Oroszországban is megjelent a Micsoda család!

Oroszországban is megjelent a Micsoda család!

A mesekönyv kiadásáért felelős Sphere alapítvány kampányt indított, amivel a melegek elleni propagandatörvény visszavonásáért küzdenek, írja a Guardian.

Simon Eszter | 2021. augusztus 19. |

Egy hónappal azután, hogy a Líra Csoporthoz tartozó szentendrei Líra Kiskereskedelmi Kft-re 250 ezer forintos büntetés szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal, azzal az indokkal, hogy a „normálistól” eltérő tartalmú könyvet árusítanak (erről itt írtunk), Oroszországban is megjelent a Micsoda család! Az orosz könyvesboltokban a szivárványcsalád életét bemutató mesekönyv borítóját 18+-os matricával kell ellátni. 

Korábbi recenziónkban már írtunk róla, hogy az eredetileg két különálló könyvként megjelent Micsoda reggel! és Micsoda este! történetét a magyar olvasók egy könyvbe szerkesztve, Szabó T. Anna fordításában olvashatják. A magyar kiadványhoz hasonlóan az oroszok is egy kötetben egyesítették Lawrence Schimel történeteit és a képes mesét Dmitrij Kuzmin költő fordította.

A mesekönyvet a Sphere adta ki Oroszországban, amely ugyan elsősorban nem könyvkiadó, hanem jótékonysági alapítvány. Az LMBTQ jogokért kampányoló Sphere szerint Oroszország 2013-ban hozott törvénye - amely tiltja a melegpropagandát - gyakorlatilag azt eredményezte, hogy az ország egyetlen könyvkiadója sem támogatta a könyv kiadását, ezért vették saját kezükbe az ügyet. 

„Ez a könyv nemcsak az LMBTQ családok életéről szól, hanem nekik is íródott, és ilyen értelemben a mesekönyv úttörőnek számít Oroszországban” – nyilatkozta a szervezet, majd azt is hozzátette, hogy a törvény szerint a Micsoda család! borítóján 18+-os matricának kell szerepelnie.  

„A törvény miatt nem volt más választásunk, mint hogy egy gyerekkönyvet felnőtteknek adjunk ki. A propagandatörvény azért is nevetséges, mert amellett, hogy diszkriminálja az szivárványcsaládokat, az információhoz való hozzáférést is korlátozza.”

A magyar kötet megjelenése előtt hatnapos kampányba kezdtek a kortárs írók, költők, meseírók és műfordítók, akik a közösségi médiában hívták fel a figyelmet a családok sokféleségére (erről korábban itt írtunk). Oroszországban a Sphere is kampányt indított az orosz propagandatörvény eltörlése érdekében, a petíciót pedig eddig hatezren írták alá. 

„Ez a könyv a törvény abszurditásának megtestesítője – áll a szervezet közleményében. Szerintük a melegek elleni propaganda senkit nem véd meg semmitől, inkább csak eszközként működik és korlátozza az információhoz való hozzáférést, illetve legitimálja a diszkriminációt homofóbia és transzfóbia formájában. Mindezt úgy, hogy közben igazi családok, igazi gyerekekkel, szenvednek.

Hírlevél feliratkozás

Schimel, a Micsoda család! szerzője és Braslina, a mesekönyv illusztrátora is felszólaltak és elmondták, hogy örömmel ajándékozták a könyvet a kampánynak. „Mindketten határozottan ellenezzük, hogy az orosz kampány üldözze LMBT-családokat” – mondták. 

„A gyűlöletnek nincs helye ebben a változatos és sokszínű világban, amelyben élünk. Az LMBTQ propagandatörvények nem védik meg semmitől a gyerekeket és az életünk sem olyan dolog, ami ellen bárkit is meg kellene védeni – mondta Schimel. – Ezért olyan fontos az orosz kampány, amely el akarja töröltetni a törvényt, hiszen az nemcsak azoknak a gyerekeknek káros, akiknek azonos nemű szülei vannak, hanem azoknak is, akik saját magukban felfedezik, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. Sőt, fontos, hogy minden gyerek láthassa ezeket a családokat, amelyek igenis léteznek a világon – többek között Oroszországban is – és meg kell akadályozni, hogy úgy nőjön fel egy generáció, hogy a politikai agymosás miatt nem ismerhetik meg ezeket az egyébként a természetes dolgokat.” 

A Sphere eddig mintegy 500 példányt nyomtatott Schimel könyvéből és a példányokat elküldték a regionális LMBTQ szervezeteknek és influenszereknek. Az alapítvány reménykedik benne, hogy a közeljövőben képesek lesznek további példányokat is nyomtatni. A Sphere szóvivője így fogalmazott: „Nem volt könnyű dolgunk, mivel folyamatos félelemben voltunk amiatt, hogy valamilyen külső beavatkozás történik, vagy a könyveket nyomtatás után azonnal lefoglalják a hatóságok. Szerencsére semmi ilyesmi nem történt, ennek az egyik oka, hogy rendkívül óvatosak voltunk. Nem szeretnénk kereskedelmi forgalmazásba bocsátani a könyvet, mivel úgy gondoljuk, hogy így tudunk kiállni és támogatni az LMBTQ-családokat. Az a cél, hogy valamilyen módon egy teljesen új dimenziót és lendületet tudjunk adni a diszkriminatív törvény elleni küzdelemnek.”

A Micsoda család! már megjelent angol, spanyol, francia, német és olasz fordításban is, nemrég pedig kampány indult azért, hogy a mesekönyv héber nyelven is olvasható legyen. Schimel és a Sphere előjegyzései szerint 2022 végére már világszerte legalább harminc kiadásban és huszonnégy nyelven lesz elérhető a Micsoda család!

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

The Guardian: a Micsoda család! szerzőjét még eltökéltebbé teszik a támadások

...
Hírek

Micsoda család! - Jogi válaszlépésre készül a Líra Csoport

Jogi válaszlépésre készül a Líra Csoport, miután 250 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki a Líra Kiskereskedelmi Kft-re, amiért szentendrei üzletében a gyermekkönyvek között árusította a Micsoda család! című gyermekkönyvet.

...
Hírek

Félelemről és támogatásról írt a Micsoda család! szerzője a magyar homofób korlátozások miatt

Lawrence Schimel a Book24 sikerlistájának első három helyezettjét posztolta a Facebookján: az első a Micsoda család!, a második a Meseország mindenkié

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

A hét könyve
Kritika
Orwell disztópikus világában nőnek lenni maga a pokol
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

A 2022 őszén, 45 éves korában elhunyt költő, szerkesztő, vizuális művész, Kabai Lóránt utolsó költeményei a Nimue és a Prae gondozásában jelennek meg. Részletek az el sem kezdett versekből.

...
Kritika

Orwell disztópikus világában nőnek lenni maga a pokol

Az amerikai Sandra Newman regénye egy nő szemszögéből mutatja meg azt a világot, melyet az 1984 lapjairól már olyan jól ismerünk. A különleges irodalmi remake, a Julia a hét könyve.

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Olvass!
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

A 2022 őszén, 45 éves korában elhunyt költő, szerkesztő, vizuális művész, Kabai Lóránt utolsó költeményei a Nimue és a Prae gondozásában jelennek meg. Részletek az el sem kezdett versekből.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

Semmi különös felejthetetlenül okos és vicces regény felnőtté válásról, a női lét kihívásairól, tizenöt perc hírnévről, fantázia és valóság határáról és a saját hangunk megtalálásáról, miközben nagy egók szavai visszhangoznak a fülünkben. Olvass bele!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Látunk-e még valaha új Süsü-epizódokat?

...
Zöld

3 friss könyv azoknak, akik várják a tavaszt

...
Gyerekirodalom

Megújult a Janikovszky Éva Történetmesélő Pályázat

...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

...
Gyerekirodalom

Jennifer Garner gyerekeknek tartott felolvasásokat szerte az Egyesült Államokban

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Jennifer Garner gyerekeknek tartott felolvasásokat szerte az Egyesült Államokban

„Peti, a macska és én mozgalmas hat hónapot töltöttünk el együtt” – mesélte egy Instagram-posztban a Hirtelen 30 és az Igen nap sztárja, Jennifer Garner, aki a Save the Children szervezet kampánya keretében tartott meseórákat.

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

Ki ne ismerné Vackort az első béből? Kormos István a magyar gyermekirodalom meghatározó alakja, József Attila-díjas (1955, 1972) és Radnóti-díjas (1977) költő, műfordító.

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!