Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

ro | 2022. augusztus 04. |

2,17 milliárd dollár - sajtóhírek szerint a Penguin Random House ennyit fizetne a Simon & Schusterért, a megaüzlettel ugyanakkor nemcsak egy hatalmas kiadóvállalat jönne létre, de az ügylet rengeteg szerző, kiskiadó és összességében a könyvpiac életére is kihatna. Az amerikai könyvszakmát jelenleg az Öt Nagy uralja (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan), a fúzióval ezek száma négyre csökkenne, ennél is fontosabb viszont, hogy egy akkora befolyással, kereskedelmi erővel rendelkező kiadóvállalat jönne létre, amelynek nincs és eddig nem is volt párja az amerikai piacon. Az amerikai igazságügy-minisztérium a héten kezdődő perben ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a szövetségi bíróság blokkolja az ügyletet, mivel az szerinte hátrányosan érinthet egyes szerzőket. Ez számukra adott esetben alacsonyabb előlegeket jelenthet, de akár azt is, hogy sokkal kisebb verseny alakul majd ki akkor, ha egy-egy író új könyvére kell licitálni.

A per egyik legérdekesebb mozzanata, hogy szerdán a tanúk padjára lépett a 74 éves Stephen King, aki ráadásul a Simon & Schuster egyik szerzője.

"Stephen King vagyok. Szabadúszó író"

- mondta, amikor a bírósági protokollnak megfelelően azonosítania kellett magát.

Tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Carrie című első regénye 1974-ben megjelent, akkor több tucat kiadó működött New Yorkban, az évek során pedig látta, ahogyan ezeket a cégeket vagy felvásárolták a nagyobbak, vagy egyszerűen kiszorultak a piacról. A Carrie-t kiadó Doubleday is jelenleg a Penguin Random House része, akárcsak korábbi kiadója, a Viking Press. "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek" - mondta az író, hozzátéve, hogy szerinte a piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból. A két nagy kiadó amúgy azt ígérte, hogy a fúziót követően is majd külön licitálnak a könyvekre, de ezzel kapcsolatban King eléggé szkeptikus volt, és azt mondta, ez olyan lenne, minha egy házvásárlásnál a férj meg a feleség egymás ellen licitálnának.

Az AP tudósítása szerint King nagyon szórakoztató és informatív volt a tanúk padján, habár sok konkrétumot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy az összeolvadás hogyan ütne vissza a hozzá hasonló bestseller-szerzőkre. A kiadókat képviselő Daniel Petrocelli nem is tett fel neki kérdéseket, ellenben reményét fejezte ki, hogy egyszer majd megihatnak közösen egy kávét. King amúgy elmesélte azt is, hogy egy valóságos álmot él, hiszen ki tudja fizetni a számláit, emellett pedig olyan munkát végez, amit szeret - kérdés ugyanakkor, hogy mások vajon esélyt kapnak-e ugyanerre. Arról nem is beszélve, hogy egy efféle megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is. Stephen King soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát: évekkel ezelőtt a Hard Case Crime megkérte, hogy írjon egy rövid ajánlót valamelyik könyvük borítójára (ez az úgynevezett blurb), ehelyett viszont King felajánlotta, hogy ír inkább nekik egy regényt. Ez volt A ​coloradói kölyök, amely 2005-ben meg is jelent. Azóta is többször írt kisebb kiadóknak, mondván, vannak olyan munkái, amelyek nem rendelkeznek "azzal a kereskedelmi erővel", amit az Öt Nagy közé tartozó kiadók elvárnának.

A tárgyalássorozat még nem ért véget, és várhatóan két-három hétig még eltart.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Csörgőkígyók címmel írja a Cujo folytatását

Az író egy podcastben mesélt az új kisregényéről.

...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

Hírek
...
Könyves Advent

Rozgonyi Saroltával egyetlen almából egy egész világ kerekedik ki

...
Hírek

Hegedüs Vera kapta 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Zöld

A Föld nagymamája és az utolsó vadlovak a sarlatánok korában – A Zöld rovat ajánlata karácsonyra

...
Hírek

Színpadra állítják a Meseország mindenkié történeteit

...
Hírek

Vasárnapig látható a Nádas Péter drámájából készült online előadás

...
Könyves Advent

Stefánsson lírai prózában meséli el az emlékek és álmok határvidékén játszódó történetét

...
Hírek

Bookline top50: dr. Máté Gábor népszerűsége az év végén is töretlen

...
Könyves Advent

Negyven mesében bomlik ki a királylány-titok

...
Hírek

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme