A világ legnagyobb kiadófúziója kiszoríthatja a sokszínűséget a könyvszakmából

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, jelenleg is zajlik a per a washingtoni szövetségi bíróságon, ahol a Penguin Random House és az amerikai igazságügyi minisztérium arról tárgyal, hogy a kiadó felvásárolja a Simon & Schustert. Ez a döntés nemcsak a szerzőkre, könyvkereskedőkre és a könyvszakmában dolgozókra lesz óriási hatással, de a sokszínűséget is veszélybe sodorhatja.

Simon Eszter | 2022. augusztus 11. |

Saira Rao indiai-amerikai származású író, politikai aktivista, ügyvéd és televíziós producer is figyelemmel követi az eseményeket. Rao köteteit a Penguin Random House adja ki, a szerző mégis ellenzi, hogy a kiadó felvásárolja riválisát. Rao szerint a kiadók között is nagy szükség van a sokszínűségre, csakúgy mint arra, hogy teret kapjanak a hozzá hasonló színes bőrű szerzők. Azt is kiemelte, hogy fontosnak tartja az együttműködést, amit azzal hangsúlyozott, hogy az ügynöke fehér, csakúgy, mint a marketing vezetői is, és fontosnak tartja az ilyesfajta együttműködéseket. 

Douglas Preston, az Authors Guild - amely Amerika legrégebbi és legnagyobb írói szakmai szervezete - elnöke szerint az óriáskiadó létrejöttével csökkenne a könyves szektor sokszínűsége, ami a szerzőkre és olvasókra is hatással lenne. Preston azt vallja, hogy az olvasóknak szüksége van arra, hogy színes írói paletta kötetei közül válogathassanak. Azt is hangsúlyozta, hogy mindez a kevesebb figyelmet kapó szerzők számára is fontos, akiknek nem származik jelentős jövedelmük a könyveikből, mégis fontos mondanivalójuk van. 

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott
Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

Tovább olvasok

A Penguin Random House szóvivője egy közleményben azt mondta, hogy a kiadó támogatja a sokszínűség integrálását és fejlődését a könyvszakmában, legyen szó akár szerzőkről, akár szerkesztőkről. A közleményben az is elhangzott, hogy a kiadók egyesítésével ez a továbbiakban is fontos céljuk lenne.

Hasonló állásponton van a Simon & Schuster is, akik így nyilatkoztak: “Fontos számunkra, hogy munkatársainkkal, szerzőinkkel és a kiadói közösséggel együttműködve cégünket és iparágunkat mindenki számára biztonságos és befogadó környezetté tegyük. A két cég, akár egyesül, akár nem, továbbra is azon dolgozik, hogy a kiadó mélységet képviseljen és sokszínű palettával rendelkezzen”. 

Az Authors Guild elnöke, akinek néhány kötetét a Simon & Schuster jelentette meg, a szerzők helyzetére is felhívta a figyelmet: “Minél kevesebb kiadó verseng egymással egy író művéért, a szerző annál alacsonyabb előleget kap”. 

Készítsd el a saját Penguin-könyved ezzel a szuper borítógenerátorral!

Mindig is borítótervezői babérokra akartál törni? Akkor jó hírünk van: megszületett ugyanis az internetes borítógenerátor, amellyel bárki megálmodhatja a saját könyvét! Ha van kedvetek játszani, küldjétek el nekünk az info@konyvesmagazin.hu címre, ti hogyan képzelitek el a kötelezők borítóit. Addig is mutatjuk, szerintünk hogy festenének a magyar klasszikusok Penguin-könyvként!

Tovább olvasok

Ezzel szemben a Pinguin Random House azt állítja, hogy az egyesülés pozitív hatással lenne a szerzőkre. A kiadó már a tárgyalás előtt is úgy nyilatkozott, hogy az összeolvadás egy fogyasztóbarát lépés lenne, amivel lehetővé tennék, hogy a Simon & Schuster az eladásokat vezető Random Pinguin House részévé váljon, mert a nyilatkozat szerint így a vállalat még nagyobb előlegeket és marketing támogatást tudna biztosítani az íróknak, vagyis nem csökkenne a verseny. 

A Penguin Random House szóvivője azt is elmondta, hogy a cég jogi korlátozások miatt nem oszthat meg pontos adatokat a legutóbbi egyesülésről, amikor 2013-ban az egykor két különálló kiadó, az amerikai Random House és a brit Penguin Books összeolvadt. 

A tárgyaláson Stephen King is részt vett, tanúvallomásában elmondta: "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek. A piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból”. King azt is kiemelte, hogy egy ilyen megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is, a szerző pedig soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát.

A könyves iparágban dolgozók közül néhányan egyetértenek abban, hogy az Öt Nagy kiadó (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan) közül kettő egyesülése nem jelent veszélyt egy olyan hatalmas szektorra, amely évente egymillió kiadványt ad ki.

Brian O'Leary, a Book Industry Study Group ügyvezető igazgatója, amely mintegy kétszáz kiadói lánc számára végez kutatásokat az eladásokat illetően, köztük a Penguin Random House és a Simon & Schuster számára is. O'Leary szerint még ha a bíró az egyesülés mellett is dönt, az olvasók továbbra is profitálnak a független kiadók ezrei által évente kiadott több százezer könyvből, mivel rengeteg megjelenési lehetőség van az írók számára, és nemcsak az Egyesült Államokban. 

A vitában megszólalt a Medicine for Nightmare - ami egy független könyvesbolt San Franciscóban - tulajdonosa is, aki az Öt Nagy és más független kiadók könyveit is árusítja. Josiah Luis Alderete szerint a megavállalat mindenképpen csökkentené a sokszínűséget és sok írót fosztana meg a megjelenési lehetőségtől.  A könyvesbolt tulajdonos azt mondta: “Nem lepne meg, ha megtörténne az összeolvadás. Ez Amerika, ahol a pénz beszél”. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az Abigéllel eredünk a Szabó Magda-titok nyomába

Százöt éve született Szabó Magda, az évforduló pedig jó alkalmat kínál arra, hogy újra elővegyük a könyveit. A Könyves Magazinon hamarosan új podcast-sorozatot indítunk, amelyben négy népszerű regényét tárgyaljuk ki. Az első az Abigél lesz - kedvcsinálónak olvassatok bele!

...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]