthonába csöppen.

Mi az U18? Új rovatot indítottunk, amely kimondottan a 18 év alattiakra fókuszál. A rovatban elsősorban gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveket fogunk bemutatni, de tervezzük, hogy időről időre olyan könyveket is beemelünk, melyeket a kiadójuk alapvetően a felnőtt olvasóközönségnek szánt, az adott kötet témája, érzékenysége miatt azonban a fiatalabb olvasók is bátran a kezükbe vehetik. A rovat eddigi cikkeit itt találjátok!

Az Égi tolvaj egy különleges kalandozás a hőlégballon megalkotásának történetében. A regény keretét a valóság szolgáltatta, az író belefoglalta ugyanis a cselekménybe a feltalálók életét és a hőlégballonnal való kísérletezés legfontosabb kudarcait és előrelépéseit is. A könyvben azonban valamelyest kiszíneződnek a történelmi tények, hiszen itt nemcsak a férfiakon múlik a nagy jelentőséggel bíró szerkezet feltalálása. A legjobb ötleteket ugyanis lány létére és iskolázatlansága ellenére ebben a történetben Szarka adja, aki megfigyelőképességével és éles eszével hamar lepipálja a felnőtteket.

„Tudjuk, hogy a papír repül. Könnyű és erős, de hosszútávon nem szélálló. A meleg levegő, úgy tűnik, felemeli a dolgokat – Montgolfier asszony alsóneműje a példa rá. Ha a két dolgot sikerül összehozni, lehet, hogy működni fog.”

Emma Carroll könyvében az a legjobb, hogy bár egy megtörtént eseményből indul ki és hitelesen ábrázolja a 18. századi Franciaország társadalmát, közben egy nagyon mai üzenettel is gazdagítja a léghajózás történetét: megmutatja, hogy nemtől, kortól és származástól függetlenül bárki álmodhat nagyot, és bárkinek lehetnek olyan ötletei, amelyekkel örökre megváltoztatja a világot.