Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Margó Extra: Thuróczy Szabolcs már színházi emberként csúszott rá az olvasásra

Habár csütörtökön kezdődik az őszi Margó, a Margó Extra-beszélgetéseket már most meg tudjátok nézni. Székely Kriszta rendező után Thuróczy Szabolcsot faggatta Ott Anna - a beszélgetésből kiderül, hogy is áll az életrajzokkal, ki a kedvenc költője és a közelmúlt olvasmányai közül melyiket tartja a legkatartikusabbnak.

Ruff Orsolya | 2020. október 13. |

  • Thuróczy Szabolcs éjjeliszekrényén jelenleg több életrajzi kötet is hever. Már olvasta jó barátjáról, Mucsi Zoltánról szóló új kötetet: Bérczes László beszélgető könyvét „benyalta másfél éjszaka alatt”, és habár sok sztorit tud Mucsiról, mégis sok új dolog volt benne. Megtalálható még az ágya mellett Molnár Gál Péter memoárja, amely a Tények és tanúk sorozat részeként jelent meg, valamint Keith Richards életrajzi könyve. Arra a kérdésre, hogy kire bízná, hogy róla írjon életrajzi könyvet, Kővári Orsolya kritikust említette. De elmondta azt is, hogy Bödőcs Tiborral néha szóba jön köztük, hogy kiadnák az sms-eiket, amiket 3-4 éve írnak egymásnak.
  • Thuróczy édesanyja tanítónő, az apja ügyvéd, és ő is elvégezte a jogot, ami nem volt megerőltető, mert saját bevallása szerint nem töltött vele annyi időt. Egyetemistaként már „színházazott”, például Szolnokon, ahol Spiró György volt akkoriban az igazgató. Gyerekként sportiskolába járt, ahol 7-8. osztályban ciki volt, ha valaki olvasott. Miután bekerült a színházba, szépen alakult át figyelme. Nagyban hatottak rá a filmek is – példaként említette a Tiszta Amerika című Gothár-filmet, amelynek Esterházy Péter írta a forgatókönyvét. Amikor ezt megtudta, elkezdett Esterházy-könyveket olvasni. Meghatározó olvasmányélménye volt a Javított kiadás, és különösen nagy hatással volt rá az a jelenet, amikor EP a hideg csempéhez nyomja a fejét – Thuróczy azt mondja, azt az állapotot ő is megélte („katartikus szembesülés volt”).
  • A fontos olvasmányai között említette még Ottliktól a Hajnali háztetőket, Csáth Géza naplóját, és József Attilától a Szabad-ötletek jegyzékét. Húszéves kora közül kezdett evidenciává válni, hogy ha vonaton utazik, mindig legyen nála könyv.
  • Szóba kerültek a Pintér-drámák is, és Thuróczy a közös munkáról elmondta, hogy mindig Pintér Béla hozza a szöveget, és mivel 25 éve ismerik egymást, sokszor beleírja a szófordulatait is. Sokféle próbaidőszakon vannak túl, előfordult olyan is, hogy csak a darab 20 százalékával álltak neki a próbának, és Pintér menet közben írt hozzá, írta át, vagy dobott ki részeket.
  • Thuróczy nagy kedvence Faludy György, mindent olvasott tőle. A viszonylag friss megjelenések közül mélyen érintette Anna Politkovszkaja Orosz naplója, melyben az orosz újságírónő egyebek között leírta, hogy valószínűleg meg fogják ölni – így is történt. Élete egyik legkatartikusabb olvasmányélménye József Jolánnak az öccséről írt könyve volt. Kedvenc József Attila-verse: Nagyon fáj.
  • Nagyon szereti a Tények és tanúk sorozatot, és arra a kérdésre, hogy ő kit interjúvolna meg egy ilyen könyvhöz, a kortárs szerzők közül Háy Jánost és Spiró Györgyöt említette.
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.