Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

fk | 2022. május 16. |

Kateryna Volkova Ukrajna egyik legnagyobb könyvkiadójánál dolgozik PR-menedzserként. A háború előtti időkben több mint 400 új könyvet adtak ki évente, emellett 24 országnak adtak el jogokat. A kiadónak 117 alkalmazottja van, akik jelenleg szétszórtan élnek a világban. Harkiv városa, ahol a Vivat kiadó működött, a háború első napja óta támadás alatt áll. Az irodáik még egyelőre állnak, de már senki nem végez ott munkát. 

Írásában kifejtette, hogy a háború első hónapja leginkább azzal telt, hogy mindenki igyekezett biztonságos helyet keresni. A túlélés került előtérbe a munka helyett, a kiadóban is elsősorban azon dolgoztak, hogy minden munkavállaló biztonságban legyen. A mai napig az alkalmazottak 95%-át kellett evakuálni Harkivból. Néhányan az országban maradtak, csak nyugodtabb helyet kerestek, mások elhagyták Ukrajnát, de abban reménykednek, hogy majd visszatérhetnek. A hatóságok szerint Harkivban többé nincsen biztonságos hely, a városban bárhol és bármikor eltalálhat egy orosz rakéta.

-

A Vivat egyik alkalmazottja az óvóhelyen dolgozik az evakuálás előtt Fotó: Kateryna Volkova/ Lithub

A munka azután sem folytatódott zökkenőmentesen, hogy az emberek elmenekültek. Még azok esetében sem, akiknek sikerült biztonságos helyre jutni, hiszen a technikai eszközök nem mindenkinek állnak a rendelkezésére. A cég minden technikai felszerelése jó ideig Harkivban maradt. A nehézségek ellenére azonban kialakítottak egy új munkarendet, ez főként azoknak az alkalmazottaknak köszönhető, akik végül összegyűjtötték és elküldték az irodából a felszereléseket.

A kiadó másik nagy problémája a hátrahagyott berendezéseken kívül az volt, hogy a raktárjuk is Harkivban van, ahonnan viszont gyakorlatilag lehetetlenség volt könyveket szállítani a folyamatos bombázás miatt. Még mindig folynak kísérletek arra, hogy megpróbálják a könyveket relatíve biztonságos helyre szállítani. Azonban emiatt még nem tudott teljesen visszaállni az internetes rendelések normális ellátása. Mivel a kiadó fő bevétele természetesen a könyvek eladásából származik, nagy károkat szenvedtek: az előző évhez képest 90%-os a veszteségük. Szeretnék azért megtartani a munkatársakat, a céljuk az, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Tovább olvasok

A Vivat fő célja most az lett, hogy a világot tájékoztassák a háború eseményeiről. Jelenleg a szerzői jogok külföldi értékesítésével próbálják a kieső profitot pótolni. A háború kezdete óta az ukrán szerzők könyveire jelentősen megnőtt a kereslet külföldön. Ennek valószínűleg ahhoz is lehet köze, hogy sok ukrán menekült el az országból, közülük pedig sokan fordulnak most az anyanyelvükön írt irodalomhoz. De általánosságban is sokan érdeklődni kezdtek az ukrán történelem és kultúra iránt. A Vivat éppen ezért most a nemzetközi piac felé próbál nyitni, hamarosan Lengyelországban nyílik irodájuk.

Kateryna Volkova elmondása szerint tehát a kiadóban nem állt le a munka. Még most is vesznek fel rendeléseket, a könyvek kimenekítésének hála pedig mostmár nagyrészt teljesíteni is tudják azokat. Az alkalmazottak tovább dolgoznak a könyveken, így 50 új kötet lesz hamarosan nyomdakész. Ezeket Harkivban nem tudják majd kinyomni, ott nem üzemelnek már a nyomdák, ezért új partnereket kellett keresniük, a tervek szerint azonban júniustól már lesznek új címeik. A közösségi médiában közben élő bejelentkezésekkel igyekeznek segíteni, az ukrán szerzők gyerekeknek olvasnak fel esténként.

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Tovább olvasok

A háború kezdete óta a kiadó főként az információk terjesztésével próbálja felvenni a harcot az oroszok ellen. A nemzetközi partnereiket folyamatosan tájékoztatják arról, hogy mi történik, csakúgy, mint a külföldi írókat. Volkova beszámolója szerint számos ukrán író csatlakozott a fronton harcolókhoz, hogy a jövőben minden ukrán szerző írhasson majd a hazájáról: Pavlo Kazarin, Oleg Bakulin, Andrii Kokotiukha, Vakhtang Kipiani és Vitaly Zapeka is a védelmi erőkkel harcol jelenleg. Más szerzők pedig önkéntes munkát végeznek: pénzt gyűjtenek, részt vesznek az információk terjesztésében vagy humanitárius segélyeket szerveznek.

Kateryna Volkova a cikkét azzal zárta, hogy azzal számolnak, hogy a háború után nagy lesz a kereslet az ukrán könyvekre, addig is azonban szükségük van segítségre. A Vivat éppen ezért adománygyűjtésbe kezdett, amelynek részeletei ITT érhetők el.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben

A média közszolgálati kategóriájában a nyertes a The Washington Post lett.

...
Hírek

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Héctor Rodríguez legújabb képregényében az ostromlott Mariupolba küldi szuperhősét.

...
Hírek

Marina Abramović ismét jelen lesz, hogy támogatást gyűjtsön Ukrajnának

A művész jelen van című performansz megismétléséből befolyt összeget orvosi támogatásra fordítják. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.