Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

Október 5. az oktatás világnapja, így erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tiltakozáshoz mostanra rengeteg szülő és diák  is csatlakozott. A Könyvesnél valljuk, hogy a minőségi, 21. századi oktatás a jövőnk talán legfontosabb alappillére, és ehhez elengedhetetlen a társadalmi, anyagi és szakpolitikai megbecsülés és támogatás. Könyveket ajánlunk nagyszerű tanárokról és rossz vezetésről.

sa | 2022. október 05. |

Pedagógusok a szülőkkel és diákokkal közösen élőláncot szerveztek Budapesten szerda reggel 7:45-től 9 óráig a Döbrentei téről a Ferenciek terén, az Astorián és a Blaha Lujza téren át a Keleti pályaudvarig.

A szakszervezetek a tervek szerint délután petíciót adnak át az ombudsman irodáiban Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen is. Délután 5 órától a Grund nevű ifjúsági szervezet a Margit hídon tüntetést tart a pedagógusokért, este 7-től pedig a Tanítanék és a noÁr Mozgalom koncertjével fejeződik be a nap a Kossuth téren.

A tanárok támogatásán és a sztrájkban való részvételen nagyot lendített, hogy pénteken öt tanárt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, tiltakozásul az oktatási rendszer magyarországi állapotai ellen. Kedden a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg levélben a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt. A 24.hu szerint azóta a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola 18 pedagógusa is megkapta az írásbeli figyelmeztetést a polgári engedetlenségért. 

“Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul” - érvelt csütörtökön a Brain Bar sztárvendége, az ismeretterjesztő író Malcolm Gladwell, aki példákkal bizonyította, hogy a csapatunk csak olyan erős, mint a leggyengébb tagunk, és pont a tanárok azok, akik fel tudják emelni a leggyengébbeket. Szerinte, ha a tanárok nincsenek megbecsülve egy társadalomban, akkor nagy a baj:

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul
Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. Előadását úgy hirdették meg, hogy a Z generáció jövőbeli kihívásairól beszél majd, gondolatai viszont nem korlátozódtak az ifjúság művelésére, annál sokkal széleskörűbben és praktikusabban közelítette meg a kérdést. A foci és a kosárlabda példáján keresztül beszélt arról, hogyan változnak meg minden szinten a jó, illetve a sikeres működés feltételei, és kiderült, mi köze ennek az online oktatáshoz. Elmondta a véleményét a Z generációról szóló sztereotípiákról, és megindokolta azt is, miért olyan fontos rendesen megfizetni a tanárokat.

Fotók: Brain Bar

Tovább olvasok

Nekünk a tankerületek és a kormány intézkedéseiről Dolores Umbridge munkássága jut eszünkbe a Harry Potter és a Főnix rendjéből. Umbridge az a bürokrata, akit a minisztérium helyez a varázslóiskola, a Roxfort élére, és sorra rúgja ki a tanárokat, értelmetlen és életszerűtlen szabályokkal fojtja meg az iskola életét és a testi fenyítéstől sem riad vissza. Igazából egy pszichopata, akinek az intézkedései végül teljesen kontraproduktívak lesznek. Umbridge működését gyerekjogi szempontból dr. Gyurkó Szilvia elemezte nálunk.

J. K. Rowling
Harry Potter és a Főnix Rendje
Ford. Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 811 oldal
-

Vele szöges ellentétben állnak az olyan inspiráló tanárok, akiknek a támogatása, a gondolatai, a módszerei egy életen át elkísérnek minket. Ilyen tanárokat gyűjtöttünk össze ebben a cikkünkben, de kiemelnénk közülük az örök nagybetűs Tanárt, aki meri a korlátozó rendszerrel szemben is kibontakoztatni azt, hogyan lássák a diákjai a világot és az életet. Mr Keating N. H. Kleinbaum által kelt életre a Holt költők társasága című regény lapjain, hogy aztán Robin Williams játssza el felejthetetlenül:

Szintén emlékezetes Miss Stacy is, aki Anne-t bátorítja és támogatja a tanulmányaiban, és olyan valódi példaképpé válik a nagyfantáziájú kislány számára, hogy végül maga is a tanári pályát választja.

Lucy Maud Montgomery
Anne otthonra talál
Ford. Szűr-Szabó Katalin, Lazi, 2022, 312 oldal
-Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Gyerekirodalom

Tanáraikért virrasztottak négy gimnáziumnál a diákok

Négy budapesti gimnázium előtt tartottak virrasztást a magyar oktatásért vasárnap este hét és hétfő reggel kilenc óra között, kiállásukkal a diákok a tanáraikat támogatják. A hírhez kapcsolódva most olyan könyveket válogattunk, amelyekben emlékezetes tanárszereplők bukkannak fel.

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Természetesen olvasok
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.