Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

Regények olvasása segíthet a memória megőrzésében

A szépirodalmi szövegek elmélyült olvasása fegyver lehet a memóriavesztés ellen, ráadásul több kognitív képességre van pozitív hatással, az érzelmi intelligenciát, a koncentrációt és a kritikus gondolkodást is erősíti.

ko | 2023. május 02. |

Egy regény mellé leülni és olvasni általában nem tűnik többnek, mint könnyű és élvezetes kikapcsolódásnak. A tudomány szerint azonban az irodalom sokkal többet kínál az agyunknak, mint csupán a figyelemelterelés és a stresszoldás. A kutatások azt sugallják, hogy az elmélyült, koncentrált olvasás fejleszti az olyan kulcsfontosságú mentális készségeket, mint a fókuszálás és az empátia, valamint a bonyolult információk megértése és az egymásnak ellentmondó érvek elemzésének képessége.

Mindezek jó érvek amellett, hogy miért érdemes követni olyan sikeres emberek példáját, mint Bill Gates, Barack Obama és Jeff Bezos, és több időt szánni a szépirodalomra. De ha ez sem elég meggyőző, akkor talán Richard Restak neurológus és húsz neurológiai témájú könyv szerzőjének érvei segítenek. Ő ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy

a regényeknek van még egy figyelmen kívül hagyott előnyük: az életkor előrehaladtával is segítenek megőrizni emlékezetünket.

Restak új könyve, a The Complete Guide to Memory: The Science of Strengthening Your Mind (A memória teljes útmutatója: Az elméd megerősítésének tudománya) arról szól, hogyan küzdjük le azokat a mindennapos memóriaproblémákat, amelyek a legtöbbünket sújtják az életkor előrehaladtával. Javaslatai közül több is ismerős lehet, például közismert, hogy a fejtörők és a rejtvények hasznosak, és az is jó, ha nem hagyatkozunk túlságosan a technológiára, nem bízuk mindent a GPS-re és okoseszközeinkre. Mindezek mellett Restak a szépirodalom olvasásával kapcsolatban is megállapításokat tesz, és írásában talán ez a legfrisebb és legérdekesebb rész. 

"Amikor az emberek kezdenek memóriazavarokkal küzdeni, hajlamosak áttérni a szépirodalom olvasására" - jegyzi meg Restak. Miért? Mert bár sok nonfiction könyvet átlapozhatunk és olvashatunk rövidebb szövegeket, a szépirodalom fokozott odafigyelést igényel, például képesnek kell lennünk emlékezni a történet minden szakaszára - éppen ez teszi az irodalom olvasását különösen erőteljes memóriaedzéssé. És valószínűleg azt is megmagyarázza, hogy Restak évtizedes neurológiai gyakorlatában miért vett észre szoros összefüggést a regények olvasása és az emlékezet megőrzése között az idősebb korosztályban. Természetesen nem minden memóriaproblémát lehet megoldani Charles Dickens olvasásával, ezért a neurológus hangsúlyozza, hogy akinek komolyabb panaszai vannak, mindenképpen forduljon szakemberhez. De azok számára, akik mindössze memóriájuk hétköznapi hanyatlásával küzdenek, például elvesztenek kulcsokat vagy neveket felejtenek el, kellemes és egyszerű megoldás várhat egy szépirodalmi szövegekkel megrakott könyvespolcon.

Forrás: inc.com

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

A könyvek újraolvasása akár az önismeretünket is fejlesztheti

Legyen az film, koncert, színházi darab, vagy könyv, életünk során több olyan élmény ér minket, amit szeretnénk akár többször is átélni. Ha újranézünk egy filmet, vagy újraolvasunk egy könyvet az egészen más tapasztalatot nyújt, mint az első alkalom. A Bookline Kids novemberben egy olyan ifjúsági regényt mutat be, amit érdemes több alkalommal kézbe venni, ezt pedig nemcsak a Bookline Kids szakmai zsűrije látja így, az újrázás pozitív hatásait egy kutatás is alátámasztja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!