Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

fk | 2022. május 16. |

Kateryna Volkova Ukrajna egyik legnagyobb könyvkiadójánál dolgozik PR-menedzserként. A háború előtti időkben több mint 400 új könyvet adtak ki évente, emellett 24 országnak adtak el jogokat. A kiadónak 117 alkalmazottja van, akik jelenleg szétszórtan élnek a világban. Harkiv városa, ahol a Vivat kiadó működött, a háború első napja óta támadás alatt áll. Az irodáik még egyelőre állnak, de már senki nem végez ott munkát. 

Írásában kifejtette, hogy a háború első hónapja leginkább azzal telt, hogy mindenki igyekezett biztonságos helyet keresni. A túlélés került előtérbe a munka helyett, a kiadóban is elsősorban azon dolgoztak, hogy minden munkavállaló biztonságban legyen. A mai napig az alkalmazottak 95%-át kellett evakuálni Harkivból. Néhányan az országban maradtak, csak nyugodtabb helyet kerestek, mások elhagyták Ukrajnát, de abban reménykednek, hogy majd visszatérhetnek. A hatóságok szerint Harkivban többé nincsen biztonságos hely, a városban bárhol és bármikor eltalálhat egy orosz rakéta.

-

A Vivat egyik alkalmazottja az óvóhelyen dolgozik az evakuálás előtt Fotó: Kateryna Volkova/ Lithub

A munka azután sem folytatódott zökkenőmentesen, hogy az emberek elmenekültek. Még azok esetében sem, akiknek sikerült biztonságos helyre jutni, hiszen a technikai eszközök nem mindenkinek állnak a rendelkezésére. A cég minden technikai felszerelése jó ideig Harkivban maradt. A nehézségek ellenére azonban kialakítottak egy új munkarendet, ez főként azoknak az alkalmazottaknak köszönhető, akik végül összegyűjtötték és elküldték az irodából a felszereléseket.

A kiadó másik nagy problémája a hátrahagyott berendezéseken kívül az volt, hogy a raktárjuk is Harkivban van, ahonnan viszont gyakorlatilag lehetetlenség volt könyveket szállítani a folyamatos bombázás miatt. Még mindig folynak kísérletek arra, hogy megpróbálják a könyveket relatíve biztonságos helyre szállítani. Azonban emiatt még nem tudott teljesen visszaállni az internetes rendelések normális ellátása. Mivel a kiadó fő bevétele természetesen a könyvek eladásából származik, nagy károkat szenvedtek: az előző évhez képest 90%-os a veszteségük. Szeretnék azért megtartani a munkatársakat, a céljuk az, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Tovább olvasok

A Vivat fő célja most az lett, hogy a világot tájékoztassák a háború eseményeiről. Jelenleg a szerzői jogok külföldi értékesítésével próbálják a kieső profitot pótolni. A háború kezdete óta az ukrán szerzők könyveire jelentősen megnőtt a kereslet külföldön. Ennek valószínűleg ahhoz is lehet köze, hogy sok ukrán menekült el az országból, közülük pedig sokan fordulnak most az anyanyelvükön írt irodalomhoz. De általánosságban is sokan érdeklődni kezdtek az ukrán történelem és kultúra iránt. A Vivat éppen ezért most a nemzetközi piac felé próbál nyitni, hamarosan Lengyelországban nyílik irodájuk.

Kateryna Volkova elmondása szerint tehát a kiadóban nem állt le a munka. Még most is vesznek fel rendeléseket, a könyvek kimenekítésének hála pedig mostmár nagyrészt teljesíteni is tudják azokat. Az alkalmazottak tovább dolgoznak a könyveken, így 50 új kötet lesz hamarosan nyomdakész. Ezeket Harkivban nem tudják majd kinyomni, ott nem üzemelnek már a nyomdák, ezért új partnereket kellett keresniük, a tervek szerint azonban júniustól már lesznek új címeik. A közösségi médiában közben élő bejelentkezésekkel igyekeznek segíteni, az ukrán szerzők gyerekeknek olvasnak fel esténként.

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Tovább olvasok

A háború kezdete óta a kiadó főként az információk terjesztésével próbálja felvenni a harcot az oroszok ellen. A nemzetközi partnereiket folyamatosan tájékoztatják arról, hogy mi történik, csakúgy, mint a külföldi írókat. Volkova beszámolója szerint számos ukrán író csatlakozott a fronton harcolókhoz, hogy a jövőben minden ukrán szerző írhasson majd a hazájáról: Pavlo Kazarin, Oleg Bakulin, Andrii Kokotiukha, Vakhtang Kipiani és Vitaly Zapeka is a védelmi erőkkel harcol jelenleg. Más szerzők pedig önkéntes munkát végeznek: pénzt gyűjtenek, részt vesznek az információk terjesztésében vagy humanitárius segélyeket szerveznek.

Kateryna Volkova a cikkét azzal zárta, hogy azzal számolnak, hogy a háború után nagy lesz a kereslet az ukrán könyvekre, addig is azonban szükségük van segítségre. A Vivat éppen ezért adománygyűjtésbe kezdett, amelynek részeletei ITT érhetők el.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben

A média közszolgálati kategóriájában a nyertes a The Washington Post lett.

...
Hírek

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Héctor Rodríguez legújabb képregényében az ostromlott Mariupolba küldi szuperhősét.

...
Hírek

Marina Abramović ismét jelen lesz, hogy támogatást gyűjtsön Ukrajnának

A művész jelen van című performansz megismétléséből befolyt összeget orvosi támogatásra fordítják. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.