Orbán János Dénes peres ügyeiről közölt cikket a 444

Orbán János Dénes peres ügyeiről közölt cikket a 444

A költő az NKA Szépirodalmi Kollégiuma és a Magyar Művészeti Akadémia tagjaként, illetve az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetőjeként közpénzek milliárdjairól rendelkezhet, miközben a cikk szerint Orbán János Dénes az erdélyi éveiben több perbe keveredett zavaros pénzügyei miatt.

vn | 2024. március 11. |

A József Attila- és Kossuth-díjas Orbán János Dénes az elmúlt években a Kárpát-medencei irodalom-finanszírozás, illetve tehetséggondozás központi figurája lett. A 444 cikke a költő, író és irodalomszervező erdélyi éveinek zavaros pénzügyeit mutatja be.  

Pénzhamisítás és gyanús kölcsönök

Mint a Haász János jegyezte írásból kiderül, Orbán János Dénes 1999. szeptember 14-én 500 000 lejes pénzbírságot kapott a kolozsvári bíróság büntetőjogi eljárásában. Őt és tettestársát pénzhamisítás és csalás bűntettével összefüggésben elkövetett érmehamisítás vádjával állították bíróság elé.

A cikk említ egy 2015-ös bírósági ügyet is: egy polgári peres eljárást, mely során komolyabb tartozást követeltek vissza Orbán János Dénestől, de ez nem minden. A 444 birtokába került adatok több mint kétszázezer eurónyi, felszólítások nyomán vagy bírósági perekkel részben rendezett adósságról szólnak.

Orbán János Dénes: A művészet folyamatosan frissülésre szorul
Orbán János Dénes: A művészet folyamatosan frissülésre szorul
Tovább olvasok

Kicsoda Orbán János Dénes?

Orbán János Dénes Kolozsváron szerzett magyar-angol szakos diplomát, majd Szegeden és Bécsben folytatta bölcsésztanulmányait. 1994 és 1998 között a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör elnöki tisztségét töltötte be. 1996 és 1998 között a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Összehasonlító Irodalom- és Színháztudományi Tanszéken óraadó tanárként sajtóelméletet és verstant oktatott, valamint színházi sajtógyakorlatokat vezetett. 1995-től 2000-ig az Előretolt Helyőrség főszerkesztője, 1995 és 1998 között az Erdélyi Híradó Kiadó szerkesztője és ügyvezetője,

majd 1998 és 2014 között igazgatója volt.

2003 és 2008 között szerkesztette az Irodalmi Jelent, 2006-től 2012-ig az Erdélyi Magyar Írók Ligájának volt az elnöke. 2002-ben ő alapította a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávézót, amelynek 2014-ig volt a tulajdonosa. A 2015 decemberében alapított Kárpát-Medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. íróakadémiájának vezetője lett. 2002-ben József Attila-, 2023-ban Kossuth-díjat kapott, 2018 óta az NKA Szépirodalmi Kollégiumának tagja.

Remek ötletek és zavaros pénzügyek

A 444 által elért volt üzlettársak vagy -felek szerint Orbán János Dénesnek remek ötletei voltak a 2000-es évek elején. Abban az időben a román nacionalista-soviniszta Gheorghe Funar volt Kolozsvár polgármestere. Orbánnak azonban sikerült ellenszélben is megszervezni és mozgásban tartani a városban a magyar irodalmi életet. Ekkor határozta el egy olyan irodalmi kávézó alapítását, ahol egymásra találhatnak a kolozsvári magyar diákok, írók és költők.

Ebből lett a Bulgakov, ami jelentős átalakítást, illetve profilváltást követően máig működik, azonban a 444 által megszólaltatott Nagy Elek szerint

„épp ez lett valójában Orbán János Dénes kolozsvári veszte: megérezte a pénz szagát, megérezte, hogy lehet jobban élni, mint előtte élt”.

A cikk említi még, hogy ambiciózus fellépése mellett Orbán előremenetelében annak is szerepe lehetett, hogy az erdélyi művészeti-kulturális életben befolyásos Szőcs Géza már fiatalon felkarolta őt, nemcsak irodalmi, hanem irodalomszervezői tevékenységét is támogatva.

Forrás: 444

Nyitókép: Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. / Bach Máté

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

József Attila, Erdős Virág és Orbán János Dénes verseit ajánlja a köztársasági elnök

A magyar költészet napja alkalmából Novák Katalin klasszikus és kortárs műveket is ajánlott.

...
Hírek

Orbán János Dénes: Magyarországon az irodalom önmagát cenzúrázza

...
Általános cikkek

Orbán János Dénes: Epilógus a másik tigrishez [Költészet napja]

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

...

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.