Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

A Strong Words egy független könyves magazin, amely havonta jelenik meg Nagy-Britanniában. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Könyves Magazint, hiszen a lap kizárólag a könyvekre fókuszál, interjúkat, kritikákat közöl – a célja is nagyjából hasonló a mienkhez: segít eligazodni a könyvek világában. 

Ez a magazin viszont most szokatlan lépésre ragadtatta magát: alapító szerkesztője, Ed Needham ugyanis úgy döntött, nem közöl kritikát az olyan bestsellerekről, mint Richard Osman új krimije (ez a magyarul is hamarosan megjelenő A férfi, aki kétszer halt meg, ami A csütörtöki nyomozóklub egyenes ági folytatása), vagy Sally Rooney az egész könyves őszt domináló új regénye, a Hová lettél, szép világ. Magyarázata szerint az ok egyszerű: vannak jobb könyvek is a piacon, amik egész egyszerűen elsikkadnak. 

Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?
Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?

Richard Osman kapta az év írójának járó elismerést a British Book Awards díjátadóján. A brit tévés műsorvezető debütáló regényével, A csütörtöki nyomozóklub című klasszikus angol krimivel a Harry Potter eladási rekordjait ostromolja, a könyvből több mint egymillió példányt adtak el Angliában, a nyolcvanhoz közelítő nyomozócsapat azonnal elrabolta az olvasók szívét. A történet megfilmesítésének jogait Steven Spielberg vásárolta meg, ősszel pedig érkezik a regény folytatása is. Agatha Christie-rajongóknak kötelező olvasmányt ajánlunk.

Tovább olvasok

Needham óva inti az olvasókat attól, hogy a könyvkiadás keltette illúzió csapdájába essenek, ez az illúzió pedig szerinte nem más, minthogy mindössze ez a két könyv elérhető a boltokban. 

Az esetről beszámoló iNews azt írja, hogy Nagy-Britanniában a könyvesboltok nagyban az októberi szupercsütörtökre készültek, amikor 300 keményfedeles cím jelent meg, köztük például John le Carré utolsó regénye vagy Billy Connolly színész memoárja. Ezek a könyvek viszont a Strong Words szerkesztője szerint aligha kapják meg a megérdemelt figyelmet az olyan, az egész piacot letaroló könyvek mellett, mint amilyen Osman második krimije, amely a megjelenést követő első három napon több mint 114 ezres eladást produkált a szigetországban. De ide sorolja Rooney könyvét is, ami szintén szépen teljesített, hiszen az első héten több mint 46 ezer példányt adtak el a belőle. 

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

Valami elveszett az élet lényegéből és szépségéből, közeleg az összeomlás, nincsen többé jövő, csak folyamatos jelen – ez az alapvető érzése a Hová lettél, szép világ (olvass bele ITT) milleniál szereplőinek, akik nem találják sem a céljaikat, sem a boldogságukat a felnőtt életükben. Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényében megdöbbentően pontos lenyomatát adja a korhangulatnak. Főhősei élik a mostani harmincasok mindennapi életét, dolgoznak, a barátaikkal chatelnek, keresik a szerelmet, és közben próbálják megfejteni, hogyan siklott félre minden, és mi lett a gyerekkori vágyaikból. A könyvet uralja a nosztalgia érzése egy olyan kor után, amelyben a szereplők még nem is éltek, vagy amely talán soha nem is létezett. A Hová lettél, szép világ a hét könyve.

Tovább olvasok

Needhamnek nem tetszett az sem, hogy – az amúgy 283 könyvesboltot működtető – Waterstones úgy pozícionálta Richard Osman második krimijét, hogy az még azoknak is tetszhet, akik évente csak egy könyvet vesznek. A szerkesztő szerint, ha valaki egy évben csak egy könyvet vesz, akkor annak nem az Osman-Rooney-tengelyről kellene kikerülnie, inkább abból a halomból kellene választania, ahol azok a könyvek vannak, amelyek teljesen elsikkadnak a két bestsellerre háruló figyelem miatt. Habár a Strong Words minden egyes lapszámban több mint száz könyvről közöl kritikát, Osman kötetéről most biztosan nem fog. A magyarázat szerint ennek részben az az oka, hogy az emberek már úgyis tudják, hogy ez a könyv vajon nekik való-e, akik pedig megveszik, azok úgyis tudják, mire számíthatnak. 

Nedham szerint hetente több száz új könyv jelenik meg, és ahelyett, hogy biztonsági játékot játszanának, a maga részéről arra biztatná az olvasókat, hogy a könyvválasztásaikban legyenek merészek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Az elmúlt évek egyik legnagyobb könyves bestsellere fűződik Richard Osman nevéhez: a tévés műsorvezetőnek egy nyugdíjas otthonban járva jutott eszébe, milyen remek helyszín lehetne egy krimihez. A csütörtöki nyomozóklubból csak Nagy-Britanniában elkelt egymillió példány, a filmjogokra pedig már lecsapott Steven Spielberg. A szerzővel interjúztunk.

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

Mivel tele a média azzal, hogy Sally Rooney nem járult hozzá, hogy lefordítsák az új regényét héberre, Ornit Cohen-Barak, a Rooney-könyveket kiadó, izraeli Modan szerkesztője nyílt levélben mondta el véleményét az ügyről.

...
Podcast

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Havonta 10 percben szóban is összefoglaljuk, mi volt a hónap legfontosabb irodalmi vagy könyves témája, mit választottunk a hónap könyvének és még egy adaptációt is ajánlunk. 

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult