Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

Márciusban a budapesti kőszínházak stream előadásait ajánljuk. A válogatásban új, online premiereket, régóta futó előadásokat és baráti hangvételű beszélgetéseket is összegyűjtöttünk.

Rezek Bori | 2021. március 04. |

Woody Allen: New York-i komédia (rendező: Puskás Tamás)

-

Fotó: Tomhauser Tamás

Hol? Centrál Színház

Mikor? 2021. március 5. 19:00

Ár? 4200 Ft

Az életközépi válság, a kapuzárási pánik, a kapcsolatok és házasságok kiüresedése, a sorsfordító döntések meghozatalának örökös elodázása és a társadalmi nyomás kontra egyéni boldogság Woody Allen állandó témái. Filmjeiben és színdarabjaiban szinte mindig találkozunk ezekkel a jelenségekkel és az ezeket átélő entellektüel karakterekkel. Így van ez a 2006-ban bemutatott New York-i komédiában is, ahol két középkorú házaspár döbben rá saját kapcsolatának működésképtelenségére, felidéződnek a régmúlt keserűségei és lelepleződnek a jelen permanens hazugságai. Woody Allennél a személyesség az egyik legfőbb formanyelvi és tartalmi sajátosság, sokszor maga is gyakran szereplője saját műveinek, így talán a Centrál Színház részéről sem túlságosan titkolt áthallás az, hogy a négy főszereplő (Básti Juli-Puskás Tamás és Nagy-Kálózy Eszter-Rudolf Péter) az életben is házastársak. Őket nézve magunkra ismerhetünk a jómódú, nagyvárosi, neurotikus archetípusokban és közben fel vagyunk hatalmazva, hogy jókat röhögjünk saját magunkon. 

Friedrich Schiller: Don Carlos (rendező: Nagy Péter István)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Radnóti Színház

Mikor? 2021. március 6. 20:00

Ár? 4500 Ft

A Radnóti Színház új premierjének időpontja novemberről márciusra csúszott át a járvány miatt, ráadásul a próbák egy részét kénytelenek voltak online megtartani. Most viszont végre a stream segítségével bemutathatják a Don Carlost, a fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon végzett Nagy Péter István rendezésében, akit eddig inkább a független színházi munkáiból ismerhettünk meg. A 16. században játszódó mű telis-tele van olyan társadalmi és politikai szembenállásokkal, amik a történelem során újra és újra megismétlődtek különböző korokban és különböző társadalmakban, valamint napjaink aktualitásai is könnyen fellelhetőek bennük. Schiller drámájában megjelenik a totális rendszer önkénye, a társadalmi szolidaritás leépülése, a másként gondolkodó, szabadságra vágyó és változtatni akaró fiatalok ellenszegülése és az eszmékért folytatott harcokba kódolt, elkerülhetetlen tragédiák. A címszerepben a társulat egyik legújabb tagját, Nagy Márkot láthatjuk.

Garai Judit (Anouilh, Schiller, Shaw drámái alapján): Jeanne d’Arc (rendező: Hegymegi Máté)

-

Fotó: Dömölky Dániel

Hol? Katona József Színház

Mikor? 2021. március 12. 19:00

Ár? 3900 Ft

(Fotó: Dömölky Dániel)

J’eanne d’Arc, az orléans-i szűz karaktere és története számos filmkészítőt, képzőművészt, színházcsinálót és írót ihletett már meg. Nem véletlen, hogy a Garai Judit által készített színpadi adaptáció több híres drámaíró munkájából készült el, ráadásul a valódi per dokumentációjából is merített anyagot a szövegkönyvhöz. Hegymegi Máté rendezéseinek főhősei általában férfiak, akik sokszor valamilyen ügyért vagy épp valami ellen küzdenek. A Katonában viszont rátalált arra a színésznőre, Mészáros Blanka személyében, aki miatt ezúttal egy emblematikus női alakot választott. Jeanne d’Arc harca azért is egyedi, mert képes akár a józan ész határain is túlmenni, hogy kiálljon a meggyőződése és a hite mellett, még akkor is, ha ezért társai cserben hagyják, őrültnek tartják, vagy máglyára vetik. Mészáros Blanka valóban tökéletes választás volt, hiszen 2019-ben a POSZT-on megkapta a legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat és a színikritikusok is neki ítélték a legjobb női főszereplő díját.

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak (rendező: Paczolay Béla)

-

Fotó: Gordon Eszter / Vígszínház

Hol? Vígszínház 

Mikor? 2021. március 13. 19:00

Ár? 3900 Ft

(A kép a színház oldaláról származik.)

Durica Katarina harmadik regénye, A rendes lányok csendben sírnak 2018-ban jelent meg (interjúnk a darabról), most márciusban pedig az Egyasszony rendezője, Paczolay Béla állítja színpadra a Vígszínház legkisebb, legintimebb terében, a Házi Színpadon. A regény a 90-es években játszódik, ahol három nő életútját ismerhetjük meg, akik ugyanannak a panelháznak a lakói. A szereplők életén keresztül kirajzolódik Európa egyik legsötétebb maffiatörténete, a magyar határtól nem messze található Dunaszerdahelyen. A regény nem egy fiktív cselekményt tár elénk, az írónő a valós események áldozataival készített interjúkból, vallomásokból és beszámolókból alkotta meg a brutális, felfoghatatlan történetet. A három nőt Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca alakítják.

Színészbüfe/Büfészínész 2. (rendező: Mácsai Pál)

-

(A kép a színház oldaláról származik.)

Hol? Örkény István Színház

Mikor? 2021. március 27. 20.00

Ár? 3800 Ft

A szilveszteri első rész után március végén érkezik a Színészbüfé/Büfészínész 2. része, ahol a társulat másik fele ül majd le egymással élőben beszélgetni, azaz Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csuja Imre, Epres Attila, Ficza István, Für Anikó, Gálffi László, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Pogány Judit, Polgár Csaba, Szandtner Anna és Vajda Milán. A díszlet egy amolyan “kicsit szedett-vedett de a miénk” hangulatú színészbüfé berendezésére hajaz, ami a színházak életében a nagy beszélgetések és a késő éjszakába nyúló még nagyobb megfejtések legfontosabb színtere. Az első részben például Mácsai Pál arról vallott, hogy a főiskolai felvételin nem sikerült lehengerelnie Gyarmati Fannit a Candide-ról szerzett addigi tudásával, Máthé Zsolt viszont kellőképp meglepte a vizsgabizottságot a Dallasból vett “Bobby monológgal”. Várhatóan újabb fordulatos történetekkel és nagy röhögésekkel készülnek az Örkényben, a szolidaritás jegyében pedig a jegybevétel felét a független társulatok megsegítésére ajánlják fel. 

Aki pedig szeretne még többet megtudni a színészek “civil” életéről, annak jó hírünk van, április elsejétől elindul az Örkény Közeli online beszélgetéssorozat. Az első adásban Csuja Imrével, Ficza Istvánnal, Jéger Zsomborral és Józsa Bettinával beszélgetnek majd az SZFE televíziós műsorkészítő osztály hallgatói, családról, pályakezdésről, beilleszkedésről, külföldi lehetőségekről és persze az SZFE-ügyről. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Irodalmi szempontból mennyire lehetnének érdekesek Thuróczy Szabolcs és Bödőcs Tibor sms-váltásai, melyik jelenet ragadta meg a színészt a Javított kiadásból és kiről írna szívesen életrajzi könyvet? Margó Extra.

...
Hírek

Tompa Andrea: Hol vannak a színháznézők, amikor elfoglalják az SZFE-t?

Elfoglalták és elbarikádozták az intézményüket a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a tegnapi tüntetés után. Az egyetem ügyében mindeközben több kortárs író is megszólalt. Tompa Andrea egy Facebook-posztban tette fel a kérdést, hogy vajon miért voltak ilyen kevesen a tegnapi tüntetésen. Németh Gábor egy interjúban beszélt arról, hogy egy művészeti egyetem autonómiájának elvesztése nem csak egy intézmény szervezési kérdése, valójában minden mást is érint.

...
Összekötve

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András tavaly a berlini Deutsches Theater-ben Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A rendezővel A pestis aktualitásáról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól és a szakma jövőjéről beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

...

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

Életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, aki az ország egyik legkedveltebb színésze volt. Emlékére Bérczes László beszélgetőkönyvéből ajánlunk részletet. 

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

A megindító történetektől az abszurd írásokon át a már-már gonosz tréfákig vezet az út Rényi Ádám felnőtt mesekönyvében.

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!