A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok

A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok

Az ország első szivárványcsaládos mesekönyveként definiálja a Micsoda család!-ot a kötetet kiadó alapítvány, ami tárgyszerűen igaz is, a hangsúly közben mégis egészen máshol van.

Ruff Orsolya | 2021. június 04. |

Tavaly augusztusban, illetve szeptemberben jelent meg az amerikai Lawrence Schimel két mesekönyve (Bedtime, Not Playtime! és Early One Morning), amelyet Micsoda család! címen most magyarul egy kötetben jelentetett meg a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Várható volt, hogy a Meseország mindenkié után nagy feltűnést kelt majd a mesekönyv, holott, ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa, annak elég hamar leesik, hogy a kötetben a szülők egymás közötti kapcsolata még csak tematizálva sincs.

Lawrence Schimel
Micsoda család!
Ford.: Szabó T. Anna, Szivárványcsaládokért Alapítvány, 2021, 36 oldal
-

Már Esterházy Péter is azt írta a Harmonia Caelestisben: „Hogy mitől család a család? (…) Röviden: attól, hogy ki tudják és merik mondani: mi. És akarják is.” A Micsoda család!-ban felbukkanó két család ugyanakkor nem deklarál semmit (ez egy gyerekkönyvnek nem is dolga), mégis egyértelmű, hogy ezek az emberek a gyerekeikkel, kutyáikkal, macskáikkal együtt egy családot alkotnak. És hogy miért? Mert leginkább olyan dolgokat csinálnak és úgy viszonyulnak egymáshoz, amiket és ahogyan más családok is szoktak.

Mindkét történet egy-egy pillanatfelvételt villant fel a közös hétköznapokból: a Micsoda reggel! címűben, amíg a szülők még alszanak (ez esetben két anyuka), addig például a kisfiú megreggelizik és megeteti a macskát. Az esti történetben (Micsoda este!) pedig mesét olvasnak az apukák, majd közösen kergetik a lakásban a család plüsstolvaj kutyáját.

-

A keménylapos, kis formátumú kötet klasszikus lapozó, amelyben inkább a képek dominálnak; a történetet Elina Braslina illusztrálta. A verses mese aranyos, nem tolakodó, nem akar feltétlenül mindent megmagyarázni, ami a képeken látható, így elég teret enged a saját meséléshez, reflektáláshoz is; a könyvet Szabó T. Anna fordította, aki egyébként több más költővel, íróval részt vett az alapítvány múlt heti kampányában, amely épp a családok sokféleségére mutatott rá.

A mostani kötet sem akar sokkal többet annál, minthogy megmutatja: van ilyen is, azaz olyan család, ahol nem egy anyuka és egy apuka, vagy csak egy anyuka, vagy csak egy apuka, hanem akár két anyuka vagy két apuka adja az érzelmi biztonságot. Ha a könyvet lapozgató gyereket mindenképp foglalkoztatja, hogy ez miért van, akkor nyilván rákérdez és az egy beszélgetés alapja is lehet, de a fókuszpont mindkét történetben egyértelműen a kisfiún, illetve a kislányon, valamint a kis házi kedvenceiken van, a szülők pedig szinte végig a háttérben maradnak. A Micsoda család! hőseivel alapvetően nem történnek nagy kalandok, csak sok-sok apró közös pillanat, ahogy nagyjából rengeteg másik otthonban – ezekben a családokban éppúgy, mint sok másikban. És pont ez lenne a dolog lényege.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új mesekönyv mesél a szivárványcsaládokról

„Gyereknapra elhoztuk nektek az ország első szivárványcsaládos mesekönyvét, amelynek a címe Micsoda család!” - írja a Facebookon megjelent közleményében a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

Az angol színész csupán egyetlen mondatot fűzött a mesekönyvről szóló TIME magazin cikkéhez.

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

Eddig négy olyan videó került fel a Labrisz Youtube-csatornájára, melyekben ismert színészek olvasnak fel a Meseország mindenkié című kötetből.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.