Öt lépés, hogy olvasson a gyerek a nyári szünetben
ko

Öt lépés, hogy olvasson a gyerek a nyári szünetben

gyerekkor olvasás nyári szünet nyári_olvasmány vakáció bookline_kids

A hét végén megkezdődik a nyári szünet, és ilyenkor minden szülőt foglalkoztat a kérdés, mivel lehetne lekötni a gyerekeket, hogy minél kevesebbet üljenek a laptopjaik, tabletjeik és telefonjaik előtt. Strandon, táborban nem lehetnek örökké, és jó lenne, ha egy esős vagy program nélküli napon is olvasnának. De mégis hogyan vegyük rá őket erre? Olvasóvá nevelni a mai generációt, korántsem kis feladat, és valószínűleg nincsenek mindenki számára megfelelő megoldások, ahány gyerek és ahány ház, annyi szokás. Mégis összeszedtük, mi az az öt dolog, ami segíthet ebben. 

1. Kicsiben kezdeni

Érdemes valamilyen aprósággal kezdeni, akár magazinokkal vagy képregényekkel. Ezzel tudatva a gyerekekkel, hogy az olvasásnak nem kell feltétlenül hosszú, sűrű és nehéz szövegeket jelentenie. A rövidebb, élvezetesebb anyagokkal való gyakorlás önbizalmat ad a gyerekeknek, hogy többet olvassanak, és később áttérjenek nehezebben befogadható szövegekre is. A kutatások kimutatták, hogy az élethosszig tartó olvasóvá nevelés hatékony módja, ha hagyjuk, hogy a gyerekek maguk válasszák ki a könyveiket. 

2. Példát mutatni

Mint a nevelésben általában, ebben az esetben is többet használ a példamutatás, mint bármilyen magyarázat. Ha a szülő motiválni szeretné a gyerekét, jó, ha ő maga is kézbe vesz egy könyvet. A gyerekekhez hasonlóan az olvasás a felnőttek számára is kulcsfontosságú, így a szülő és a gyermek is jól jön majd ki a közös kalandból. 

3. Beszélgetni

Hasznos lehet a kis olvasókkal beszélgetni is arról, amit olvasnak. A gyerekek értékelik a rájuk fordított figyelmet, másrészt a beszélgetés életre kelti és el is mélyíti az olvasottakat, segít a feldolgozásukban is. A könyv képes felszabadítani a gyermek képzeletét, és lehetővé teszi számukra, hogy valaki más szemével lássák a világot, a könyvekről szóló beszélgetésekkel pedig a szülő is sokat nyer, közelebb kerülhet hozzá és új nézőpontból ismerheti meg a gyermekét.

4. Bekapcsolni a barátokat

A legtöbb emberhez hasonlóan a gyerekek sem akarják furcsának érezni magukat, szeretnek közösségben élni, nem szeretnének furcsa csodabogárként kilógni. Ha más szülőktől megtudhatjuk, mit olvasnak az ő gyerekeik, máris összekapcsoltuk egymással a barátokat, osztálytársakat, így az alapvetően magányos olvasás részben közösségi tevékenységgé válik, arról nem beszélve, hogy nemcsak a szülővel, hanem a barátokkal is meg lehet beszélni az olvasmányélményeket.  

5. Rutint kialakítani

Szokáson változtatni vagy új szokást kialakítani nagyon nehéz feladat, de megéri energiát fektetni bele. Jó módszer az olvasást napi rutinná tenni, beépíteni a zsúfoltabb napokba is, akár csak napi 15-20 percre. Ha megszokássá válik, onnantól egyenes az út odáig, hogy meg is maradjon és évtizedeken át elkísérje az időközben felnőtté váló gyereket. 

Forrás: penguin.co.hu