Ungváry Krisztián: Wass Albert meghamisította a zsoldkönyvét

Ungváry Krisztián: Wass Albert meghamisította a zsoldkönyvét

A történész kísérletet tett a Wass Albert második világháborús katonai szolgálatával kapcsolatos legendák eloszlatására.

ko | 2024. május 22. |

„Minden bizonyíték arra utal, hogy Wass Albert meghamisította saját zsoldkönyvét, és nem létező kitüntetéseket adományozott magának” – írja Ungváry Krisztián a Qubiten közzétett cikkében. A történész szerint Wass Albert szándékosan hamisított adatokat, jócskán kiszínezte a valóságot, és mivel az erdélyi író a nemzeti alaptanterv része és gyakori hivatkozási alap napjainkban, ezért úgy gondolja, nem árt, ha a társadalom szembesül a tényekkel.

Nem harcoló csapatnál szolgált, híradós volt

Ungváry az író katonai pályáját és annak dokumentumait vizsgálta, és az derült ki, hogy bár az író azt állította, hogy 1943-ban a 9. magyar lovasezreddel vonult ki a frontra, ilyen ezrede a magyar haderőnek nem volt. Ehelyett úgy tűnik, hogy a híradó fegyvernemnél szolgált.

Leveleiben partizánvadász akciókról is beszámol, de

híradósként nem valószínű, hogy részt vett ilyen műveletekben.

Ennek ellenére 1943. október 5-én Kenese Erzsébetnek egy tábori levelezőlapon azt írta: „Megszorítottuk a partizánokat, igaz, hogy néha ők is minket. Becsaltak a mocsarakba és ezt az egyet nem kedvelem: az erdei mocsarat. Vagy legyen erdő, vagy legyen mocsár. De ha a kettő együtt van, már nem érzem otthon magamat benne.”

Nem valószínű, hogy két vaskeresztje lett volna

1944-ben azt is megírták róla, hogy két vaskereszttel tért haza a frontról, ám e kitüntetések adományozásának semmi nyomát nem találni az irattárakban.

A vaskereszt mindkét osztályát csak nagyon kevesek kapták meg

a második világháborúban (az I. osztályút csupán 58 alkalommal adományozták). Ha híradós zászlósként mindkét vaskereszttel rendelkezett volna, akkor arról a hadtest törzsénél szolgáló Welser Tibor zászlós visszaemlékezéseiben valószínűleg szót ejtett volna.

Egyéb kitüntetéseinek megléte is kétséges

De nemcsak a vaskeresztek kapcsán merülnek fel kérdések. Wass zsoldkönyvében az áll, hogy megkapta a Signum Laudis (Kormányzói Dicsérő Elismerés) bronzérmét is, ám a hivatalos iratokban ez sehol nincs dokumentálva. Az, hogy Szálasiéktól átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is (ez is szerepel a zsoldkönyvében) szintén kétséges, hiszen ez az elismerés túlságosan nagy kitüntetésnek számított egy egyszerű, nem harcoló csapatnál szolgáló tartalékos hadnagy számára.

Ráadásul Ungváry szerint az, amire Wass alapozza a kitüntetését (részt vett a tiszafüredi hídfő védelmében 1944. október 20. és 28. között), nem több puszta fikciónál:

az alakulata az ottani harcok idején ugyanis teljesen máshol tartózkodott.

Ungváry a hvg.hu szemléje szerint azt álltja, hogy az író zsoldkönyvében keletkezett kiegészítéseket nem a felettese, Zsilinszky Sándor százados írta, hanem – az ő aláírását meghamisítva – maga Wass Albert. „Azt, hogy kitüntetései egy kivétellel fikciók, akkor is fel lehetett volna tárni, ha a hamisított zsoldkönyv nem kerül elő, ugyanis közelebbi vizsgálat esetén minden általa írt állításról konkrétan igazolható, hogy az a közölt módon nem történhetett meg” – írta Ungváry.

Ungváry Krisztián korábban már egy teljes podcastadást áldozott Wass Albertnek, akkor például Márai Sándorral is összehasonlította az erdélyi szerző döntéseit és életútjának egyes epizódjait. 

(Qubit,hvg.hu)

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ungváry: Tényleg Wass Albert volt a jobboldali Che Guevara?

Ungváry Krisztián podcastjának legújabb adása Wass Albert életrajzához kínál adalékokat. A történész Márai Sándorral is összehasonlítja az erdélyi szerző döntéseit és életútjának egyes epizódjait.

...
Hírek

A román ügyészség szerint Wass Albert nem esik a tiltó törvény hatálya alá

Egy romániai ügyészségi végzés szerint Wass Albert irodalmi munkássága nem esik a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény hatálya alá.

...
Hírek

Bibótól Wass Albertig - Száztizenhárom posztumusz taggal bővülhet a DIA

Duplájára nőhet a következő években a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) jelenleg 100 fős adatbázisa.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

...
Nagy

Egy gyilkosságról szóló könyvben helyet kell kapnia az életnek is

A Cervantes Intézetben mutatták be a Pulitzer-díjas Cristina Rivera Garza kötetét. A Liliana legyőzhetetlen nyara a szerző 30 éve megölt testvérének történetét meséli el. Szó esett gyászról, utazásról és arról is, hogy teremthet egy gyilkosság közösséget és nyelvet.

Szerzőink

...
hhz

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

...
Sándor Anna

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex