Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A szépirodalmi szövegek elmélyült olvasása fegyver lehet a memóriavesztés ellen, ráadásul több kognitív képességre van pozitív hatással, az érzelmi intelligenciát, a koncentrációt és a kritikus gondolkodást is erősíti.

ko | 2023. május 02. |

Egy regény mellé leülni és olvasni általában nem tűnik többnek, mint könnyű és élvezetes kikapcsolódásnak. A tudomány szerint azonban az irodalom sokkal többet kínál az agyunknak, mint csupán a figyelemelterelés és a stresszoldás. A kutatások azt sugallják, hogy az elmélyült, koncentrált olvasás fejleszti az olyan kulcsfontosságú mentális készségeket, mint a fókuszálás és az empátia, valamint a bonyolult információk megértése és az egymásnak ellentmondó érvek elemzésének képessége.

Mindezek jó érvek amellett, hogy miért érdemes követni olyan sikeres emberek példáját, mint Bill Gates, Barack Obama és Jeff Bezos, és több időt szánni a szépirodalomra. De ha ez sem elég meggyőző, akkor talán Richard Restak neurológus és húsz neurológiai témájú könyv szerzőjének érvei segítenek. Ő ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy

a regényeknek van még egy figyelmen kívül hagyott előnyük: az életkor előrehaladtával is segítenek megőrizni emlékezetünket.

Restak új könyve, a The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (A memória teljes útmutatója: Az elméd megerősítésének tudománya) arról szól, hogyan küzdjük le azokat a mindennapos memóriaproblémákat, amelyek a legtöbbünket sújtják az életkor előrehaladtával. Javaslatai közül több is ismerős lehet, például közismert, hogy a fejtörők és a rejtvények hasznosak, és az is jó, ha nem hagyatkozunk túlságosan a technológiára, nem bízuk mindent a GPS-re és okoseszközeinkre. Mindezek mellett Restak a szépirodalom olvasásával kapcsolatban is megállapításokat tesz, és írásában talán ez a legfrisebb és legérdekesebb rész. 

"Amikor az emberek kezdenek memóriazavarokkal küzdeni, hajlamosak áttérni a szépirodalom olvasására" - jegyzi meg Restak. Miért? Mert bár sok nonfiction könyvet átlapozhatunk és olvashatunk rövidebb szövegeket, a szépirodalom fokozott odafigyelést igényel, például képesnek kell lennünk emlékezni a történet minden szakaszára - éppen ez teszi az irodalom olvasását különösen erőteljes memóriaedzéssé. És valószínűleg azt is megmagyarázza, hogy Restak évtizedes neurológiai gyakorlatában miért vett észre szoros összefüggést a regények olvasása és az emlékezet megőrzése között az idősebb korosztályban. Természetesen nem minden memóriaproblémát lehet megoldani Charles Dickens olvasásával, ezért a neurológus hangsúlyozza, hogy akinek komolyabb panaszai vannak, mindenképpen forduljon szakemberhez. De azok számára, akik mindössze memóriájuk hétköznapi hanyatlásával küzdenek, például elvesztenek kulcsokat vagy neveket felejtenek el, kellemes és egyszerű megoldás várhat egy szépirodalmi szövegekkel megrakott könyvespolcon.

Forrás: inc.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

...
Kritika

Mi történt valójában 20 éve egy elit suliban? Rebecca Makkai új krimije a csillogó felszín mögé pillant

...
Könyvtavasz

Kertész Erzsi új mesekönyve kedves mitológiai alakokkal űzi el a búbánatot – Olvass bele!

...
Zöld

Tényleg különbözik egymástól a nők és a férfiak agya?

...
Hírek

A kabuli könyvárus szerzője visszatért Afganisztánba

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Kiss Imola

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!