Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

ro | 2022. augusztus 04. |

2,17 milliárd dollár - sajtóhírek szerint a Penguin Random House ennyit fizetne a Simon & Schusterért, a megaüzlettel ugyanakkor nemcsak egy hatalmas kiadóvállalat jönne létre, de az ügylet rengeteg szerző, kiskiadó és összességében a könyvpiac életére is kihatna. Az amerikai könyvszakmát jelenleg az Öt Nagy uralja (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan), a fúzióval ezek száma négyre csökkenne, ennél is fontosabb viszont, hogy egy akkora befolyással, kereskedelmi erővel rendelkező kiadóvállalat jönne létre, amelynek nincs és eddig nem is volt párja az amerikai piacon. Az amerikai igazságügy-minisztérium a héten kezdődő perben ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a szövetségi bíróság blokkolja az ügyletet, mivel az szerinte hátrányosan érinthet egyes szerzőket. Ez számukra adott esetben alacsonyabb előlegeket jelenthet, de akár azt is, hogy sokkal kisebb verseny alakul majd ki akkor, ha egy-egy író új könyvére kell licitálni.

A per egyik legérdekesebb mozzanata, hogy szerdán a tanúk padjára lépett a 74 éves Stephen King, aki ráadásul a Simon & Schuster egyik szerzője.

"Stephen King vagyok. Szabadúszó író"

- mondta, amikor a bírósági protokollnak megfelelően azonosítania kellett magát.

Tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Carrie című első regénye 1974-ben megjelent, akkor több tucat kiadó működött New Yorkban, az évek során pedig látta, ahogyan ezeket a cégeket vagy felvásárolták a nagyobbak, vagy egyszerűen kiszorultak a piacról. A Carrie-t kiadó Doubleday is jelenleg a Penguin Random House része, akárcsak korábbi kiadója, a Viking Press. "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek" - mondta az író, hozzátéve, hogy szerinte a piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból. A két nagy kiadó amúgy azt ígérte, hogy a fúziót követően is majd külön licitálnak a könyvekre, de ezzel kapcsolatban King eléggé szkeptikus volt, és azt mondta, ez olyan lenne, minha egy házvásárlásnál a férj meg a feleség egymás ellen licitálnának.

Az AP tudósítása szerint King nagyon szórakoztató és informatív volt a tanúk padján, habár sok konkrétumot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy az összeolvadás hogyan ütne vissza a hozzá hasonló bestseller-szerzőkre. A kiadókat képviselő Daniel Petrocelli nem is tett fel neki kérdéseket, ellenben reményét fejezte ki, hogy egyszer majd megihatnak közösen egy kávét. King amúgy elmesélte azt is, hogy egy valóságos álmot él, hiszen ki tudja fizetni a számláit, emellett pedig olyan munkát végez, amit szeret - kérdés ugyanakkor, hogy mások vajon esélyt kapnak-e ugyanerre. Arról nem is beszélve, hogy egy efféle megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is. Stephen King soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát: évekkel ezelőtt a Hard Case Crime megkérte, hogy írjon egy rövid ajánlót valamelyik könyvük borítójára (ez az úgynevezett blurb), ehelyett viszont King felajánlotta, hogy ír inkább nekik egy regényt. Ez volt A ​coloradói kölyök, amely 2005-ben meg is jelent. Azóta is többször írt kisebb kiadóknak, mondván, vannak olyan munkái, amelyek nem rendelkeznek "azzal a kereskedelmi erővel", amit az Öt Nagy közé tartozó kiadók elvárnának.

A tárgyalássorozat még nem ért véget, és várhatóan két-három hétig még eltart.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Csörgőkígyók címmel írja a Cujo folytatását

Az író egy podcastben mesélt az új kisregényéről.

...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...
Még több olvasnivaló
...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága