Stephen King és Jonathan Franzen műveit is lekalózkodták az MI fejlesztéséhez

ro | 2023. augusztus 23. |

Zadie Smith, Stephen King, Rachel Cusk és Elena Ferrante - csak néhány író azok közül, akiknek az amúgy szerzői jog által védett műveit engedély nélkül használták fel a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. A The Atlantic szerint több mint 170 ezer címet töltöttek fel például a Meta és a Bloomberg által is futtatott modellekbe; mindez az MI-eszközök fejlesztéséhez használt Books3 nevű adatbázis elemzéséből derült ki. Utóbbi lényegében úgy működik, mint egy katalógus vagy egy könyvtár, és ezt használták például a Meta LLaMA nyelvi programjához, valamint a BloombergGPT-hez, de nagy eséllyel más nyelvi modellekhez is.

A Books3-ba feltöltött címek nagyjából harmada szépirodalom, a többi része ismeretterjesztő irodalom; a művek döntő többségét az elmúlt húsz évben publikálták. A felhasznált művek között van Margaret Atwood 33 könyve, legalább 9 kötet Murakami Harukitól, 7 Jonathan Franzentől. Az ismert szépírók - például George Saunders vagy Junot Díaz - művei mellett felhasználták a szcientológia egyház alapítójának, L. Ron Hubbard köteteit is.

Idén nyáron már több ezer amerikai író - köztük olyan szerzők, mint Nora Roberts, Viet Thanh Nguyen, Michael Chabon és Margaret Atwood - tiltakozott az ellen, hogy az OpenAI-hoz vagy a Metához hasonló cégek az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használják fel a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez a műveiket. Korábban két amerikai szerző, Mona Awad és és Paul Tremblay perre is ment emiatt.

Atwood és Chabon is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

Eddig nyolcezer amerikai szerző írta alá a petíciót. Azt kifogásolják, hogy az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használták fel műveiket az MI fejlesztéséhez. 

Tovább olvasok

A Books3 mögött álló független fejlesztőnek, Shawn Pressernek eredetileg az volt a célja, hogy bárki fejleszthessen MI-eszközöket, pontosan azért, hogy ne kizárólag a nagyvállalatok kezében legyen a kontroll - ugyanakkor most azt mondta, megérti a szerzők aggodalmait, ettől függetlenül, ha nem lenne ez a virtuális könyvtár, akkor az OpenAI-n kívül más nem nagyon tudna minőségi MI-eszközt fejleszteni.

Forrás: The Atlantic, The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az MI választotta ki a könyveket, amiket eltávolítottak az iskolai könyvtárakból Iowában

Egy új törvény tiltja, hogy iskolai könyvtárakban olyan kötetek legyenek, amik szexuális aktusok leírását tartalmazzák. 

...
Zöld

Az MI írhatta a könyveket, amiket hamisan töltöttek fel egy szerző neve alá az Amazonra

Jane Friedman állítása szerint meg kellett küzdenie az Amazonnal azért, hogy a cég eltávolítson a kínálatából öt, hamisan neki tulajdonított könyvet - amiket ráadásul vélhetően mesterséges intelligencia írt. Az öt könyv fent volt az Amazonhoz tartozó Goodreadsen is.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz