A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András színházi rendezőként német nyelvterületen is nagy sikereket ért el: a magyar színházak mellett évek óta a berlini Deutsches Theater-ben is rendez. Tavaly Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig, a jelenlegi helyzet okán, a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A pestis aktualitásáról, német- és magyarországi munkáiról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól, az alkalmazkodási lehetőségekről és a szakma jövőjéről is beszélt az Összekötve keddi műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 20. |

  • Camus A pestis című munkáját egyszer már megrendezte Hegedűs D. Géza főszereplésével, vele együtt dolgozták át a szöveget is. Nem szokása újra elővenni régi darabjait, de ez a szöveg már akkor nagyon fontossá vált számára, ezért rendezte újra a Deutsches Theater Berlin színpadán is.
  • A pestist örökérvényű műnek tartja, amely most még inkább aktualitás. A regény a járvány mellett a fasizálódás, a fal építése, a szökés momentumain kereszül a totális elnyomást mutatja be: újabb feldolgozásában ő ezt a perspektíváját emelte ki. Berlinben ráadásul más jelentésrétegek is rakódnak a történetre: történelmére sajátosan reflektál azzal, hogy 30 évvel a fal lebontása után egy város körbekerítéséről beszél.
Albert Camus
A pestis
Jelenkor Kiadó, 2019, 375 oldal
-
  • Camus háború alatt írt szövege ugyan egyértelműen a náci uralomról szól, ennél azonban sokkal tágabb értelmezésre ad lehetőséget: egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg, hogyan viselkedik az ember, ha megszűnnek a civilizációs normák. A gonoszság kérdésének boncolgatásán keresztül, az emberi viselkedés és jellem vizsgálatával jut el a totalitárius rendszerek leírásához: mondatai pedig nemcsak a náci uralomra, hanem a háború utáni szocializmusra és más diktatúrákra is érvényesek. 
  • A pestisben a járvány segíti elő a totalitárius rendszer létrehozását: ebben a helyzetben az ember sokkal kiszolgáltatottabb, az állam pedig olyan szerepköröket is átvesz, amelyre korábban lehetősége sem lett volna. Modern értelmezésben pedig a hagyományos diktatúrák mellett a technológia totalitarizmus is felmerül. A pandémiás helyzettel most különösen aktuálissá vált a regény. Camus az ember, a társadalom szemszögéből vizsgálja a járványt, az itt bemutatott emberi reakciók pedig a mostani helyzetben is visszaköszönnek.

Vezető helyzetben sem meri senki kimondani: valójában fogalmunk sincs róla, mit hoz a jövő.

  • A mostani körülményekre tekintettel, ezekre reflektálva dolgozzák most át a tavaly bemutatott darabot. A színházak helyzete jelenleg nagyon bizonytalan, folyamatosan változik. Németországban különösen szigorú szabályozást adtak ki, amely nagyon megosztja a szakmát: egyesek ilyen formában lehetetlennek látják a munkát, mások megpróbálnak alkalmazkodni. Ezzel a darabbal két szempontból is szerencséjük volt: monológ lévén csak egy színésszel dolgoznak, illetve a színház előtti, eddig ilyen formában kihasználatlan, szabad terület lehetőséget adott arra, hogy kilépjenek az épület falai közül, és egy jelenlegi helyzetben is megfelelő nézőterek építsenek ki.
  • Itthon a Katona József Színházzal és az Orlai Produkcióval dolgozik együtt. Magyarországon nem adtak ki a színházi munkára vonatkozó pontos szabályozást, a felelősséget a színházakra és azok vezetőire hárítják. A Katonában a Káli holtakat vitte volna színpadra, a sokszereplős, kamrába tervezett darabot azonban most próbálni sem kezdik el. A járványra reagálva és az anyagi fenntarthatóságot is szem előtt tartva, a Katonában most más produkciók esetében is csak kisebb nézőszámmal és szereplőgárdával terveznek. Az Orlai Produkcióban más a helyzet: itt keves színésszel dolgoznak, akikkel most közösen próbálnak megoldásokat, lehetőségeket találni, nemsokára pedig az online próbák is elkezdődnek majd.
  • A mostani szituációra reagálva próbál meg mindenki megoldásokat találni, alkalmazkodni: kísérleteznek, redukálják a háttérben zajló munkákat, a színészek és a nézők számát, az aktuális helyzettel kompatibilis műfajokat, színházi formákat, stilizációkat veszik elő. A színházakra most általánosságban az a jellemző, hogy megpróbálnak olyan tevékenységekre, előkészületekre koncentrálni, amelyekkel a későbbi újraindulást, annak gördülékenységét elősegíthetik: az Örkényben például most az őszi darabok világítását próbálják. 

Elképzelhető persze, hogy a járvány újraírja a szabályokat, a színházak azonban csak az aktuális helyzetre tudnak reagálni.

  • Azt senki nem tudja meddig tart ez a helyzet. A mostani kísérletek, az új formátumok csak ideig-óráig lesznek érdekesek, közben pedig folyamatosan keresni fogja önmagát a szakma. A színház lényege az, hogy közösen éljünk meg dolgokat, ebben a helyzetben pedig pont az élő pillanat, a személyes találkozás, a színész és a közönség, valamint a nézők közötti kémia szűnik meg. Erre pedig most nincs megoldás.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Exkluzív: Camus tanácsai az orvosoknak járvány idejére

Már magyarul is olvasható Albert Camus egyik izgalmas írása, a Bátorítás a pestisdoktoroknak, amely A pestis című regényének előmunkálatát képezhette. A Dunajcsik Mátyás fordításában megjelent szöveg alapján most összeszedtük az író legfontosabb járványügyi tanácsait. 

...
Kritika

Ha járvány van, a betegséget mindenki a szívében hordja

Albert Camus A pestis című regényéből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, Franciaországban egy hét alatt több, mint 1600 fogyott. A koronavírus miatt újraolvastuk.

...
Hírek

Egymillió példányban adták el A pestist Japánban

A könyvesboltok korlátozzák a vásárlókat, mindenki csak egyet vehet belőle, mert február óta hétszer nyomták újra.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.