Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

A Strong Words egy független könyves magazin, amely havonta jelenik meg Nagy-Britanniában. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Könyves Magazint, hiszen a lap kizárólag a könyvekre fókuszál, interjúkat, kritikákat közöl – a célja is nagyjából hasonló a mienkhez: segít eligazodni a könyvek világában. 

Ez a magazin viszont most szokatlan lépésre ragadtatta magát: alapító szerkesztője, Ed Needham ugyanis úgy döntött, nem közöl kritikát az olyan bestsellerekről, mint Richard Osman új krimije (ez a magyarul is hamarosan megjelenő A férfi, aki kétszer halt meg, ami A csütörtöki nyomozóklub egyenes ági folytatása), vagy Sally Rooney az egész könyves őszt domináló új regénye, a Hová lettél, szép világ. Magyarázata szerint az ok egyszerű: vannak jobb könyvek is a piacon, amik egész egyszerűen elsikkadnak. 

Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?
Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?

Richard Osman kapta az év írójának járó elismerést a British Book Awards díjátadóján. A brit tévés műsorvezető debütáló regényével, A csütörtöki nyomozóklub című klasszikus angol krimivel a Harry Potter eladási rekordjait ostromolja, a könyvből több mint egymillió példányt adtak el Angliában, a nyolcvanhoz közelítő nyomozócsapat azonnal elrabolta az olvasók szívét. A történet megfilmesítésének jogait Steven Spielberg vásárolta meg, ősszel pedig érkezik a regény folytatása is. Agatha Christie-rajongóknak kötelező olvasmányt ajánlunk.

Tovább olvasok

Needham óva inti az olvasókat attól, hogy a könyvkiadás keltette illúzió csapdájába essenek, ez az illúzió pedig szerinte nem más, minthogy mindössze ez a két könyv elérhető a boltokban. 

Az esetről beszámoló iNews azt írja, hogy Nagy-Britanniában a könyvesboltok nagyban az októberi szupercsütörtökre készültek, amikor 300 keményfedeles cím jelent meg, köztük például John le Carré utolsó regénye vagy Billy Connolly színész memoárja. Ezek a könyvek viszont a Strong Words szerkesztője szerint aligha kapják meg a megérdemelt figyelmet az olyan, az egész piacot letaroló könyvek mellett, mint amilyen Osman második krimije, amely a megjelenést követő első három napon több mint 114 ezres eladást produkált a szigetországban. De ide sorolja Rooney könyvét is, ami szintén szépen teljesített, hiszen az első héten több mint 46 ezer példányt adtak el a belőle. 

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

Valami elveszett az élet lényegéből és szépségéből, közeleg az összeomlás, nincsen többé jövő, csak folyamatos jelen – ez az alapvető érzése a Hová lettél, szép világ (olvass bele ITT) milleniál szereplőinek, akik nem találják sem a céljaikat, sem a boldogságukat a felnőtt életükben. Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényében megdöbbentően pontos lenyomatát adja a korhangulatnak. Főhősei élik a mostani harmincasok mindennapi életét, dolgoznak, a barátaikkal chatelnek, keresik a szerelmet, és közben próbálják megfejteni, hogyan siklott félre minden, és mi lett a gyerekkori vágyaikból. A könyvet uralja a nosztalgia érzése egy olyan kor után, amelyben a szereplők még nem is éltek, vagy amely talán soha nem is létezett. A Hová lettél, szép világ a hét könyve.

Tovább olvasok

Needhamnek nem tetszett az sem, hogy – az amúgy 283 könyvesboltot működtető – Waterstones úgy pozícionálta Richard Osman második krimijét, hogy az még azoknak is tetszhet, akik évente csak egy könyvet vesznek. A szerkesztő szerint, ha valaki egy évben csak egy könyvet vesz, akkor annak nem az Osman-Rooney-tengelyről kellene kikerülnie, inkább abból a halomból kellene választania, ahol azok a könyvek vannak, amelyek teljesen elsikkadnak a két bestsellerre háruló figyelem miatt. Habár a Strong Words minden egyes lapszámban több mint száz könyvről közöl kritikát, Osman kötetéről most biztosan nem fog. A magyarázat szerint ennek részben az az oka, hogy az emberek már úgyis tudják, hogy ez a könyv vajon nekik való-e, akik pedig megveszik, azok úgyis tudják, mire számíthatnak. 

Nedham szerint hetente több száz új könyv jelenik meg, és ahelyett, hogy biztonsági játékot játszanának, a maga részéről arra biztatná az olvasókat, hogy a könyvválasztásaikban legyenek merészek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Az elmúlt évek egyik legnagyobb könyves bestsellere fűződik Richard Osman nevéhez: a tévés műsorvezetőnek egy nyugdíjas otthonban járva jutott eszébe, milyen remek helyszín lehetne egy krimihez. A csütörtöki nyomozóklubból csak Nagy-Britanniában elkelt egymillió példány, a filmjogokra pedig már lecsapott Steven Spielberg. A szerzővel interjúztunk.

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

Mivel tele a média azzal, hogy Sally Rooney nem járult hozzá, hogy lefordítsák az új regényét héberre, Ornit Cohen-Barak, a Rooney-könyveket kiadó, izraeli Modan szerkesztője nyílt levélben mondta el véleményét az ügyről.

...
Podcast

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Havonta 10 percben szóban is összefoglaljuk, mi volt a hónap legfontosabb irodalmi vagy könyves témája, mit választottunk a hónap könyvének és még egy adaptációt is ajánlunk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

...
Ruff Orsolya

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”