A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

A pestis egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg az embert - Összekötve Dömötör András színházrendezővel

Dömötör András színházi rendezőként német nyelvterületen is nagy sikereket ért el: a magyar színházak mellett évek óta a berlini Deutsches Theater-ben is rendez. Tavaly Albert Camus A pestis című művét állította színpadra, most pedig, a jelenlegi helyzet okán, a darab pandémiakompatibilis feldolgozásán dolgozik. A pestis aktualitásáról, német- és magyarországi munkáiról, a járványhelyzet színházi életre gyakorolt hatásairól, az alkalmazkodási lehetőségekről és a szakma jövőjéről is beszélt az Összekötve keddi műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 20. |

  • Camus A pestis című munkáját egyszer már megrendezte Hegedűs D. Géza főszereplésével, vele együtt dolgozták át a szöveget is. Nem szokása újra elővenni régi darabjait, de ez a szöveg már akkor nagyon fontossá vált számára, ezért rendezte újra a Deutsches Theater Berlin színpadán is.
  • A pestist örökérvényű műnek tartja, amely most még inkább aktualitás. A regény a járvány mellett a fasizálódás, a fal építése, a szökés momentumain kereszül a totális elnyomást mutatja be: újabb feldolgozásában ő ezt a perspektíváját emelte ki. Berlinben ráadásul más jelentésrétegek is rakódnak a történetre: történelmére sajátosan reflektál azzal, hogy 30 évvel a fal lebontása után egy város körbekerítéséről beszél.
Albert Camus
A pestis
Jelenkor Kiadó, 2019, 375 oldal
-
  • Camus háború alatt írt szövege ugyan egyértelműen a náci uralomról szól, ennél azonban sokkal tágabb értelmezésre ad lehetőséget: egy szélsőséges élethelyzetben mutatja meg, hogyan viselkedik az ember, ha megszűnnek a civilizációs normák. A gonoszság kérdésének boncolgatásán keresztül, az emberi viselkedés és jellem vizsgálatával jut el a totalitárius rendszerek leírásához: mondatai pedig nemcsak a náci uralomra, hanem a háború utáni szocializmusra és más diktatúrákra is érvényesek. 
  • A pestisben a járvány segíti elő a totalitárius rendszer létrehozását: ebben a helyzetben az ember sokkal kiszolgáltatottabb, az állam pedig olyan szerepköröket is átvesz, amelyre korábban lehetősége sem lett volna. Modern értelmezésben pedig a hagyományos diktatúrák mellett a technológia totalitarizmus is felmerül. A pandémiás helyzettel most különösen aktuálissá vált a regény. Camus az ember, a társadalom szemszögéből vizsgálja a járványt, az itt bemutatott emberi reakciók pedig a mostani helyzetben is visszaköszönnek.

Vezető helyzetben sem meri senki kimondani: valójában fogalmunk sincs róla, mit hoz a jövő.

  • A mostani körülményekre tekintettel, ezekre reflektálva dolgozzák most át a tavaly bemutatott darabot. A színházak helyzete jelenleg nagyon bizonytalan, folyamatosan változik. Németországban különösen szigorú szabályozást adtak ki, amely nagyon megosztja a szakmát: egyesek ilyen formában lehetetlennek látják a munkát, mások megpróbálnak alkalmazkodni. Ezzel a darabbal két szempontból is szerencséjük volt: monológ lévén csak egy színésszel dolgoznak, illetve a színház előtti, eddig ilyen formában kihasználatlan, szabad terület lehetőséget adott arra, hogy kilépjenek az épület falai közül, és egy jelenlegi helyzetben is megfelelő nézőterek építsenek ki.
  • Itthon a Katona József Színházzal és az Orlai Produkcióval dolgozik együtt. Magyarországon nem adtak ki a színházi munkára vonatkozó pontos szabályozást, a felelősséget a színházakra és azok vezetőire hárítják. A Katonában a Káli holtakat vitte volna színpadra, a sokszereplős, kamrába tervezett darabot azonban most próbálni sem kezdik el. A járványra reagálva és az anyagi fenntarthatóságot is szem előtt tartva, a Katonában most más produkciók esetében is csak kisebb nézőszámmal és szereplőgárdával terveznek. Az Orlai Produkcióban más a helyzet: itt keves színésszel dolgoznak, akikkel most közösen próbálnak megoldásokat, lehetőségeket találni, nemsokára pedig az online próbák is elkezdődnek majd.
  • A mostani szituációra reagálva próbál meg mindenki megoldásokat találni, alkalmazkodni: kísérleteznek, redukálják a háttérben zajló munkákat, a színészek és a nézők számát, az aktuális helyzettel kompatibilis műfajokat, színházi formákat, stilizációkat veszik elő. A színházakra most általánosságban az a jellemző, hogy megpróbálnak olyan tevékenységekre, előkészületekre koncentrálni, amelyekkel a későbbi újraindulást, annak gördülékenységét elősegíthetik: az Örkényben például most az őszi darabok világítását próbálják. 

Elképzelhető persze, hogy a járvány újraírja a szabályokat, a színházak azonban csak az aktuális helyzetre tudnak reagálni.

  • Azt senki nem tudja meddig tart ez a helyzet. A mostani kísérletek, az új formátumok csak ideig-óráig lesznek érdekesek, közben pedig folyamatosan keresni fogja önmagát a szakma. A színház lényege az, hogy közösen éljünk meg dolgokat, ebben a helyzetben pedig pont az élő pillanat, a személyes találkozás, a színész és a közönség, valamint a nézők közötti kémia szűnik meg. Erre pedig most nincs megoldás.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy
Exkluzív: Camus tanácsai az orvosoknak járvány idejére

Már magyarul is olvasható Albert Camus egyik izgalmas írása, a Bátorítás a pestisdoktoroknak, amely A pestis című regényének előmunkálatát képezhette. A Dunajcsik Mátyás fordításában megjelent szöveg alapján most összeszedtük az író legfontosabb járványügyi tanácsait. 

...
Kritika
Ha járvány van, a betegséget mindenki a szívében hordja

Albert Camus A pestis című regényéből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, Franciaországban egy hét alatt több, mint 1600 fogyott. A koronavírus miatt újraolvastuk.

...
Hírek
Egymillió példányban adták el A pestist Japánban

A könyvesboltok korlátozzák a vásárlókat, mindenki csak egyet vehet belőle, mert február óta hétszer nyomták újra.

Balaton
...
Beleolvasó
A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak
...
Nagy
Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások
...
Nagy
Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái
...
Nagy
Hulahopp [vasárnapi liezon]
Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira!