A világ legnagyobb kiadófúziója kiszoríthatja a sokszínűséget a könyvszakmából

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, jelenleg is zajlik a per a washingtoni szövetségi bíróságon, ahol a Penguin Random House és az amerikai igazságügyi minisztérium arról tárgyal, hogy a kiadó felvásárolja a Simon & Schustert. Ez a döntés nemcsak a szerzőkre, könyvkereskedőkre és a könyvszakmában dolgozókra lesz óriási hatással, de a sokszínűséget is veszélybe sodorhatja.

Simon Eszter | 2022. augusztus 11. |

Saira Rao indiai-amerikai származású író, politikai aktivista, ügyvéd és televíziós producer is figyelemmel követi az eseményeket. Rao köteteit a Penguin Random House adja ki, a szerző mégis ellenzi, hogy a kiadó felvásárolja riválisát. Rao szerint a kiadók között is nagy szükség van a sokszínűségre, csakúgy mint arra, hogy teret kapjanak a hozzá hasonló színes bőrű szerzők. Azt is kiemelte, hogy fontosnak tartja az együttműködést, amit azzal hangsúlyozott, hogy az ügynöke fehér, csakúgy, mint a marketing vezetői is, és fontosnak tartja az ilyesfajta együttműködéseket. 

Douglas Preston, az Authors Guild - amely Amerika legrégebbi és legnagyobb írói szakmai szervezete - elnöke szerint az óriáskiadó létrejöttével csökkenne a könyves szektor sokszínűsége, ami a szerzőkre és olvasókra is hatással lenne. Preston azt vallja, hogy az olvasóknak szüksége van arra, hogy színes írói paletta kötetei közül válogathassanak. Azt is hangsúlyozta, hogy mindez a kevesebb figyelmet kapó szerzők számára is fontos, akiknek nem származik jelentős jövedelmük a könyveikből, mégis fontos mondanivalójuk van. 

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott
Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

Tovább olvasok

A Penguin Random House szóvivője egy közleményben azt mondta, hogy a kiadó támogatja a sokszínűség integrálását és fejlődését a könyvszakmában, legyen szó akár szerzőkről, akár szerkesztőkről. A közleményben az is elhangzott, hogy a kiadók egyesítésével ez a továbbiakban is fontos céljuk lenne.

Hasonló állásponton van a Simon & Schuster is, akik így nyilatkoztak: “Fontos számunkra, hogy munkatársainkkal, szerzőinkkel és a kiadói közösséggel együttműködve cégünket és iparágunkat mindenki számára biztonságos és befogadó környezetté tegyük. A két cég, akár egyesül, akár nem, továbbra is azon dolgozik, hogy a kiadó mélységet képviseljen és sokszínű palettával rendelkezzen”. 

Az Authors Guild elnöke, akinek néhány kötetét a Simon & Schuster jelentette meg, a szerzők helyzetére is felhívta a figyelmet: “Minél kevesebb kiadó verseng egymással egy író művéért, a szerző annál alacsonyabb előleget kap”. 

Készítsd el a saját Penguin-könyved ezzel a szuper borítógenerátorral!

Mindig is borítótervezői babérokra akartál törni? Akkor jó hírünk van: megszületett ugyanis az internetes borítógenerátor, amellyel bárki megálmodhatja a saját könyvét! Ha van kedvetek játszani, küldjétek el nekünk az info@konyvesmagazin.hu címre, ti hogyan képzelitek el a kötelezők borítóit. Addig is mutatjuk, szerintünk hogy festenének a magyar klasszikusok Penguin-könyvként!

Tovább olvasok

Ezzel szemben a Pinguin Random House azt állítja, hogy az egyesülés pozitív hatással lenne a szerzőkre. A kiadó már a tárgyalás előtt is úgy nyilatkozott, hogy az összeolvadás egy fogyasztóbarát lépés lenne, amivel lehetővé tennék, hogy a Simon & Schuster az eladásokat vezető Random Pinguin House részévé váljon, mert a nyilatkozat szerint így a vállalat még nagyobb előlegeket és marketing támogatást tudna biztosítani az íróknak, vagyis nem csökkenne a verseny. 

A Penguin Random House szóvivője azt is elmondta, hogy a cég jogi korlátozások miatt nem oszthat meg pontos adatokat a legutóbbi egyesülésről, amikor 2013-ban az egykor két különálló kiadó, az amerikai Random House és a brit Penguin Books összeolvadt. 

A tárgyaláson Stephen King is részt vett, tanúvallomásában elmondta: "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek. A piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból”. King azt is kiemelte, hogy egy ilyen megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is, a szerző pedig soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát.

A könyves iparágban dolgozók közül néhányan egyetértenek abban, hogy az Öt Nagy kiadó (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan) közül kettő egyesülése nem jelent veszélyt egy olyan hatalmas szektorra, amely évente egymillió kiadványt ad ki.

Brian O'Leary, a Book Industry Study Group ügyvezető igazgatója, amely mintegy kétszáz kiadói lánc számára végez kutatásokat az eladásokat illetően, köztük a Penguin Random House és a Simon & Schuster számára is. O'Leary szerint még ha a bíró az egyesülés mellett is dönt, az olvasók továbbra is profitálnak a független kiadók ezrei által évente kiadott több százezer könyvből, mivel rengeteg megjelenési lehetőség van az írók számára, és nemcsak az Egyesült Államokban. 

A vitában megszólalt a Medicine for Nightmare - ami egy független könyvesbolt San Franciscóban - tulajdonosa is, aki az Öt Nagy és más független kiadók könyveit is árusítja. Josiah Luis Alderete szerint a megavállalat mindenképpen csökkentené a sokszínűséget és sok írót fosztana meg a megjelenési lehetőségtől.  A könyvesbolt tulajdonos azt mondta: “Nem lepne meg, ha megtörténne az összeolvadás. Ez Amerika, ahol a pénz beszél”. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

Dániel András azt mondja, a fejében időnként elég nagy a jövés-menés, és ezt most már egy könyv is bizonyítja. A Mindenki mászkál akár böngészőként is működik, a kép ugyanis egyértelműen vonzza a szemet.

...
Gyerekirodalom

A Szoba kilátással hősnője egy olyan lázadó, aki nem privilégiumot, hanem egyenlőséget kíván

E. M. Forster 1908-as regénye egy igazi angolszász klasszikus, ami a popkultúrában is megtalálta a maga helyét, és bár a Szoba kilátással első ránézésre hamisítatlan romantikus regény, a társadalomkritikai szálat nem lehet figyelmen kívül hagyni.

...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

Polc

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben