Orbán Viktornak énekelnek a budai gyerekek, csak a szülők nem tudtak róla

Orbán Viktornak énekelnek a budai gyerekek, csak a szülők nem tudtak róla

Az igazgató azt írta a szülőknek, kulturális eseményre viszik a gyerekeket, valójában egy nemzetközi jobboldali politikai eseményre vezénylik őket, amin Orbán Viktor lesz a fő szónok. Könyvet ajánlunk a hír mellé.

sa | 2024. április 18. |

A szülőket csak a utólag értesítették arról, hogy a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedik és nyolcadik osztályba járó lányai nemzetközi jobboldai-konzervatív politikai vezetők, és persze Orbán Viktor előtt énekelnek. A gyerekek ugyanis a CPAC Hungary 2024 gálavacsoráján lépnek fel a Magyar Állami Operaházban jövő héten.

Mi a CPAC?

A CPAC a hetvenes évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot az Alapjogokért Központ szervezte 2022-ben Budapesten. A rendezvényen főleg a republikánusok trumpista oldala képviselteti magát.

A fő szónok idén is Orbán Viktor lesz, a rendezvény célja, hogy összefogja a jobboldali erőket, valamint közösen visszaszorítsák a  „a washingtoni és brüsszeli mélyállamokat”. Idén a trumpista republikánusok mellett olyan európai, radikálisabban jobboldali politikusok is érkeznek, mint a holland Geert Wilders és a spanyol Santiago Abascal.

Az iskolaigazgató szerint ez nem politikai esemény

Miután kiderült, hova viszik a gyerekeket, a szülők panasszal éltek az iskola felé. Az intézmény csak ezt követően kérte az engedélyüket, a 44 családból kettő nem járult hozzá a gyereke részvételéhez.

Az igazgató, Friedrich Attila a szülőknek azt írta, a felkérés az Alapjogokért Központtól érkezett. Szerinte kerülni kell a fellépést a pártpolitikai rendezvényen, ám mivel ez a gálavacsora előtt lesz és a gyerekek nem hallanak beszédeket, úgy látta:

ez a konkrét esemény nem pártpolitikai jellegű, hanem kulturális.

Azt is elismerte, hogy a döntésében közrejátszott, hogy 2023-ban törölték egy beruházásukat és a fellépéstől azt várta, hogy segíthet napirenden tartani az ügyüket.

Az Operaháznak egyébként van saját gyermekkara, az nem derül ki, miért nem őket léptetik fel, ha ott tartják a gálavacsorát.

A hír mellé a kellemetlenül múltidéző áthallások okán az alábbi könyvet ajánljuk:

Szergej Gurijev, Daniel Treisman: Spindiktátorok – A zsarnokság változó arca a 21. században

Hitler, Sztálin és Mao az erőszakot, a félelmet és az ideológiát hívták segítségül egyeduralmuk fenntartásához. Manapság azonban a tekintélyelvűség fogalmát médiatudatos erős emberek alakítják, akik a szavak és az érdekeiket szolgáló hírmagyarázatok mesterei. A nyílt, tömeges elnyomás helyett az olyan politikusok, mint Jair Bolsonaro, Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor, az információ torzításával és a demokratikus formák kijátszásával gyakorolják hatalmukat az állampolgáraik felett.

Szergej Gurijev és Daniel Treisman érdekfeszítő könyvükben a tekintélyelvűség ezen új formáját írják le, miközben bemutatják a spindiktátorok felemelkedését és kevésbé erőszakos, ám igen hatékony módszereit hatalmuk fenntartására. Ezek közül kiemelkedik a hozzáértés imázsa, a demokratikus intézmények felhasználása a demokrácia aláásására, valamint a fokozott nemzetközi szerepvállalás annak érdekében, hogy még nagyobb hírnévre és pénzügyi befolyásra tegyenek szert.

A könyvből és a politikusi portrékból az is kiderül, hogy a mai tekintélyelvű vezetők miben hasonlítanak a spindoctorokra, és miben különböznek az olyan diktátoroktól, mint Kim Dzsongun, Bassár el-Aszad, valamint Hszi Csin-ping.

(Szabad Európa, 444, 24)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kertész Balázs: Orbán Viktornak az inflációra az égvilágon semmilyen ráhatása nincsen

Miközben nagy lendülettel masírozunk az aktuális gazdasági válság mélyére, nem ártana értenünk, hogyan zajlanak a gazdasági folyamatok. A Diétás Magyar Múzsa szerzőjével beszélgettünk kapitalizmusról, fürdőgatyákról, ciklikus és anticiklikus gazdaságpolitikáról, valamint az infláció természetéről is. Interjú.

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

Az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján a magyar miniszterelnök felsorolt 12 számára iránymutató pontot, melyek között akad olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szól.

...
Hírek

Orbán egy ukrán költő versét kapta a költészet napján a háza elé

Az évek során szokássá vált, hogy a miniszterelnöknek egy-egy verssel üzennek költészet napján.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek