5 könyv, ami Puzsér Róbert Metafizikáját inspirálhatta

5 könyv, ami Puzsér Róbert Metafizikáját inspirálhatta

A Tavaszi Margón mutatják be Puzsér Róbert Metafizika című könyvét, mi pedig összeszedtük, szerintünk milyen könyvek ihlethették meg a szerzőt a világfejtegetésben.

sa | 2024. május 07. |

Puzsér Róbert Metafizikája már megjelenésében figyelemre méltó: a fekete keménykötéses, feketére élfestett könyv 452 fekete oldalán a szerző csupa fehér nagybetűvel szedve fejtegeti meglátásait a világról és az igazságról.

Puzsér Róbert
Metafizika
Inda Press, 2023, 452 oldal
-

A fülszöveg szerint: a szerző „a magyar ábécé huszonkét betűjével huszonkét fogalmat alkotott, amelyeket ontológiai igénnyel jár körül a kötet huszonkét fejezetében – szándéka az, hogy az így leírt huszonkét kör együtt akkora síkot fedjen le, ami átfogó képet ad a valóság és az igazság viszonyáról”.

Cikkünkben összeszedtük, szerintük milyen kötetek, illetve műfajok inspirálhatták Puzsér Róbertet a kötet megírására – már a saját véleményvezéri pályafutása mellett. Azt persze majd ő elmondja a Margón, hogy pontosan milyen előképei voltak.

Tavaszi Margó
Puzsér Róberttel a Tavaszi Margón Valuska László beszélget a Metafizikáról. Mikor? május 24. péntek, 19:30. Hol? Kristály Színpad, Kristály Színtér. Részletek erre>>>

S.L. MacGregor Mathers: A Tarot

S.L. MacGregor Mathers
A Tarot
Hermit, 2020, 87 oldal
-

A tarot-inspiráció a legegyértelműbb, ezt a Metafizika leírása is elmagyarázza: „Az ábécé betűinek és a tarot nagy arkánumának számbeli egyezésére alapozva a szerző a fejezetek címei és a nagy arkánum huszonkét lapjának archetípusai közt analógiás párokat alkotott, így a huszonkét fejezet szövegét vizuálisan azokhoz tartozó képzőművészeti alkotások egészítik ki, és helyezik tágabb összefüggésbe.”

S. L. MacGregor Mathers rövid munkáját ajánljuk, ami bevezetést nyújt a tarot szerkezeti és ezoterikus aspektusaiba. A szerző a 19. század befolyásos titkos társaságának, az Arany Hajnal Hermetikus Rend három alapító tagjának az egyike volt. A szerző a tarot rendszerét és az ezoterikus hagyományban elfoglalt helyét mutatja be a könyvben.

Arthur Schopenhauer: A világ mint akarat és képzet I-II.

Arthur Schopenhauer
A világ mint akarat és képzet I-II.
Ford. Tandori Ágnes, Tandori Dezső, Tar Ibolya, Csejtei Dezső, Juhász Anikó, Osiris, 2021, 1746 oldal
-

Ha felütöd a Metafizikát, mindjárt az első fejezet az akarattal foglalkozik igazság és valóság viszonyában. És komolyabb elődöt nem is találhatnánk a témának, mint a nagy Schopenhauert és fő művét, amiből Nietzsche is sokat inspirálódott, csak ő sok humorral tette.

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez - Így kerüld el a káoszt!

Jordan B. Peterson
12 szabály az élethez - Így kerüld el a káoszt!
Ford. Horváth M. Zsanett, 21. Század, 2023, 430 oldal
-

Egyszerűen nem lehet kihagyni a listából korunk megmondópápáját, Jordan Petersont, ha egy olyan könyvről beszélünk, amiben egy középkorú férfi jól meg akarja magyarázni a széles tömegeknek, hogy is vannak a dolgok az életben.

Peterson szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Érvei alátámasztására régi hiedelmeket ötvöz változatos tudományos erdeményekkel, így juthattunk el többek között ahhoz a példájához, amiben a homár idegrendszerét kötötte össze a sikeres élettel. Peterson az elmúlt évtized nagy provokátora és megosztó személyisége volt, világszerte milliók rajongtak érte – portrécikkünkben bővebben olvashatsz róla.

Márai Sándor: Füves könyv

Márai Sándor
Füves könyv
Helikon, 2017, 254 oldal
-

Kár lenne kihagyni a sorból a magyar füveskönyvek füveskönyvét. Egy időben nem lehetett úgy kinyitni az internetet, megkapni egy ajándékkönyvet az iskolában vagy a családtól, hogy így vagy úgy fel ne bukkanjon maga a Füves könyv vagy legalább egy belőle idézett bölcsesség.

Marcus Aurelius: Elmélkedések

Marcus Aurelius
Elmélkedések
Ford. Huszti József, Troubadour Books, 2024, 160 oldal
-

Antik példának Arisztotelész Metafizikáját várnád, de a sok nagybetű Puzsérnál egyszerűen nem tudja nem eszünkbe juttatni – amolyan szöges ellentétként – a sztoikus filozófuscsászárt, akinek elmélkedései amúgy a világirodalom legolvasottabb művei közé tartoznak. Olyan időtlen megmondókötetecske az övé, ami ráadásul ma is nagyon trendi módon arra biztat, hogy mivel minden a fejben dől el, és a világot nem tudod irányítani, de a saját hozzáállásodat igen, ezért ne feszülj olyan dolgokon, amik nem tartoznak a kontrollod alá.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

3 új kortárs magyar könyv, amit mindenképp olvass el

A frissen megjelent vagy előrendelhető újdonságok közül választottunk ki három olyan kötetet, melynek szerzője garancia arra, hogy különleges olvasmányélménnyel gazdagodhattok.

...
Nagy

Erdős Virág és Krusovszky Dénes versesköteteit is bemutatják a Tavaszi Margón

Többek között Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Láng Orsolya is a Tavaszi Margón mutatják be új líraköteteiket. Ha szereted a verseket, akkor ez az ajánló neked szól.  

...
Nagy

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Dokumentumfilm a Nobel-díjas Heinrich Böll katonaéveiről, sick-hop lemezbemutató, kelet-európai poszt-punk buli és József Attila-est Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely tolmácsolásában. Íme, a Tavaszi Margó esti kínálata.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

A magyar származású amerikai író debütáló fantasyjét az Amazonnál adaptálják, és az Outlander-rajongók biztosak lehetnek benne, hogy jó kezekbe került.

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet

Tegye fel a kezét, akinek Sirius Black volt az egyik kedvenc karaktere a Harry Potter-regényekben és filmekben egyaránt. És ki ütközött meg Gary Oldman kritikáján?

...
Szórakozás

Itt az első videó Liam Hemsworth-ről Geraltként a Vaják 4. évadában

Ha hunyorítunk, akkor a parókás Liam Hemsworth-öt nem nehéz összetéveszteni a szerepet korábban alakító Henry Cavillel.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek