Méhes György besúgó volt, mégis irodalmi díjat neveztek el róla

Méhes György besúgó volt, mégis irodalmi díjat neveztek el róla

Méhes György erdélyi író a román állambiztonság, a Securitate ügynöke volt, 2002-ben Kossuth-díjat kapott, sőt, róla magáról is neveztek el irodalmi díjat, melyet 2002 óta minden évben kiosztanak.

ko | 2024. július 11. |

Nem kirívó dolog a magyar irodalomban, hogy egy író irodalmi munkásságának értékét vitatják, mint ahogy az sem, hogy politikai állásfoglalásáért, szerepvállalásáért támadják. Az erdélyi írók közül Nyírő József és Wass Albert kapcsán is gyakran támadnak közéleti-irodalmi viták. Méhes György ügyét most az Átlátszó Erdély porolta le, elsősorban az író fia miatt, aki a történtek ellenére is töretlenül építi apja kultuszát, és nem mellesleg Magyarország egyik leggazdagabb embere.

Méhes György és a Securitate

A cikk szerint Méhes Györgyöt kétszer is beszervezte a hírhedt román titkosszolgálat, először az ötvenes, majd a hetvenes években. Az első alkalommal jelentéseit haszontalannak ítélték és három év után leépítették, később azonban másfél évtizeden át jó besúgónak bizonyult, hiszen másfél évtizeden át jelentett a

kolozsvári magyar értelmiség legfontosabb szereplőiről.

Írói munkássága

Nagy Elek néven született 1916-ban Székelyudvarhelyen, de családja már 1917-ben Kolozsvárra költözött, a kincses város református gimnáziumában érettségizett, majd jogot hallgatott, miközben figyelme egyre inkább a színház felé fordult. Később újságíróként dolgozott, majd az ötvenes években főként ifjúsági regényeket (A tizenkét éves felnőtt, Hét kedvenc unoka, Gyémántacél), meséket (A kígyószínű toll, Egy tucat léggömb) írt, gyereklapot szerkesztett.

A felnőtteknek szóló irodalomba viszonylag későn érkezett, igazi sikerét 1982-ben megjelent Bizalmas jelentés egy fiatalemberről című életrajzi regénye hozta meg, fontosabb művei közé tartozik még a Kolozsvári milliomosok, az Orsolya vagy a Szép szerelmek krónikája. 2002-ben Kossuth-díjat kapott, az indoklás szerint „jelentős próza- és drámaírói tevékenységéért, az egyetemes magyar művelődés és nemzettudat megtartóerejének kimunkálásában vállalt szerepéért, a gyermekirodalomtól a színpadi alkotásokig ívelő irodalmi munkásságáért”. 2007-ben hunyt el Budapesten. Munkásságáról Orbán János Dénes írt monográfiát 2001-ben Bizalmas jelentés egy életműről címen.

Méhes György és a Kossuth-díj

Az Átlátszó Erdély cikke elsősorban azt tárgyalja, hogyan lett egy alapvetően gyerekkönyvírónak tartott, nem különösebben kimagasló szerzőnek ekkora kultusza, elsősorban az író fiának köszönhetően. Nagy Elek szerintük már az első Fidesz-kormány idején gazdag vállalkozó lett, akinek magas rangú kapcsolatai voltak és sokfelé elért a keze.

Állítólag magától Orbán Viktortól kérte, hogy édesapja Kossuth-díjat kaphasson.

A díj átvétele után sokan kifogásolták is az elismerést, mely mögött nem látták a szakmai szempontokat. Tóth Sándor filozófus, Tamás Gáspár Miklós és Radnóti Sándor is reagált a szakmaiatlanságra, Szőcs Géza édesapja, Szőcs István és Orbán János Dénes azonban kiálltak Méhes mellett.

A kultuszépítés 

Az, hogy Méhes fia (aki a Forbesnak a leggazdagabb magyarokat összegyűjtő 50-es listáján a 26. helyen áll) minden követ megmozgat és nem kevés pénzt áldoz arra, hogy apja életművét kanonizálja, csak egy dolog. Maga Nagy Elek továbbra sem gondolja, hogy Méhes György bármi vállalhatatlan tett volna, de az apjáról elnevezett díj tulajdonosai sajnos morális dilemma elé kerülnek.

„Ők komolyan el kell gondolkodjanak azon, akarnak-e olyan díj birtokosai lenni, amelynek névadóját a Securitate másfél évtizeden keresztül olyan becsben tartotta, hogy esetenként ajándékokkal lepte meg a születésnapján, és aki nyugdíjasként, mindenféle kényszer nélkül a kortársaira terhelő információk tömkelegét adta át a kommunista titkosszolgálatnak” – írja a cikket jegyző Kulcsár Árpád.

(Átlátszó Erdély)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ungváry Krisztián: Wass Albert meghamisította a zsoldkönyvét

A történész kísérletet tett a Wass Albert második világháborús katonai szolgálatával kapcsolatos legendák eloszlatására.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

...
Hírek

Ungváry: Tényleg Wass Albert volt a jobboldali Che Guevara?

Ungváry Krisztián podcastjának legújabb adása Wass Albert életrajzához kínál adalékokat. A történész Márai Sándorral is összehasonlítja az erdélyi szerző döntéseit és életútjának egyes epizódjait.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.