Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

Atwood szerint a 9/11 ötletét a Star Warsból vették a terroristák

.konyvesblog. | 2018. május 14. |

margaret_atwood_1.jpg

Kép forrása

A szolgálólány meséjének szerzője úgy gondolja, hogy a sci-fi írók sokszor rendkívül pontosan képesek előre vetíteni a jövő eseményeit. Szerinte erre jó példa a 9/11-es terrortámadás, amelynek ötletét valószínűleg a Star Warsból vették az elkövetők.

Margaret Atwood a sci-fi és a valóság kísérteties kapcsolatáról a Variety-nek adott interjújában beszélt. A kanadai író felidézte, hogy 2000-ben bemutattak Dániában egy operát, ami A szolgálólány meséjén alapult, és ami a disztópikus jövőben játszódott. A darabban megjelentek többek között az ikertornyok is. Mint mondta, nagyon hátborzongató volt, amikor a 2001-es terrortámadás után ki kellett vágni az épületekről készült felvételeket, mivel azok már nem lehettek ott az elképzelt jövőben.

A Szolgálólány meséjében Atwood a valóságot írta meg

A megváltozott médiafogyasztási szokásoknak, a nosztalgiára való hajlamnak, és a mindenkori politika kultúrára gyakorolt hatásának köszönhetően mostanában rengeteg szó esik arról, mennyire fontos/félreérthető/vallásgyalázó/férfigyűlölő könyv A Szolgálólány meséje, de arról, hogy Margaret Atwood harminc éve megjelent, sokadik virágkorát élő klasszikusa mennyire jó regény, már alig valami.

Ezután arról kérdezték, hogy furcsán érezte-e magát a történtek miatt, mire kifejtette, hogy a 9/11 támadás ötletét nem az előadásból, hanem a Star Warsból vették az Al- Qaeda terroristái. Szerinte az első rész egyik jelenete, amelyben két férfi repülővel robbantgat, pontosan ugyanolyan, mint ami valóságban történt, az egyetlen különbség csak az, hogy a filmben az elkövetők meg tudtak szökni. „A sci-fi írók sokszor ráéreznek, mi fog történni a jövőben” – mondta, hozzátéve, hogy azért szerencsére nem minden válik valóra az elképzelésekből. 

Forrás: Huffington Post