Melyik európai országban olvasnak a legtöbbet? És a legkevesebbet?

Melyik európai országban olvasnak a legtöbbet? És a legkevesebbet?

ko | 2023. március 03. |

1995-ben az UNESCO április 23-át A könyv napjává nyilvánította katalán javaslatra. Ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, William Shakespeare és Miguel de Cervantes. A nemzetközi akciónap célja, hogy az emberek felfedezzék az olvasás szépségét, és ösztönözzék egymást a könyvek forgatására. A kampánynap az eredeti tervek szerint minden évben március első csütörtökére esett volna, az Egyesült Királyságban a mai napig ekkor ünneplik, ezért ez náluk épp tegnapra esett. Ez alkalomból megvizsgálták azt is, mennyit olvasnak az európaiak. Nézzük, mire jutottak!

Az olvasás 2005 óta most a legkevésbé népszerű az Egyesült Királyságban. A kilenc és tizennyolc év közötti gyerekeknek kevesebb mint a fele, mindössze 47,8 százaléka mondja azt, hogy örömét leli az olvasásban. A kép Európa más országaiban sem sokkal kedvezőbb. Az EU rendre kiszámolja, mennyit költenek lakosai olvasásra: 2021-ben az átlagos európai összes bevételének 1,1 százalékát fordította könyvekre, újságokra és folyóiratokra. De Európán belül vajon melyik országban költik az emberek a legtöbbet könyvekre?

A listát az elmúlt 5 évben folyamatosan Szlovákia vezeti,

jelenleg 1,9 százalékkal, de volt ez már 2,1 százalék is. A könyvekre legtöbbet áldozó országok között Horvátország, Németország, Észtország, Lettország és Izland követi őket a rangsorban.

És ki van a lista alján? Fejenként a legkevesebbet Cipruson költik, az emberek bevételüknek csupán 0,4 százalékát. A lista végén ott van még a Görögország, Románia, Bosznia-Hercegovina és Szerbia is, ők mind 0,5 százalék körül áldoznak erre.

Ezek az adatok a pénzbeli ráfordítást jelzik, de mi a helyzet az olvasásra szánt idővel?

Erről sajnos csak régebbi, 2008 és 2015 közötti adatok állnak rendelkezésre, de ezek szerint Észtországban töltenek napi szinten a legtöbb időt olvasással. A 20-74 év közöttiek ebben az országban napont átlagosan13 percet olvasnak. Őket követi (még tíz perc feletti átlagos olvasási idővel) Finnország, Lengyelország és Magyarország.

A lista legalján a franciák állnak,

náluk mindössze 2 perc az átlag, de a románok, az olaszok és az osztrákok sem olvasnak ennél sokkal többet. És bár a franciák olyan írókat adtak a világnak, mint Moliére, Voltaire, Victor Hugo, Marcel Proust vagy a legutóbbi Nobel-díjas, Annie Ernaux, mégis mindössze 2,6 százalékuk mondja azt, hogy az olvasás meghatározó tevékenység az életében.

Forrás: Euronews

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet az olvasást népszerűsíteni egy olyan könyvvel, ami nem akarja, hogy elolvassák?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...