sa

Az MI írhatta a könyveket, amiket hamisan töltöttek fel egy szerző neve alá az Amazonra

Jane Friedman állítása szerint meg kellett küzdenie az Amazonnal azért, hogy a cég eltávolítson a kínálatából öt, hamisan neki tulajdonított könyvet - amiket ráadásul vélhetően mesterséges intelligencia írt. Az öt könyv fent volt az Amazonhoz tartozó Goodreadsen is.

Az ohioi Friedman korábban több, gyakorlati tippekkel teli könyvet írt a könyvkiadásról, az öt szóban forgó kötet pedig ezeket utánozza, csak sokkal gyengébb minőségben. Az egyik fülszövege azt ígéri, hogy praktikus technikákkal segít az írási folyamatban és maximalizálni a bevételi potenciáljainkat.

A megtévesztést egy olvasó vette észre, aki értesítette a szerzőt. Mivel a ChatGPT felfutása után vagyunk, pár oldal elolvasása után Friedman azonnal arra gondolt, hogy a könyveket, ha nem is teljes egészükben, de jórészt a mesterséges intelligencia írta. Friedman 2009 óta blogol, rengeteg szövege áll online a mesterséges intelligencia "rendelkezésére", idézi a Guardian.

Mikor Friedman megpróbálta eltávolíttatni a könyveket az Amazonról, a cég eleinte ellenállt, végül kedden levette őket a webshopjából és a Goodreadsről is. Utóbbi döntés oka Friedman szerint az, hogy elkezdett az esetről felszólalni a közösségi médiában. A szerző most azt követeli, hogy az Amazon és a hasonló oldalak biztosítsák, hogy ne lehessen akármilyen könyvet akármelyik szerző neve alatt feltölteni a kínálatba - tehát, hogy legyen valamiféle szerzőhitelesítési rendszer.

Arról korábban mi is írtunk, hogy az Amazon Kindle saját kiadású e-book részlegét az utóbbi időben elárasztották a mesterséges intelligencia segítségével írt könyvek. Különösen a gyerekkönyvek között van sok olyan, melyeket ingyenes AI-programok segítségével írtak és illusztráltak:

A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak
A ChatGPT segítségével írt könyvek feladják a leckét a kiadóknak

Aggódnak az írók és a kiadók, mert a chatbotok által generált könyvek elárasztották az Amazont és a szerkesztőségeket.

Tovább olvasok