Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

Ha a Penguin Random House-nak (anyavállalata a német Bertelsmann) sikerülne felvásárolnia a rivális Simon & Schustert, akkor egy olyan óriáskiadó jönne létre, amely alapjaiban rajzolhatná át az amerikai kiadói szakmát.

ro | 2022. augusztus 04. |

2,17 milliárd dollár - sajtóhírek szerint a Penguin Random House ennyit fizetne a Simon & Schusterért, a megaüzlettel ugyanakkor nemcsak egy hatalmas kiadóvállalat jönne létre, de az ügylet rengeteg szerző, kiskiadó és összességében a könyvpiac életére is kihatna. Az amerikai könyvszakmát jelenleg az Öt Nagy uralja (Penguin Random House, Simon & Schuster, HarperCollins Publishing, Hachette Book Group és Macmillan), a fúzióval ezek száma négyre csökkenne, ennél is fontosabb viszont, hogy egy akkora befolyással, kereskedelmi erővel rendelkező kiadóvállalat jönne létre, amelynek nincs és eddig nem is volt párja az amerikai piacon. Az amerikai igazságügy-minisztérium a héten kezdődő perben ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a szövetségi bíróság blokkolja az ügyletet, mivel az szerinte hátrányosan érinthet egyes szerzőket. Ez számukra adott esetben alacsonyabb előlegeket jelenthet, de akár azt is, hogy sokkal kisebb verseny alakul majd ki akkor, ha egy-egy író új könyvére kell licitálni.

A per egyik legérdekesebb mozzanata, hogy szerdán a tanúk padjára lépett a 74 éves Stephen King, aki ráadásul a Simon & Schuster egyik szerzője.

"Stephen King vagyok. Szabadúszó író"

- mondta, amikor a bírósági protokollnak megfelelően azonosítania kellett magát.

Tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Carrie című első regénye 1974-ben megjelent, akkor több tucat kiadó működött New Yorkban, az évek során pedig látta, ahogyan ezeket a cégeket vagy felvásárolták a nagyobbak, vagy egyszerűen kiszorultak a piacról. A Carrie-t kiadó Doubleday is jelenleg a Penguin Random House része, akárcsak korábbi kiadója, a Viking Press. "Azért jöttem ma ide, mert azt gondolom, hogy az ügylet rosszat tesz a versenynek" - mondta az író, hozzátéve, hogy szerinte a piaci fejlemények miatt az írók egyre nehezebben tudnak majd megélni az írásból. A két nagy kiadó amúgy azt ígérte, hogy a fúziót követően is majd külön licitálnak a könyvekre, de ezzel kapcsolatban King eléggé szkeptikus volt, és azt mondta, ez olyan lenne, minha egy házvásárlásnál a férj meg a feleség egymás ellen licitálnának.

Az AP tudósítása szerint King nagyon szórakoztató és informatív volt a tanúk padján, habár sok konkrétumot nem mondott azzal kapcsolatban, hogy az összeolvadás hogyan ütne vissza a hozzá hasonló bestseller-szerzőkre. A kiadókat képviselő Daniel Petrocelli nem is tett fel neki kérdéseket, ellenben reményét fejezte ki, hogy egyszer majd megihatnak közösen egy kávét. King amúgy elmesélte azt is, hogy egy valóságos álmot él, hiszen ki tudja fizetni a számláit, emellett pedig olyan munkát végez, amit szeret - kérdés ugyanakkor, hogy mások vajon esélyt kapnak-e ugyanerre. Arról nem is beszélve, hogy egy efféle megafúzió nagyban megnehezítené a független kiadók életét is. Stephen King soha nem titkolta, hogy szívén viseli a kisebb kiadók sorsát: évekkel ezelőtt a Hard Case Crime megkérte, hogy írjon egy rövid ajánlót valamelyik könyvük borítójára (ez az úgynevezett blurb), ehelyett viszont King felajánlotta, hogy ír inkább nekik egy regényt. Ez volt A ​coloradói kölyök, amely 2005-ben meg is jelent. Azóta is többször írt kisebb kiadóknak, mondván, vannak olyan munkái, amelyek nem rendelkeznek "azzal a kereskedelmi erővel", amit az Öt Nagy közé tartozó kiadók elvárnának.

A tárgyalássorozat még nem ért véget, és várhatóan két-három hétig még eltart.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King Csörgőkígyók címmel írja a Cujo folytatását

Az író egy podcastben mesélt az új kisregényéről.

...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Polc

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...

Kemény Lili harcai: az önéletírás mint felszámolás és teremtés

...

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

...

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg, milyen sztárok alakítják Richard Osman nyugdíjas nyomozóit!

...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

...
Zöld

Mi történik az intelligenciáddal, ha kevesebbet írsz kézzel?

...
Nagy

Apának lenni: Munkagépekké alakítottuk a férfiakat, de mi adhat nekik esélyt?

...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse