A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok

A szerető családok úgy másfélék, hogy közben mégis ugyanolyanok

Az ország első szivárványcsaládos mesekönyveként definiálja a Micsoda család!-ot a kötetet kiadó alapítvány, ami tárgyszerűen igaz is, a hangsúly közben mégis egészen máshol van.

Ruff Orsolya | 2021. június 04. |

Tavaly augusztusban, illetve szeptemberben jelent meg az amerikai Lawrence Schimel két mesekönyve (Bedtime, Not Playtime! és Early One Morning), amelyet Micsoda család! címen most magyarul egy kötetben jelentetett meg a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Várható volt, hogy a Meseország mindenkié után nagy feltűnést kelt majd a mesekönyv, holott, ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa, annak elég hamar leesik, hogy a kötetben a szülők egymás közötti kapcsolata még csak tematizálva sincs.

Lawrence Schimel
Micsoda család!
Ford.: Szabó T. Anna, Szivárványcsaládokért Alapítvány, 2021, 36 oldal
-

Már Esterházy Péter is azt írta a Harmonia Caelestisben: „Hogy mitől család a család? (…) Röviden: attól, hogy ki tudják és merik mondani: mi. És akarják is.” A Micsoda család!-ban felbukkanó két család ugyanakkor nem deklarál semmit (ez egy gyerekkönyvnek nem is dolga), mégis egyértelmű, hogy ezek az emberek a gyerekeikkel, kutyáikkal, macskáikkal együtt egy családot alkotnak. És hogy miért? Mert leginkább olyan dolgokat csinálnak és úgy viszonyulnak egymáshoz, amiket és ahogyan más családok is szoktak.

Mindkét történet egy-egy pillanatfelvételt villant fel a közös hétköznapokból: a Micsoda reggel! címűben, amíg a szülők még alszanak (ez esetben két anyuka), addig például a kisfiú megreggelizik és megeteti a macskát. Az esti történetben (Micsoda este!) pedig mesét olvasnak az apukák, majd közösen kergetik a lakásban a család plüsstolvaj kutyáját.

-

A keménylapos, kis formátumú kötet klasszikus lapozó, amelyben inkább a képek dominálnak; a történetet Elina Braslina illusztrálta. A verses mese aranyos, nem tolakodó, nem akar feltétlenül mindent megmagyarázni, ami a képeken látható, így elég teret enged a saját meséléshez, reflektáláshoz is; a könyvet Szabó T. Anna fordította, aki egyébként több más költővel, íróval részt vett az alapítvány múlt heti kampányában, amely épp a családok sokféleségére mutatott rá.

A mostani kötet sem akar sokkal többet annál, minthogy megmutatja: van ilyen is, azaz olyan család, ahol nem egy anyuka és egy apuka, vagy csak egy anyuka, vagy csak egy apuka, hanem akár két anyuka vagy két apuka adja az érzelmi biztonságot. Ha a könyvet lapozgató gyereket mindenképp foglalkoztatja, hogy ez miért van, akkor nyilván rákérdez és az egy beszélgetés alapja is lehet, de a fókuszpont mindkét történetben egyértelműen a kisfiún, illetve a kislányon, valamint a kis házi kedvenceiken van, a szülők pedig szinte végig a háttérben maradnak. A Micsoda család! hőseivel alapvetően nem történnek nagy kalandok, csak sok-sok apró közös pillanat, ahogy nagyjából rengeteg másik otthonban – ezekben a családokban éppúgy, mint sok másikban. És pont ez lenne a dolog lényege.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Új mesekönyv mesél a szivárványcsaládokról

„Gyereknapra elhoztuk nektek az ország első szivárványcsaládos mesekönyvét, amelynek a címe Micsoda család!” - írja a Facebookon megjelent közleményében a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

Az angol színész csupán egyetlen mondatot fűzött a mesekönyvről szóló TIME magazin cikkéhez.

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

Eddig négy olyan videó került fel a Labrisz Youtube-csatornájára, melyekben ismert színészek olvasnak fel a Meseország mindenkié című kötetből.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!