Az ukrán könyvkiadók a háború alatt sem álltak le a munkával

Kateryna Volkova, az egyik legnagyobb ukrán könyvkiadó munkatársa egy hosszabb cikkben írta meg a Lithubnak, hogy milyen a szerzők és a szerkesztők élete a frontvonalak mögött.

fk | 2022. május 16. |

Kateryna Volkova Ukrajna egyik legnagyobb könyvkiadójánál dolgozik PR-menedzserként. A háború előtti időkben több mint 400 új könyvet adtak ki évente, emellett 24 országnak adtak el jogokat. A kiadónak 117 alkalmazottja van, akik jelenleg szétszórtan élnek a világban. Harkiv városa, ahol a Vivat kiadó működött, a háború első napja óta támadás alatt áll. Az irodáik még egyelőre állnak, de már senki nem végez ott munkát. 

Írásában kifejtette, hogy a háború első hónapja leginkább azzal telt, hogy mindenki igyekezett biztonságos helyet keresni. A túlélés került előtérbe a munka helyett, a kiadóban is elsősorban azon dolgoztak, hogy minden munkavállaló biztonságban legyen. A mai napig az alkalmazottak 95%-át kellett evakuálni Harkivból. Néhányan az országban maradtak, csak nyugodtabb helyet kerestek, mások elhagyták Ukrajnát, de abban reménykednek, hogy majd visszatérhetnek. A hatóságok szerint Harkivban többé nincsen biztonságos hely, a városban bárhol és bármikor eltalálhat egy orosz rakéta.

-

A Vivat egyik alkalmazottja az óvóhelyen dolgozik az evakuálás előtt Fotó: Kateryna Volkova/ Lithub

A munka azután sem folytatódott zökkenőmentesen, hogy az emberek elmenekültek. Még azok esetében sem, akiknek sikerült biztonságos helyre jutni, hiszen a technikai eszközök nem mindenkinek állnak a rendelkezésére. A cég minden technikai felszerelése jó ideig Harkivban maradt. A nehézségek ellenére azonban kialakítottak egy új munkarendet, ez főként azoknak az alkalmazottaknak köszönhető, akik végül összegyűjtötték és elküldték az irodából a felszereléseket.

A kiadó másik nagy problémája a hátrahagyott berendezéseken kívül az volt, hogy a raktárjuk is Harkivban van, ahonnan viszont gyakorlatilag lehetetlenség volt könyveket szállítani a folyamatos bombázás miatt. Még mindig folynak kísérletek arra, hogy megpróbálják a könyveket relatíve biztonságos helyre szállítani. Azonban emiatt még nem tudott teljesen visszaállni az internetes rendelések normális ellátása. Mivel a kiadó fő bevétele természetesen a könyvek eladásából származik, nagy károkat szenvedtek: az előző évhez képest 90%-os a veszteségük. Szeretnék azért megtartani a munkatársakat, a céljuk az, hogy senkit ne kelljen elbocsátani.

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben
Tovább olvasok

A Vivat fő célja most az lett, hogy a világot tájékoztassák a háború eseményeiről. Jelenleg a szerzői jogok külföldi értékesítésével próbálják a kieső profitot pótolni. A háború kezdete óta az ukrán szerzők könyveire jelentősen megnőtt a kereslet külföldön. Ennek valószínűleg ahhoz is lehet köze, hogy sok ukrán menekült el az országból, közülük pedig sokan fordulnak most az anyanyelvükön írt irodalomhoz. De általánosságban is sokan érdeklődni kezdtek az ukrán történelem és kultúra iránt. A Vivat éppen ezért most a nemzetközi piac felé próbál nyitni, hamarosan Lengyelországban nyílik irodájuk.

Kateryna Volkova elmondása szerint tehát a kiadóban nem állt le a munka. Még most is vesznek fel rendeléseket, a könyvek kimenekítésének hála pedig mostmár nagyrészt teljesíteni is tudják azokat. Az alkalmazottak tovább dolgoznak a könyveken, így 50 új kötet lesz hamarosan nyomdakész. Ezeket Harkivban nem tudják majd kinyomni, ott nem üzemelnek már a nyomdák, ezért új partnereket kellett keresniük, a tervek szerint azonban júniustól már lesznek új címeik. A közösségi médiában közben élő bejelentkezésekkel igyekeznek segíteni, az ukrán szerzők gyerekeknek olvasnak fel esténként.

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse
Tovább olvasok

A háború kezdete óta a kiadó főként az információk terjesztésével próbálja felvenni a harcot az oroszok ellen. A nemzetközi partnereiket folyamatosan tájékoztatják arról, hogy mi történik, csakúgy, mint a külföldi írókat. Volkova beszámolója szerint számos ukrán író csatlakozott a fronton harcolókhoz, hogy a jövőben minden ukrán szerző írhasson majd a hazájáról: Pavlo Kazarin, Oleg Bakulin, Andrii Kokotiukha, Vakhtang Kipiani és Vitaly Zapeka is a védelmi erőkkel harcol jelenleg. Más szerzők pedig önkéntes munkát végeznek: pénzt gyűjtenek, részt vesznek az információk terjesztésében vagy humanitárius segélyeket szerveznek.

Kateryna Volkova a cikkét azzal zárta, hogy azzal számolnak, hogy a háború után nagy lesz a kereslet az ukrán könyvekre, addig is azonban szükségük van segítségre. A Vivat éppen ezért adománygyűjtésbe kezdett, amelynek részeletei ITT érhetők el.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ukrajnai újságírók és a kövér Hamlet is Pulitzer-díjas lett 2022-ben

A média közszolgálati kategóriájában a nyertes a The Washington Post lett.

...
Hírek

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Héctor Rodríguez legújabb képregényében az ostromlott Mariupolba küldi szuperhősét.

...
Hírek

Marina Abramović ismét jelen lesz, hogy támogatást gyűjtsön Ukrajnának

A művész jelen van című performansz megismétléséből befolyt összeget orvosi támogatásra fordítják. Könyvek hírek mellé.

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyvből megismerhetjük Molnár Ferenc világhírű regényének elő- és utóéletét, a fiúk korabeli öltözködését, azt, hogy milyen játékokat játszottak, és miket vittek magukkal uzsonnára. A könyv ugyanolyan hasznos a regény elolvasása előtt, után vagy közben.

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Dániel András íróasztala

Dániel András gyerekként örökké rajzolt - és felnőttként sem hagyott fel ezzel a jó szokásával. Neki köszönhetjük a kuflikat, Kicsibácsit és Kicsinénit (meg az Imikémet), de mesélt már nyúlformájú kutyáról, ágy alatti kalandokról, legutóbb pedig három pecásról. Most megmutatja az íróasztalát, amely tele van izgalmas, szokatlan és kreatív tárgyakkal.

...
Gyerekirodalom

Bánfi Csilla: Hosszú folyamat az értő olvasástól eljutni az alkotó olvasásig

Bánfi Csilla a kezdetek óta a Bookline Kids zsűritagja, könyvtárpedagógus munkájából adódóan pedig napi szinten látja és tapasztalja, miket olvasnak a gyerekek és milyen könyveket keresnek a szülők. De mit ajánl azoknak a szülőknek, akiknek nem olvas a gyereke, és mit gondol az olvasóvá nevelésről?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.