Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

ro | 2022. augusztus 04. |

2,17 milliárd dollár - sajtóhírek szerint a Penguin Random House ennyit fizetne a Simon & Schusterért, a megaüzlettel ugyanakkor nemcsak egy hatalmas kiadóvállalat jönne létre, de az ügylet rengeteg szerző, kiskiadó és összességében a könyvpiac életére is kihatna. Az amerikai könyvszakmát jelenleg az Öt Nagy uralja (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan), a fúzióval ezek száma négyre csökkenne, ennél is fontosabb viszont, hogy egy akkora befolyással, kereskedelmi erővel rendelkező kiadóvállalat jönne létre, amelynek nincs és eddig nem is volt párja az amerikai piacon. Az amerikai igazságügy-minisztérium a héten kezdődő perben ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a szövetségi bíróság blokkolja az ügyletet, mivel az szerinte hátrányosan érinthet egyes szerzőket. Ez számukra adott esetben alacsonyabb előlegeket jelenthet, de akár azt is, hogy sokkal kisebb verseny alakul majd ki akkor, ha egy-egy író új könyvére kell licitálni.

A per egyik legérdekesebb mozzanata, hogy szerdán a tanúk padjára lépett a 74 éves Stephen King, aki ráadásul a Simon & Schuster egyik szerzője.

"Stephen King vagyok. Szabadúszó író"

- mondta, amikor a bírósági protokollnak megfelelően azonosítania kellett magát.

Tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Carrie című első regénye 1974-ben megjelent, akkor több tucat kiadó működött New Yorkban, az évek során pedig látta, ahogyan ezeket a cégeket vagy felvásárolták a nagyobbak, vagy egyszerűen kiszorultak a piacról. A Carrie-t kiadó Doubleday is jelenleg a Penguin Random House része, akárcsak korábbi kiadója, a Viking Press. "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek" - mondta az író, hozzátéve, hogy szerinte a piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból. A két nagy kiadó amúgy azt ígérte, hogy a fúziót követően is majd külön licitálnak a könyvekre, de ezzel kapcsolatban King eléggé szkeptikus volt, és azt mondta, ez olyan lenne, minha egy házvásárlásnál a férj meg a feleség egymás ellen licitálnának.

Az AP tudósítása szerint King nagyon szórakoztató és informatív volt a tanúk padján, habár sok konkrétumot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy az összeolvadás hogyan ütne vissza a hozzá hasonló bestseller-szerzőkre. A kiadókat képviselő Daniel Petrocelli nem is tett fel neki kérdéseket, ellenben reményét fejezte ki, hogy egyszer majd megihatnak közösen egy kávét. King amúgy elmesélte azt is, hogy egy valóságos álmot él, hiszen ki tudja fizetni a számláit, emellett pedig olyan munkát végez, amit szeret - kérdés ugyanakkor, hogy mások vajon esélyt kapnak-e ugyanerre. Arról nem is beszélve, hogy egy efféle megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is. Stephen King soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát: évekkel ezelőtt a Hard Case Crime megkérte, hogy írjon egy rövid ajánlót valamelyik könyvük borítójára (ez az úgynevezett blurb), ehelyett viszont King felajánlotta, hogy ír inkább nekik egy regényt. Ez volt A ​coloradói kölyök, amely 2005-ben meg is jelent. Azóta is többször írt kisebb kiadóknak, mondván, vannak olyan munkái, amelyek nem rendelkeznek "azzal a kereskedelmi erővel", amit az Öt Nagy közé tartozó kiadók elvárnának.

A tárgyalássorozat még nem ért véget, és várhatóan két-három hétig még eltart.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Csörgőkígyók címmel írja a Cujo folytatását

Az író egy podcastben mesélt az új kisregényéről.

...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!