A világ legnagyobb kiadófúziója kiszoríthatja a sokszínűséget a könyvszakmából

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, jelenleg is zajlik a per a washingtoni szövetségi bíróságon, ahol a Penguin Random House és az amerikai igazságügyi minisztérium arról tárgyal, hogy a kiadó felvásárolja a Simon & Schustert. Ez a döntés nemcsak a szerzőkre, könyvkereskedőkre és a könyvszakmában dolgozókra lesz óriási hatással, de a sokszínűséget is veszélybe sodorhatja.

Simon Eszter | 2022. augusztus 11. |

Saira Rao indiai-amerikai származású író, politikai aktivista, ügyvéd és televíziós producer is figyelemmel követi az eseményeket. Rao köteteit a Penguin Random House adja ki, a szerző mégis ellenzi, hogy a kiadó felvásárolja riválisát. Rao szerint a kiadók között is nagy szükség van a sokszínűségre, csakúgy mint arra, hogy teret kapjanak a hozzá hasonló színes bőrű szerzők. Azt is kiemelte, hogy fontosnak tartja az együttműködést, amit azzal hangsúlyozott, hogy az ügynöke fehér, csakúgy, mint a marketing vezetői is, és fontosnak tartja az ilyesfajta együttműködéseket. 

Douglas Preston, az Authors Guild - amely Amerika legrégebbi és legnagyobb írói szakmai szervezete - elnöke szerint az óriáskiadó létrejöttével csökkenne a könyves szektor sokszínűsége, ami a szerzőkre és olvasókra is hatással lenne. Preston azt vallja, hogy az olvasóknak szüksége van arra, hogy színes írói paletta kötetei közül válogathassanak. Azt is hangsúlyozta, hogy mindez a kevesebb figyelmet kapó szerzők számára is fontos, akiknek nem származik jelentős jövedelmük a könyveikből, mégis fontos mondanivalójuk van. 

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott
Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

Tovább olvasok

A Penguin Random House szóvivője egy közleményben azt mondta, hogy a kiadó támogatja a sokszínűség integrálását és fejlődését a könyvszakmában, legyen szó akár szerzőkről, akár szerkesztőkről. A közleményben az is elhangzott, hogy a kiadók egyesítésével ez a továbbiakban is fontos céljuk lenne.

Hasonló állásponton van a Simon & Schuster is, akik így nyilatkoztak: “Fontos számunkra, hogy munkatársainkkal, szerzőinkkel és a kiadói közösséggel együttműködve cégünket és iparágunkat mindenki számára biztonságos és befogadó környezetté tegyük. A két cég, akár egyesül, akár nem, továbbra is azon dolgozik, hogy a kiadó mélységet képviseljen és sokszínű palettával rendelkezzen”. 

Az Authors Guild elnöke, akinek néhány kötetét a Simon & Schuster jelentette meg, a szerzők helyzetére is felhívta a figyelmet: “Minél kevesebb kiadó verseng egymással egy író művéért, a szerző annál alacsonyabb előleget kap”. 

Készítsd el a saját Penguin-könyved ezzel a szuper borítógenerátorral!

Mindig is borítótervezői babérokra akartál törni? Akkor jó hírünk van: megszületett ugyanis az internetes borítógenerátor, amellyel bárki megálmodhatja a saját könyvét! Ha van kedvetek játszani, küldjétek el nekünk az info@konyvesmagazin.hu címre, ti hogyan képzelitek el a kötelezők borítóit. Addig is mutatjuk, szerintünk hogy festenének a magyar klasszikusok Penguin-könyvként!

Tovább olvasok

Ezzel szemben a Pinguin Random House azt állítja, hogy az egyesülés pozitív hatással lenne a szerzőkre. A kiadó már a tárgyalás előtt is úgy nyilatkozott, hogy az összeolvadás egy fogyasztóbarát lépés lenne, amivel lehetővé tennék, hogy a Simon & Schuster az eladásokat vezető Random Pinguin House részévé váljon, mert a nyilatkozat szerint így a vállalat még nagyobb előlegeket és marketing támogatást tudna biztosítani az íróknak, vagyis nem csökkenne a verseny. 

A Penguin Random House szóvivője azt is elmondta, hogy a cég jogi korlátozások miatt nem oszthat meg pontos adatokat a legutóbbi egyesülésről, amikor 2013-ban az egykor két különálló kiadó, az amerikai Random House és a brit Penguin Books összeolvadt. 

A tárgyaláson Stephen King is részt vett, tanúvallomásában elmondta: "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek. A piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból”. King azt is kiemelte, hogy egy ilyen megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is, a szerző pedig soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát.

A könyves iparágban dolgozók közül néhányan egyetértenek abban, hogy az Öt Nagy kiadó (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan) közül kettő egyesülése nem jelent veszélyt egy olyan hatalmas szektorra, amely évente egymillió kiadványt ad ki.

Brian O'Leary, a Book Industry Study Group ügyvezető igazgatója, amely mintegy kétszáz kiadói lánc számára végez kutatásokat az eladásokat illetően, köztük a Penguin Random House és a Simon & Schuster számára is. O'Leary szerint még ha a bíró az egyesülés mellett is dönt, az olvasók továbbra is profitálnak a független kiadók ezrei által évente kiadott több százezer könyvből, mivel rengeteg megjelenési lehetőség van az írók számára, és nemcsak az Egyesült Államokban. 

A vitában megszólalt a Medicine for Nightmare - ami egy független könyvesbolt San Franciscóban - tulajdonosa is, aki az Öt Nagy és más független kiadók könyveit is árusítja. Josiah Luis Alderete szerint a megavállalat mindenképpen csökkentené a sokszínűséget és sok írót fosztana meg a megjelenési lehetőségtől.  A könyvesbolt tulajdonos azt mondta: “Nem lepne meg, ha megtörténne az összeolvadás. Ez Amerika, ahol a pénz beszél”. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

...
Hírek

Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]