Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Márciusban a budapesti kőszínházak stream előadásait ajánljuk. A válogatásban új, online premiereket, régóta futó előadásokat és baráti hangvételű beszélgetéseket is összegyűjtöttünk.

Rezek Bori | 2021. március 04. |

Woody Allen: New York-i komédia (rendező: Puskás Tamás)

-

Fotó: Tomhauser Tamás

Hol? Centrál Színház

Mikor? 2021. március 5. 19:00

Ár? 4200 Ft

Az életközépi válság, a kapuzárási pánik, a kapcsolatok és házasságok kiüresedése, a sorsfordító döntések meghozatalának örökös elodázása és a társadalmi nyomás kontra egyéni boldogság Woody Allen állandó témái. Filmjeiben és színdarabjaiban szinte mindig találkozunk ezekkel a jelenségekkel és az ezeket átélő entellektüel karakterekkel. Így van ez a 2006-ban bemutatott New York-i komédiában is, ahol két középkorú házaspár döbben rá saját kapcsolatának működésképtelenségére, felidéződnek a régmúlt keserűségei és lelepleződnek a jelen permanens hazugságai. Woody Allennél a személyesség az egyik legfőbb formanyelvi és tartalmi sajátosság, sokszor maga is gyakran szereplője saját műveinek, így talán a Centrál Színház részéről sem túlságosan titkolt áthallás az, hogy a négy főszereplő (Básti Juli-Puskás Tamás és Nagy-Kálózy Eszter-Rudolf Péter) az életben is házastársak. Őket nézve magunkra ismerhetünk a jómódú, nagyvárosi, neurotikus archetípusokban és közben fel vagyunk hatalmazva, hogy jókat röhögjünk saját magunkon. 

Friedrich Schiller: Don Carlos (rendező: Nagy Péter István)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. március 6. 20:00

Ár? 4500 Ft

A Radnóti Színház új premierjének időpontja novemberről márciusra csúszott át a járvány miatt, ráadásul a próbák egy részét kénytelenek voltak online megtartani. Most viszont végre a stream segítségével bemutathatják a Don Carlost, a fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon végzett Nagy Péter István rendezésében, akit eddig inkább a független színházi munkáiból ismerhettünk meg. A 16. században játszódó mű telis-tele van olyan társadalmi és politikai szembenállásokkal, amik a történelem során újra és újra megismétlődtek különböző korokban és különböző társadalmakban, valamint napjaink aktualitásai is könnyen fellelhetőek bennük. Schiller drámájában megjelenik a totális rendszer önkénye, a társadalmi szolidaritás leépülése, a másként gondolkodó, szabadságra vágyó és változtatni akaró fiatalok ellenszegülése és az eszmékért folytatott harcokba kódolt, elkerülhetetlen tragédiák. A címszerepben a társulat egyik legújabb tagját, Nagy Márkot láthatjuk.

Garai Judit (Anouilh, Schiller, Shaw drámái alapján): Jeanne d’Arc (rendező: Hegymegi Máté)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Katona József Színház

Mikor? 2021. március 12. 19:00

Ár? 3900 Ft

(Fotó: Dömölky Dániel)

J’eanne d’Arc, az orléans-i szűz karaktere és története számos filmkészítőt, képzőművészt, színházcsinálót és írót ihletett már meg. Nem véletlen, hogy a Garai Judit által készített színpadi adaptáció több híres drámaíró munkájából készült el, ráadásul a valódi per dokumentációjából is merített anyagot a szövegkönyvhöz. Hegymegi Máté rendezéseinek főhősei általában férfiak, akik sokszor valamilyen ügyért vagy épp valami ellen küzdenek. A Katonában viszont rátalált arra a színésznőre, Mészáros Blanka személyében, aki miatt ezúttal egy emblematikus női alakot választott. Jeanne d’Arc harca azért is egyedi, mert képes akár a józan ész határain is túlmenni, hogy kiálljon a meggyőződése és a hite mellett, még akkor is, ha ezért társai cserben hagyják, őrültnek tartják, vagy máglyára vetik. Mészáros Blanka valóban tökéletes választás volt, hiszen 2019-ben a POSZT-on megkapta a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat és a színikritikusok is neki ítélték a legjobb női főszereplő díját.

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak (rendező: Paczolay Béla)

-

Fotó: Gordon Eszter / Vígszínház

Hol? Vígszínház 

Mikor? 2021. március 13. 19:00

Ár? 3900 Ft

(A kép a színház oldaláról származik.)

Durica Katarina harmadik regénye, A rendes lányok csendben sírnak 2018-ban jelent meg (interjúnk a darabról), most márciusban pedig az Egyasszony rendezője, Paczolay Béla állítja színpadra a Vígszínház legkisebb, legintimebb terében, a Házi Színpadon. A regény a 90-es években játszódik, ahol három nő életútját ismerhetjük meg, akik ugyanannak a panelháznak a lakói. A szereplők életén keresztül kirajzolódik Európa egyik legsötétebb maffiatörténete, a magyar határtól nem messze található Dunaszerdahelyen. A regény nem egy fiktív cselekményt tár elénk, az írónő a valós események áldozataival készített interjúkból, vallomásokból és beszámolókból alkotta meg a brutális, felfoghatatlan történetet. A három nőt Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca alakítják.

Színészbüfe/Büfészínész 2. (rendező: Mácsai Pál)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Örkény István Színház

Mikor? 2021. március 27. 20.00

Ár? 3800 Ft

A szilveszteri első rész után március végén érkezik a Színészbüfé/Büfészínész 2. része, ahol a társulat másik fele ül majd le egymással élőben beszélgetni, azaz Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Szandtner Anna és Vajda Milán. A díszlet egy amolyan “kicsit szedett-vedett de a miénk” hangulatú színészbüfé berendezésére hajaz, ami a színházak életében a nagy beszélgetések és a késő éjszakába nyúló még nagyobb megfejtések legfontosabb színtere. Az első részben például Mácsai Pál arról vallott, hogy a főiskolai felvételin nem sikerült lehengerelnie Gyarmati Fannit a Candide-ról szerzett addigi tudásával, Máthé Zsolt viszont kellőképp meglepte a vizsgabizottságot a Dallasból vett “Bobby monológgal”. Várhatóan újabb fordulatos történetekkel és nagy röhögésekkel készülnek az Örkényben, a szolidaritás jegyében pedig a jegybevétel felét a független társulatok megsegítésére ajánlják fel. 

Aki pedig szeretne még többet megtudni a színészek “civil” életéről, annak jó hírünk van, április elsejétől elindul az Örkény Közeli online beszélgetéssorozat. Az első adásban Csuja Imrével, Ficza Istvánnal, Jéger Zsomborral és Józsa Bettinával beszélgetnek majd az SZFE televíziós műsorkészítő osztály hallgatói, családról, pályakezdésről, beilleszkedésről, külföldi lehetőségekről és persze az SZFE-ügyről. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.