Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Habár csütörtökön kezdődik az őszi Margó, a Margó Extra-beszélgetéseket már most meg tudjátok nézni. Székely Kriszta rendező után Thuróczy Szabolcsot faggatta Ott Anna - a beszélgetésből kiderül, hogy is áll az életrajzokkal, ki a kedvenc költője és a közelmúlt olvasmányai közül melyiket tartja a legkatartikusabbnak.

Ruff Orsolya | 2020. október 13. |

  • Thuróczy Szabolcs éjjeliszekrényén jelenleg több életrajzi kötet is hever. Már olvasta jó barátjáról, Mucsi Zoltánról szóló új kötetet: Bérczes László beszélgető könyvét „benyalta másfél éjszaka alatt”, és habár sok sztorit tud Mucsiról, mégis sok új dolog volt benne. Megtalálható még az ágya mellett Molnár Gál Péter memoárja, amely a Tények és tanúk sorozat részeként jelent meg, valamint Keith Richards életrajzi könyve. Arra a kérdésre, hogy kire bízná, hogy róla írjon életrajzi könyvet, Kővári Orsolya kritikust említette. De elmondta azt is, hogy Bödőcs Tiborral néha szóba jön köztük, hogy kiadnák az sms-eiket, amiket 3-4 éve írnak egymásnak.
  • Thuróczy édesanyja tanítónő, az apja ügyvéd, és ő is elvégezte a jogot, ami nem volt megerőltető, mert saját bevallása szerint nem töltött vele annyi időt. Egyetemistaként már „színházazott”, például Szolnokon, ahol Spiró György volt akkoriban az igazgató. Gyerekként sportiskolába járt, ahol 7-8. osztályban ciki volt, ha valaki olvasott. Miután bekerült a színházba, szépen alakult át figyelme. Nagyban hatottak rá a filmek is – példaként említette a Tiszta Amerika című Gothár-filmet, amelynek Esterházy Péter írta a forgatókönyvét. Amikor ezt megtudta, elkezdett Esterházy-könyveket olvasni. Meghatározó olvasmányélménye volt a Javított kiadás, és különösen nagy hatással volt rá az a jelenet, amikor EP a hideg csempéhez nyomja a fejét – Thuróczy azt mondja, azt az állapotot ő is megélte („katartikus szembesülés volt”).
  • A fontos olvasmányai között említette még Ottliktól a Hajnali háztetőket, Csáth Géza naplóját, és József Attilától a Szabad-ötletek jegyzékét. Húszéves kora közül kezdett evidenciává válni, hogy ha vonaton utazik, mindig legyen nála könyv.
  • Szóba kerültek a Pintér-drámák is, és Thuróczy a közös munkáról elmondta, hogy mindig Pintér Béla hozza a szöveget, és mivel 25 éve ismerik egymást, sokszor beleírja a szófordulatait is. Sokféle próbaidőszakon vannak túl, előfordult olyan is, hogy csak a darab 20 százalékával álltak neki a próbának, és Pintér menet közben írt hozzá, írta át, vagy dobott ki részeket.
  • Thuróczy nagy kedvence Faludy György, mindent olvasott tőle. A viszonylag friss megjelenések közül mélyen érintette Anna Politkovszkaja Orosz naplója, melyben az orosz újságírónő egyebek között leírta, hogy valószínűleg meg fogják ölni – így is történt. Élete egyik legkatartikusabb olvasmányélménye József Jolánnak az öccséről írt könyve volt. Kedvenc József Attila-verse: Nagyon fáj.
  • Nagyon szereti a Tények és tanúk sorozatot, és arra a kérdésre, hogy ő kit interjúvolna meg egy ilyen könyvhöz, a kortárs szerzők közül Háy Jánost és Spiró Györgyöt említette.
2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.