Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

Umbridge is megirigyelné a magyar tankerületeket - a sztrájkoló tanárokkal vagyunk!

Október 5. az oktatás világnapja, így erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tiltakozáshoz mostanra rengeteg szülő és diák  is csatlakozott. A Könyvesnél valljuk, hogy a minőségi, 21. századi oktatás a jövőnk talán legfontosabb alappillére, és ehhez elengedhetetlen a társadalmi, anyagi és szakpolitikai megbecsülés és támogatás. Könyveket ajánlunk nagyszerű tanárokról és rossz vezetésről.

sa | 2022. október 05. |

Pedagógusok a szülőkkel és diákokkal közösen élőláncot szerveztek Budapesten szerda reggel 7:45-től 9 óráig a Döbrentei téről a Ferenciek terén, az Astorián és a Blaha Lujza téren át a Keleti pályaudvarig.

A szakszervezetek a tervek szerint délután petíciót adnak át az ombudsman irodáiban Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen is. Délután 5 órától a Grund nevű ifjúsági szervezet a Margit hídon tüntetést tart a pedagógusokért, este 7-től pedig a Tanítanék és a noÁr Mozgalom koncertjével fejeződik be a nap a Kossuth téren.

A tanárok támogatásán és a sztrájkban való részvételen nagyot lendített, hogy pénteken öt tanárt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert részt vettek a polgári engedetlenségben, tiltakozásul az oktatási rendszer magyarországi állapotai ellen. Kedden a budapesti Szent István Gimnáziumban három tanár kapta meg levélben a tankerülettől az utolsó figyelmeztetést szintén a polgári engedetlenség miatt. A 24.hu szerint azóta a XVIII. kerületi Brassó Utcai Általános Iskola 18 pedagógusa is megkapta az írásbeli figyelmeztetést a polgári engedetlenségért. 

“Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul” - érvelt csütörtökön a Brain Bar sztárvendége, az ismeretterjesztő író Malcolm Gladwell, aki példákkal bizonyította, hogy a csapatunk csak olyan erős, mint a leggyengébb tagunk, és pont a tanárok azok, akik fel tudják emelni a leggyengébbeket. Szerinte, ha a tanárok nincsenek megbecsülve egy társadalomban, akkor nagy a baj:

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul
Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. Előadását úgy hirdették meg, hogy a Z generáció jövőbeli kihívásairól beszél majd, gondolatai viszont nem korlátozódtak az ifjúság művelésére, annál sokkal széleskörűbben és praktikusabban közelítette meg a kérdést. A foci és a kosárlabda példáján keresztül beszélt arról, hogyan változnak meg minden szinten a jó, illetve a sikeres működés feltételei, és kiderült, mi köze ennek az online oktatáshoz. Elmondta a véleményét a Z generációról szóló sztereotípiákról, és megindokolta azt is, miért olyan fontos rendesen megfizetni a tanárokat.

Fotók: Brain Bar

Tovább olvasok

Nekünk a tankerületek és a kormány intézkedéseiről Dolores Umbridge munkássága jut eszünkbe a Harry Potter és a Főnix rendjéből. Umbridge az a bürokrata, akit a minisztérium helyez a varázslóiskola, a Roxfort élére, és sorra rúgja ki a tanárokat, értelmetlen és életszerűtlen szabályokkal fojtja meg az iskola életét és a testi fenyítéstől sem riad vissza. Igazából egy pszichopata, akinek az intézkedései végül teljesen kontraproduktívak lesznek. Umbridge működését gyerekjogi szempontból dr. Gyurkó Szilvia elemezte nálunk.

J. K. Rowling
Harry Potter és a Főnix Rendje
Ford. Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2021, 811 oldal
-

Vele szöges ellentétben állnak az olyan inspiráló tanárok, akiknek a támogatása, a gondolatai, a módszerei egy életen át elkísérnek minket. Ilyen tanárokat gyűjtöttünk össze ebben a cikkünkben, de kiemelnénk közülük az örök nagybetűs Tanárt, aki meri a korlátozó rendszerrel szemben is kibontakoztatni azt, hogyan lássák a diákjai a világot és az életet. Mr Keating N. H. Kleinbaum által kelt életre a Holt költők társasága című regény lapjain, hogy aztán Robin Williams játssza el felejthetetlenül:

Szintén emlékezetes Miss Stacy is, aki Anne-t bátorítja és támogatja a tanulmányaiban, és olyan valódi példaképpé válik a nagyfantáziájú kislány számára, hogy végül maga is a tanári pályát választja.

Lucy Maud Montgomery
Anne otthonra talál
Ford. Szűr-Szabó Katalin, Lazi, 2022, 312 oldal
-Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Gyerekirodalom

Tanáraikért virrasztottak négy gimnáziumnál a diákok

Négy budapesti gimnázium előtt tartottak virrasztást a magyar oktatásért vasárnap este hét és hétfő reggel kilenc óra között, kiállásukkal a diákok a tanáraikat támogatják. A hírhez kapcsolódva most olyan könyveket válogattunk, amelyekben emlékezetes tanárszereplők bukkannak fel.

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Természetesen olvasok
...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.