Atwood és Chabon is tiltakozik a mesterséges intelligencia térnyerése ellen

ro | 2023. július 18. |

Több ezer amerikai író - köztük olyan szerzők, mint Nora Roberts, Viet Thanh Nguyen, Michael Chabon és Margaret Atwood - írta alá azt a nyílt levelet, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy az olyan cégek, mint az OpenAI vagy a Meta, az engedélyük és anyagi kompenzáció nélkül használják fel a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez a műveiket. A napokban hírt adtunk arról, hogy két amerikai szerző, Mona Awad és és Paul Tremblay perre is megy emiatt:

Két amerikai író is perre megy a mesterséges intelligencia miatt
Két amerikai író is perre megy a mesterséges intelligencia miatt

Két amerikai író is arra jutott, hogy ChatGPT fejlesztése mögött álló cég, az OpenAI jogtalanul használta fel a könyveiket a chatbot tréningezésére, emiatt pedig bírósághoz fordultak.

Tovább olvasok

A fentiekből is látszik, hogy a szöveg alapú generatív mesterséges intelligencia fejlesztése egyre inkább aggasztja az írókat. Egyikük, Alexander Chee azt mondta, csak azok szorgalmazzák, hogy az MI regényeket írjon, akik nem akarják a munkájukért tisztességesen megfizetni a szerzőket. Az írók érdekképviseletét ellátó The Authors Guild friss jelentése szerint tavaly Amerikában az írók medián jövedelme (azoké, akik teljes munkaidőben írtak) 23 ezer dollár volt (ez forintban közel 7,8 milliót jelent). Még szembeszökőbb adat ugyanakkor, hogy

 az amerikai írók jövedelme mindent összevetve 2009 és 2019 között 42 százalékkal csökkent.

Sokan tehát közülük - teljesen érthető módon - a megélhetésüket féltik a mesterséges intelligencia térnyerésétől.

A nyílt levelet hat vállalat vezetőjéhez intézték, és eddig nyolcezren írták alá. A kezdeményezést elindító The Author's Guild vezetője, Mary Rasenberger azt mondta, nem tartják tisztességesnek a mesterséges intelligencia fejlesztése mögött álló cégek eljárását, és arra kérik őket, hogy kezdjék el kompenzálni a szerzőket, valamint induljon el egy párbeszéd. Rasenberger világossá tette, hogy ha lehet, akkor peren kívül egyeznének meg - a pereskedés ugyanis rengeteg pénzt felemésztene, ráadásul időben is nagyon elhúzódna. 

Gina Maccoby, aki irodalmi ügynökként dolgozik New Yorkban, viszont szükségszerű lépésnek tartja a pert ahhoz, hogy az írók tisztességes javadalmazást kapjanak. Ő például a kiadói szerződésekbe már beleveszi, hogy az adott író szövegét nem használhatja fel engedély nélkül az MI, és az ügynökök között nincs egyedül ezzel.

Forrás: NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Paul McCartney mesterséges intelligenciával készítette az "utolsó Beatles-felvételt"

A technológiai segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez, írja a BBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Podcast

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

A Könyves Magazin legújabb podcastjében a mesterséges intelligencia és a könyvpiac kapcsolódási pontjait kutatjuk, a beszélgetés legviccesebb részei viszont azok, amikor megismerhetjük a ChatGPT válaszait a legfontosabb magyar regényről vagy a legnépszerűbb magyar versről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Hírek
...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet