Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Márciusban a budapesti kőszínházak stream előadásait ajánljuk. A válogatásban új, online premiereket, régóta futó előadásokat és baráti hangvételű beszélgetéseket is összegyűjtöttünk.

Rezek Bori | 2021. március 04. |

Woody Allen: New York-i komédia (rendező: Puskás Tamás)

-

Fotó: Tomhauser Tamás

Hol? Centrál Színház

Mikor? 2021. március 5. 19:00

Ár? 4200 Ft

Az életközépi válság, a kapuzárási pánik, a kapcsolatok és házasságok kiüresedése, a sorsfordító döntések meghozatalának örökös elodázása és a társadalmi nyomás kontra egyéni boldogság Woody Allen állandó témái. Filmjeiben és színdarabjaiban szinte mindig találkozunk ezekkel a jelenségekkel és az ezeket átélő entellektüel karakterekkel. Így van ez a 2006-ban bemutatott New York-i komédiában is, ahol két középkorú házaspár döbben rá saját kapcsolatának működésképtelenségére, felidéződnek a régmúlt keserűségei és lelepleződnek a jelen permanens hazugságai. Woody Allennél a személyesség az egyik legfőbb formanyelvi és tartalmi sajátosság, sokszor maga is gyakran szereplője saját műveinek, így talán a Centrál Színház részéről sem túlságosan titkolt áthallás az, hogy a négy főszereplő (Básti Juli-Puskás Tamás és Nagy-Kálózy Eszter-Rudolf Péter) az életben is házastársak. Őket nézve magunkra ismerhetünk a jómódú, nagyvárosi, neurotikus archetípusokban és közben fel vagyunk hatalmazva, hogy jókat röhögjünk saját magunkon. 

Friedrich Schiller: Don Carlos (rendező: Nagy Péter István)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. március 6. 20:00

Ár? 4500 Ft

A Radnóti Színház új premierjének időpontja novemberről márciusra csúszott át a járvány miatt, ráadásul a próbák egy részét kénytelenek voltak online megtartani. Most viszont végre a stream segítségével bemutathatják a Don Carlost, a fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon végzett Nagy Péter István rendezésében, akit eddig inkább a független színházi munkáiból ismerhettünk meg. A 16. században játszódó mű telis-tele van olyan társadalmi és politikai szembenállásokkal, amik a történelem során újra és újra megismétlődtek különböző korokban és különböző társadalmakban, valamint napjaink aktualitásai is könnyen fellelhetőek bennük. Schiller drámájában megjelenik a totális rendszer önkénye, a társadalmi szolidaritás leépülése, a másként gondolkodó, szabadságra vágyó és változtatni akaró fiatalok ellenszegülése és az eszmékért folytatott harcokba kódolt, elkerülhetetlen tragédiák. A címszerepben a társulat egyik legújabb tagját, Nagy Márkot láthatjuk.

Garai Judit (Anouilh, Schiller, Shaw drámái alapján): Jeanne d’Arc (rendező: Hegymegi Máté)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Katona József Színház

Mikor? 2021. március 12. 19:00

Ár? 3900 Ft

(Fotó: Dömölky Dániel)

J’eanne d’Arc, az orléans-i szűz karaktere és története számos filmkészítőt, képzőművészt, színházcsinálót és írót ihletett már meg. Nem véletlen, hogy a Garai Judit által készített színpadi adaptáció több híres drámaíró munkájából készült el, ráadásul a valódi per dokumentációjából is merített anyagot a szövegkönyvhöz. Hegymegi Máté rendezéseinek főhősei általában férfiak, akik sokszor valamilyen ügyért vagy épp valami ellen küzdenek. A Katonában viszont rátalált arra a színésznőre, Mészáros Blanka személyében, aki miatt ezúttal egy emblematikus női alakot választott. Jeanne d’Arc harca azért is egyedi, mert képes akár a józan ész határain is túlmenni, hogy kiálljon a meggyőződése és a hite mellett, még akkor is, ha ezért társai cserben hagyják, őrültnek tartják, vagy máglyára vetik. Mészáros Blanka valóban tökéletes választás volt, hiszen 2019-ben a POSZT-on megkapta a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat és a színikritikusok is neki ítélték a legjobb női főszereplő díját.

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak (rendező: Paczolay Béla)

-

Fotó: Gordon Eszter / Vígszínház

Hol? Vígszínház 

Mikor? 2021. március 13. 19:00

Ár? 3900 Ft

(A kép a színház oldaláról származik.)

Durica Katarina harmadik regénye, A rendes lányok csendben sírnak 2018-ban jelent meg (interjúnk a darabról), most márciusban pedig az Egyasszony rendezője, Paczolay Béla állítja színpadra a Vígszínház legkisebb, legintimebb terében, a Házi Színpadon. A regény a 90-es években játszódik, ahol három nő életútját ismerhetjük meg, akik ugyanannak a panelháznak a lakói. A szereplők életén keresztül kirajzolódik Európa egyik legsötétebb maffiatörténete, a magyar határtól nem messze található Dunaszerdahelyen. A regény nem egy fiktív cselekményt tár elénk, az írónő a valós események áldozataival készített interjúkból, vallomásokból és beszámolókból alkotta meg a brutális, felfoghatatlan történetet. A három nőt Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca alakítják.

Színészbüfe/Büfészínész 2. (rendező: Mácsai Pál)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Örkény István Színház

Mikor? 2021. március 27. 20.00

Ár? 3800 Ft

A szilveszteri első rész után március végén érkezik a Színészbüfé/Büfészínész 2. része, ahol a társulat másik fele ül majd le egymással élőben beszélgetni, azaz Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Szandtner Anna és Vajda Milán. A díszlet egy amolyan “kicsit szedett-vedett de a miénk” hangulatú színészbüfé berendezésére hajaz, ami a színházak életében a nagy beszélgetések és a késő éjszakába nyúló még nagyobb megfejtések legfontosabb színtere. Az első részben például Mácsai Pál arról vallott, hogy a főiskolai felvételin nem sikerült lehengerelnie Gyarmati Fannit a Candide-ról szerzett addigi tudásával, Máthé Zsolt viszont kellőképp meglepte a vizsgabizottságot a Dallasból vett “Bobby monológgal”. Várhatóan újabb fordulatos történetekkel és nagy röhögésekkel készülnek az Örkényben, a szolidaritás jegyében pedig a jegybevétel felét a független társulatok megsegítésére ajánlják fel. 

Aki pedig szeretne még többet megtudni a színészek “civil” életéről, annak jó hírünk van, április elsejétől elindul az Örkény Közeli online beszélgetéssorozat. Az első adásban Csuja Imrével, Ficza Istvánnal, Jéger Zsomborral és Józsa Bettinával beszélgetnek majd az SZFE televíziós műsorkészítő osztály hallgatói, családról, pályakezdésről, beilleszkedésről, külföldi lehetőségekről és persze az SZFE-ügyről. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel
...
Nagy

Finy Petra: Kék fal [Olimpia]

Július 23-án elkezdődött Tokióban az olimpia, nézők nélkül. Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Elsőként Finy Petra Kék fal című írását olvashatjátok. 

...

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Ki tarthatna jogos igényt az Egy Gyűrűre, ha bevezetnék Középföldén a Polgári Törvénykönyvet?

Olykor a fantáziavilágok hősei is megbontlanak polgárjogi értelemben, sőt, az is előfordul, hogy bűncselekményt követnek el. De milyen következménye lenne a tetteiknek a mi valóságunkban?

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.