Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A szépirodalmi szövegek elmélyült olvasása fegyver lehet a memóriavesztés ellen, ráadásul több kognitív képességre van pozitív hatással, az érzelmi intelligenciát, a koncentrációt és a kritikus gondolkodást is erősíti.

ko | 2023. május 02. |

Egy regény mellé leülni és olvasni általában nem tűnik többnek, mint könnyű és élvezetes kikapcsolódásnak. A tudomány szerint azonban az irodalom sokkal többet kínál az agyunknak, mint csupán a figyelemelterelés és a stresszoldás. A kutatások azt sugallják, hogy az elmélyült, koncentrált olvasás fejleszti az olyan kulcsfontosságú mentális készségeket, mint a fókuszálás és az empátia, valamint a bonyolult információk megértése és az egymásnak ellentmondó érvek elemzésének képessége.

Mindezek jó érvek amellett, hogy miért érdemes követni olyan sikeres emberek példáját, mint Bill Gates, Barack Obama és Jeff Bezos, és több időt szánni a szépirodalomra. De ha ez sem elég meggyőző, akkor talán Richard Restak neurológus és húsz neurológiai témájú könyv szerzőjének érvei segítenek. Ő ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy

a regényeknek van még egy figyelmen kívül hagyott előnyük: az életkor előrehaladtával is segítenek megőrizni emlékezetünket.

Restak új könyve, a The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (A memória teljes útmutatója: Az elméd megerősítésének tudománya) arról szól, hogyan küzdjük le azokat a mindennapos memóriaproblémákat, amelyek a legtöbbünket sújtják az életkor előrehaladtával. Javaslatai közül több is ismerős lehet, például közismert, hogy a fejtörők és a rejtvények hasznosak, és az is jó, ha nem hagyatkozunk túlságosan a technológiára, nem bízuk mindent a GPS-re és okoseszközeinkre. Mindezek mellett Restak a szépirodalom olvasásával kapcsolatban is megállapításokat tesz, és írásában talán ez a legfrisebb és legérdekesebb rész. 

"Amikor az emberek kezdenek memóriazavarokkal küzdeni, hajlamosak áttérni a szépirodalom olvasására" - jegyzi meg Restak. Miért? Mert bár sok nonfiction könyvet átlapozhatunk és olvashatunk rövidebb szövegeket, a szépirodalom fokozott odafigyelést igényel, például képesnek kell lennünk emlékezni a történet minden szakaszára - éppen ez teszi az irodalom olvasását különösen erőteljes memóriaedzéssé. És valószínűleg azt is megmagyarázza, hogy Restak évtizedes neurológiai gyakorlatában miért vett észre szoros összefüggést a regények olvasása és az emlékezet megőrzése között az idősebb korosztályban. Természetesen nem minden memóriaproblémát lehet megoldani Charles Dickens olvasásával, ezért a neurológus hangsúlyozza, hogy akinek komolyabb panaszai vannak, mindenképpen forduljon szakemberhez. De azok számára, akik mindössze memóriájuk hétköznapi hanyatlásával küzdenek, például elvesztenek kulcsokat vagy neveket felejtenek el, kellemes és egyszerű megoldás várhat egy szépirodalmi szövegekkel megrakott könyvespolcon.

Forrás: inc.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben