Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

A Strong Words egy független könyves magazin, amely havonta jelenik meg Nagy-Britanniában. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Könyves Magazint, hiszen a lap kizárólag a könyvekre fókuszál, interjúkat, kritikákat közöl – a célja is nagyjából hasonló a mienkhez: segít eligazodni a könyvek világában. 

Ez a magazin viszont most szokatlan lépésre ragadtatta magát: alapító szerkesztője, Ed Needham ugyanis úgy döntött, nem közöl kritikát az olyan bestsellerekről, mint Richard Osman új krimije (ez a magyarul is hamarosan megjelenő A férfi, aki kétszer halt meg, ami A csütörtöki nyomozóklub egyenes ági folytatása), vagy Sally Rooney az egész könyves őszt domináló új regénye, a Hová lettél, szép világ. Magyarázata szerint az ok egyszerű: vannak jobb könyvek is a piacon, amik egész egyszerűen elsikkadnak. 

Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?
Hogy múlatná az időt Miss Marple a luxus nyugdíjasotthonban?

Richard Osman kapta az év írójának járó elismerést a British Book Awards díjátadóján. A brit tévés műsorvezető debütáló regényével, A csütörtöki nyomozóklub című klasszikus angol krimivel a Harry Potter eladási rekordjait ostromolja, a könyvből több mint egymillió példányt adtak el Angliában, a nyolcvanhoz közelítő nyomozócsapat azonnal elrabolta az olvasók szívét. A történet megfilmesítésének jogait Steven Spielberg vásárolta meg, ősszel pedig érkezik a regény folytatása is. Agatha Christie-rajongóknak kötelező olvasmányt ajánlunk.

Tovább olvasok

Needham óva inti az olvasókat attól, hogy a könyvkiadás keltette illúzió csapdájába essenek, ez az illúzió pedig szerinte nem más, minthogy mindössze ez a két könyv elérhető a boltokban. 

Az esetről beszámoló iNews azt írja, hogy Nagy-Britanniában a könyvesboltok nagyban az októberi szupercsütörtökre készültek, amikor 300 keményfedeles cím jelent meg, köztük például John le Carré utolsó regénye vagy Billy Connolly színész memoárja. Ezek a könyvek viszont a Strong Words szerkesztője szerint aligha kapják meg a megérdemelt figyelmet az olyan, az egész piacot letaroló könyvek mellett, mint amilyen Osman második krimije, amely a megjelenést követő első három napon több mint 114 ezres eladást produkált a szigetországban. De ide sorolja Rooney könyvét is, ami szintén szépen teljesített, hiszen az első héten több mint 46 ezer példányt adtak el a belőle. 

Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban

Valami elveszett az élet lényegéből és szépségéből, közeleg az összeomlás, nincsen többé jövő, csak folyamatos jelen – ez az alapvető érzése a Hová lettél, szép világ (olvass bele ITT) milleniál szereplőinek, akik nem találják sem a céljaikat, sem a boldogságukat a felnőtt életükben. Sally Rooney (interjúnk ITT) új regényében megdöbbentően pontos lenyomatát adja a korhangulatnak. Főhősei élik a mostani harmincasok mindennapi életét, dolgoznak, a barátaikkal chatelnek, keresik a szerelmet, és közben próbálják megfejteni, hogyan siklott félre minden, és mi lett a gyerekkori vágyaikból. A könyvet uralja a nosztalgia érzése egy olyan kor után, amelyben a szereplők még nem is éltek, vagy amely talán soha nem is létezett. A Hová lettél, szép világ a hét könyve.

Tovább olvasok

Needhamnek nem tetszett az sem, hogy – az amúgy 283 könyvesboltot működtető – Waterstones úgy pozícionálta Richard Osman második krimijét, hogy az még azoknak is tetszhet, akik évente csak egy könyvet vesznek. A szerkesztő szerint, ha valaki egy évben csak egy könyvet vesz, akkor annak nem az Osman-Rooney-tengelyről kellene kikerülnie, inkább abból a halomból kellene választania, ahol azok a könyvek vannak, amelyek teljesen elsikkadnak a két bestsellerre háruló figyelem miatt. Habár a Strong Words minden egyes lapszámban több mint száz könyvről közöl kritikát, Osman kötetéről most biztosan nem fog. A magyarázat szerint ennek részben az az oka, hogy az emberek már úgyis tudják, hogy ez a könyv vajon nekik való-e, akik pedig megveszik, azok úgyis tudják, mire számíthatnak. 

Nedham szerint hetente több száz új könyv jelenik meg, és ahelyett, hogy biztonsági játékot játszanának, a maga részéről arra biztatná az olvasókat, hogy a könyvválasztásaikban legyenek merészek.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Világhírű lett az író, aki azt gondolta, hogy egy bűntényhez a nyugdíjas otthon eszményi terep

Az elmúlt évek egyik legnagyobb könyves bestsellere fűződik Richard Osman nevéhez: a tévés műsorvezetőnek egy nyugdíjas otthonban járva jutott eszébe, milyen remek helyszín lehetne egy krimihez. A csütörtöki nyomozóklubból csak Nagy-Britanniában elkelt egymillió példány, a filmjogokra pedig már lecsapott Steven Spielberg. A szerzővel interjúztunk.

...
Hírek

Sally Rooney izraeli szerkesztője nyílt levelet írt a szerző bojkottja miatt

Mivel tele a média azzal, hogy Sally Rooney nem járult hozzá, hogy lefordítsák az új regényét héberre, Ornit Cohen-Barak, a Rooney-könyveket kiadó, izraeli Modan szerkesztője nyílt levélben mondta el véleményét az ügyről.

...
Podcast

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Havonta 10 percben szóban is összefoglaljuk, mi volt a hónap legfontosabb irodalmi vagy könyves témája, mit választottunk a hónap könyvének és még egy adaptációt is ajánlunk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Olvass!
...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Beleolvasó

A parancsokat kételyek nélkül végrehajtó tömeggyilkos fejlődéstörténete

Az Auschwitz parancsnoka voltam egyedülálló betekintést enged az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony mészáros élettörténetébe. Olvass bele a világtörténelem tán legnagyobb gyilkosa, Rudolf Höss visszaemlékezéseibe.

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal