Kenedi János: Vigyáztam Tarra, mint a hímes tojásra

Kenedi János: Vigyáztam Tarra, mint a hímes tojásra

Éppen a Deczki Sarolta irodalomtörténésszel készült beszélgetésünkkel egy napon jelent meg az Élet és Irodalomban (szintén Deczki Tar-monográfiájának apropóján) egy interjú azzal a Kenedi Jánossal, aki sokat segített abban, hogy Tar Sándor elismert író legyen, és akiről Tar ennek ellenére jelentéseket írt.  

ko | 2023. március 27. |

Kenedi János a Marsó Paulával folytatott beszélgetésben elmondja, hogy még ma is gyakran gondol a szerzőre, akit a magyar irodalom jelentős alakjának tart, és viszonylag sűrűn olvassa a szövegeit. Mesél a Csalog Zsoltnak köszönhető megismerkedésükről, az író sok szempontból disszonáns személyiségéről (szerénységéről és nyílt értelmiségellenességéről), és arról, hogy Tar írásainak egyik első olvasója és nem hivatalos szerkesztője is volt, előfordult, hogy segített „lecsapolni a nyálas önsajnálatot” a szövegekből, melyek legfőbb erényeként az atmoszférateremtést nevezi meg.

Nyíltan beszél arról is, hogyan értesült Berkovits Györgytől, hogy Tar esetleg jelentéseket készíthetett róla. Bár Deczki Sarolta könyvét hiteles alkotásnak tartja, hiányolja belőle a beszervezés körülményeinek részletezését. Kenedi az interjúban azt állítja, hogy „Tar meleg volt. Az Állambiztonsági Szolgálat egy WC-ben tartóztatta le „fajtalanság” bűntettével.” Interjúnkban Deczki ugyanezt állítja: „De a III/III-as ügyosztály előszeretettel szervezett be meleg férfiakat, mert a homoszexualitásuk miatt zsarolhatóvá váltak. Ez egyben egy teória is arra, hogy mivel szervezhették be Tart, és ha igaz, hogy homoszexuális vagy biszexuális volt, az sok mindent megmagyaráz.”

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója
Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándor a huszadik század egyik legnagyobb novellistája volt, Esterházy Péter a kilencvenes évek elején azt írta róla, hogy „Magyarországon ma Bodor Ádám után a legjobban novellát írni Tar Sándor tud”. Ennek ellenére a 2005-ben lezárult életmű sokáig feldolgozatlan maradt, kevesen foglalkoztak vele, ennek poétikai és politikai okai egyaránt voltak. A 2010-es évek második felétől azonban mintha megváltozott volna valami, egyre többeket kezdett érdekelni ez a főként elbeszélésekből álló korpusz. Közülük az egyik Deczki Sarolta volt, akinek 2022 végén monográfiája is megjelent az íróról. Az Osiris Kiadónál gondozott kötet kapcsán Tar Sándorról és az életműről kérdeztük az irodalomtörténészt, beszélgetésünkben többek között szóba került a szerző ügynökmúltja, feltételezett homoszexualitása, és az is, hogy a kiszolgáltatottak, a kisemmizettek, a térkép szélén rekedt emberek írója volt.

Tovább olvasok

Kenedi beszél arról is, hogyan került egyre közelebbi, baráti kapcsolatba az íróval, aki édesanyjához fűződő viszonyáról, testvére tragikus haláláról is beszámolt neki, és lassan érdeklődni kezd a demokratikus ellenzék tevékenysége iránt is. Úgy gondolja, „az áldozatiság Tar létélményei közé tartozott”, ezért nem tudott igazán a felelősséget vállalni azért, amit tett. Kenedi elmondja azt is, hogy

vigyáztam Tarra, mint a hímes tojásra,

mert távol akarta tartani a debreceni írót a politikától, elsősorban azért, hogy megvédje. 

A demokratikus ellenzék egykori vezető alakja, aki 2007-től az állambiztonsági irategyesítés törvényességét értékelő bizottság elnöke volt (annak 2010-es megszűnéséig), az interjú végén a „dossziényilvánosságról” is beszél, szerinte ennek elmulasztása rendkívüli következményekkel járt, mert az őszinte múltfeltárás katartikus következményekkel járhatott volna, de erre nem került sor. 

Tar Sándor ügynökbotránya a kilencvenes évek végén robbant ki, szintén az Élet és Irodalom lapjain: az 1999. évi 45. számában jelent meg Ungváry Rudolf írása (amelyben bemutat két, nem sokkal korábban napvilágot látott ügynöktörténetet, "Hajdú" és "Fogarasi István" esetét), valamint Tar Sándor nyílt levele Kenedi Jánosnak és Kenedi válasza. A következő számokban nagyon sokan nyilvánítottak véleményt az egyik első ügynökbotrányról. Közöttük volt többek között Eörsi István, Petri Lukács Ádám, Ungváry Rudolf, Márton László, György Péter, Dés László, valamint Kornis Mihály, Rajk László és Tamás Gáspár Miklós is.

Forrás: Élet és Irodalom

Fotó: Oláh Tibor / tarsandor.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Általános cikkek

Tar Sándor ma lenne hetvenéves

...
Beleolvasó

Tar Sándor: Te következel - részlet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Szórakozás

A Neuromancer zöld utat kapott az Apple-nél, jön a sorozat

...
Hírek

800 lakosa és 15 könyvesboltja van a kis francia falunak

...
Szórakozás

Bill Skarsgård feszít az új Holló-film első fotóin

...
Szórakozás

Sántakutya, Dűne, Kabai Lóránt és Rémlénykongresszus [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

García Márquez utolsó könyve a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
Természetesen olvasok
...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian