A magyarok negyede egyáltalán nem olvas, 15 százalék viszont napi rendszerességgel

A magyarok negyede egyáltalán nem olvas, 15 százalék viszont napi rendszerességgel

Egy több, mint ezer fő részvételével készült kutatás a magyarok olvasási szokásait vizsgálta, és úgy találta, hogy negyedük soha, 15 százalékuk azonban naponta olvas. A felmérésből az is kiderült, mit és hol olvasunk legszívesebben, illetve honnan szerezzük be a könyveket. 

ko | 2023. június 14. |

Pár napja írtunk arról, hogy a britek harmada az olvasásba menekül, ha rossz napja van, és arról is, mivel vehetnénk rá a gyerekeket arra, hogy a nyári szünetben könyvet vegyenek a kezükbe. Osztottunk már meg olvasási statisztikákat Európa országairól, és több cikkünk szólt arról, mi mindenre jó az olvasás. 

De mi a helyzet itthon: mennyit és mit olvasnak a magyarok? Az ÉVA Magazin reprezentatív felméréséből (amelyet a Reacty Digital készített el több mint ezer fő 18 és 79 év közötti személy részvételével) az derül ki, hogy 2023-ban a magyarok 73%-a legalább alkalomszerűen olvas könyvet, 15%-uk számára pedig napi rutinnak számít az olvasás. A kutatás arra is rákérdezett, mit olvasnak szívesen honfitársaink, és kiderült, a könnyű műfajt, regényeket, krimiket és romantikus történeteket részesítik előnyben, de a fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvendenek az önfejlesztő könyvek is. A kötetek kiválasztásakor pedig elsősorban az ismerőseik, barátaik ajánlására hallgat a nagy többség. 

Mennyit olvasunk?

Nem hangzik jól, de a magyarok több, mint negyede egyáltalán semmit nem olvas, 73 százalék azonban igen. 15 százalékuk naponta, 13 százalék hetente, míg másik 13 százalék havonta vesz könyvet a kezébe. Olyanok is vannak, akik negyedévente (9%) vagy csak alkalomszerűen olvasnak (23%). Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fiatalabb generációk szoktak le leginkább erről a sok szempontból igen hasznos, emellett szórakoztató tevékenységről, azért

a 18-30 éves korosztály is olvas, sőt, körükben a legalacsonyabb azok aránya, akik egyáltalán nem tudják elképzelni az időtöltésnek, töltődésnek ezt a formáját. 

Honnan tájékozódunk a könyvekről?

Bár a közhiedelem szerint a nők olvasnak többet, a felmérés nem talált hatalmas különbséget a nemek között, sőt kicsivel több férfi olvas naponta (17%), mint nő (14%), azonban a heti és havi rendszerességgel olvasók között nagyobb arányban vannak hölgyek. Az olvasók többsége (51%) ma is könyvesboltban szerzi be a szellemi betevőjét, elsősorban print könyvek formájában, de a vásárlók 16 százaléka e-könyv formátumban is szívesen vásárol könyveket. Az olvasók harmada (32%) pedig ismerőseitől (is) kap kölcsön olvasnivalót. Használtan tízből három (28%) ember szerez be könyvet, főként a napi gyakorisággal olvasók, mint ahogy a könyvtárba is elsősorban ők járnak. 

Mit olvasunk?

A könyvek kiválasztásakor egyértelműen a téma, illetve műfaj az elsődleges szempont, az olvasók kétharmada ez alapján dönti el, mit vegyen a kezébe. A sikerlisták a megkérdezettek 13 százaléka számára mérvadóak és 39 százaléknak vannak kedvenc írói. Fontos az ismerősök ajánlása is: tízből három ember rájuk hallgat. Számít még a könyv, a borító, valamint a közösségi médiában megjelenő posztok, ajánlások is.

Minden második olvasó a könnyedebb hangvételű regényeket, fikciókat, krimiket, romantikus történeteket kedveli, ezek a műfajok főleg a nők (52%) körében népszerűek. A második helyen az önismereti, önfejlesztő könyvek állnak (12%). Minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy ez a kategória kelti fel legjobban az érdeklődését - a 18-29 éveseknek már bő ötöde jelölte kedvencnek. A komolyabb témájú szépirodalmi, drámai műveket az olvasók tizede (11%) szereti legjobban, míg további tizedük (10%) a dokumentarista jellegű könyveket részesíti előnyben. Ez a kategória a férfiak kedvence, köztük 16 százalék választja a valóságot bemutató műfajt, míg a nőknek csupán 4 százaléka. Az életrajzi könyveket 9,

verseket viszont csak 6 százalék olvas.

Hol olvasunk?
 
Tízből nyolc olvasó az otthonában olvas a legszívesebben, 4 százalék pedig akár a mosdóba is magával viszi a könyvet, ez utóbbi inkább a férfiakra jellemző. A könyvolvasók harmada utazás, negyede pedig várakozás közben üti el ezzel a tevékenységgel az időt. A legalább heti rendszerességgel olvasókra jellemző, hogy mindig lapul náluk egy könyv, amit bármikor elő tudnak kapni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

Az emberek harmada a könyvekhez menekül akkor, amikor rossz passzban van. A Publishers Association felmérése úgy találta, hogy az olvasás népszerűbb, mint a moziba járás vagy a közösségi oldalak böngészése, és a tévézés után a második helyen áll.

...
Gyerekirodalom

Öt lépés, hogy olvasson a gyerek a nyári szünetben

Öt egyszerű lépés, mely segíthet olvasóvá nevelni a gyerekeket. 

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

A Libri június 7-én induló, bármikor elkezdhető olvasásnépszerűsítő programjában is az olvasás pozitív élettani hatásaira helyezi hangsúlyt. 20 perc könyvklub elnevezésű kezdeményezésük keretében 30 napon keresztül napi legalább 20 perc olvasnivalót biztosítanak a közönségnek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

Bár sokszor nem tűnik többnek az alvás furcsa mellékhatásánál – és persze tudattalanunk kedvelt játszóterénél –, előfordulhat, hogy az álom valójában egy létszükséglet.

...
Zöld

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

Ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság a fantasyben, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is szóba kerül a podcastban.

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

Hírek
...
Nagy

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

...
Nagy

7 gyakorlati tipp, hogy jól vizsgázz a magyarérettségin

...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

...
Hírek

Méreggel átitatott könyveket távolítottak el a Francia Nemzeti Könyvtárból

...
Nagy

Te is mindig magadban olvasol? Pedig van 6 érvünk, amiért hangosan kéne

...
Nagy

5 könyv Paul Austertől, amit feltétlenül el kell olvasnod

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

...
Így döntöttek ők

Nyáry Krisztián: Könyörögtek neki, mégsem állt kötélnek

...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Öröklődő traumákról és elveszett gyerekekről szól Susanne Abel sikerkönyve

Mit jelent, ha egy anyát elszakítják a gyerekétől? Hogy élhetünk teljes életet, ha nem ismerjük a családunk történetét? Ezeket a kérdéseket járja körül az El a kezekkel Gretától!, egy magával sodró regény, ami elsők között beszél a háború utáni „Barna Babák” tragédiájáról. 

...
Nagy

Jövő héten magyarérettségi – mi változik és mi várható?

A mostani végzősök azok, akik a középiskolát a Covid-járvány közepén, online oktatásban kezdték, most pedig az elsők, akiktől már az új NAT követelményeit kérik számon. Megnéztük, mire készülhetnek.

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha jobban meg akarod ismerni a roma irodalom gazdagságát!

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írókat és kutatókat kértünk meg, hogy ajánljanak olvasnivalókat a roma irodalomból. Cikkünkben most összegyűjtöttük ezeket.

...
Nagy

K. Varga Bence: Akna és kampó

„Egyetlen perc. Fent sár és csizma, lent betoncsend, torokkattanás” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 új könyv az egészséges étrendről májusban, ha szakítanál az extrém diétákkal

...
Zöld

Peter Wohlleben új könyvében megtanít beszélni a fák és az erdő nyelvén – Olvass bele!

...
Zöld

Lehet, hogy az álom az alvás lényege? – 3 könyv, amiben az álom fontos szerepet játszik

...
Zöld

10 dolog, amit jó, ha tudsz a pszichológusodról

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Zöld

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

...
Zöld

5 friss könyv az önismeretről, amik segítenek elfogadni önmagad

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel