J.K. Rowling új könyvét sok kritika érte, mivel a krimiben egy transzfóbiás lány az áldozat

Megjelent J.K. Rowling Cormoran Strike thrillersorozatának hatodik része, amit az író a kezdetektől fogva Robert Galbraith álnéven publikál. A The Ink Black Heart kapcsán ismét kritika érte a szerzőt azzal kapcsolatban, hogy transzfób nézeteket vall, és saját élményeit írta meg a regényben.

Simon Eszter | 2022. szeptember 16. |

A Kakukkszó, A selyemhernyó, a Gonosz pálya a Halálos fehér és a Zavaros vér mind az angol és a nemzetközi eladási listák első helyéig jutottak, és a Brontë Film and Televison meg is filmesítette őket. Már a Zavaros vér kapcsán is heves viták alakultak ki, mert a regény sorozatgyilkosa férfi létére, női ruhában vadászik az áldozataira, emiatt pedig trnaszfóbnak nevezték a szerzőt. Hasonló dolog történt a The Ink Black Heart megjelenése után is. A történet főszereplője Edie Ledwel aki karikatúrákat készít, egy titokzatos online figura pedig azzal vádolja, hogy a munkái rasszisták és transzfóbok. Edie elmegy Robin Ellacott magánnyomozó irodájába és segítséget kér, de Robin úgy dönt, hogy az ügynökség nem tud segítséget nyújtani. Néhány nappal később kiderül, hogy Edie-t meggyilkolták a Highgate temetőben, ezért Robin és üzlettársa Cormoran Strike elhatározzák, hogy feltárják Anomie, vagyis a titkos zaklató valódi kilétét, de az online álnevek, üzleti érdekek és családi konfliktusok bonyolult hálója miatt Strike és Robin egy olyan ügybe keveredik, ahol ők is veszélybe kerülnek.

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz
Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében, aki rejtélyes körülmények között tűnt el 1974-ben. Olvass bele a Zavaros vérbe!

Tovább olvasok

Rowlingot azért kritizálják, mert a krimi áldozata egy olyan lány, akit transzfób vádak értek, emiatt pedig hasonlóságot vélnek felfedezni az írónő és a regény hőse között. A több mint ezer oldas kötetben számos kitalált Twitter-posztot olvashatunk, amivel a főszereplőt fenyegetik. A Harry Potter szerzője azt állítja, hogy az élete és a könyv közötti hasonlóságok csupán véletlenek, bár a cselekmény valóban hasonlít a helyzethez, amikor Rowlingot a transznemű közösséggel kapcsolatban tett kijelentései miatt támadták és sokan elhatárolódtak tőle. A Rowling személye körül kialakult botrány 2020 júniusában kezdődött, amit egy Twitter-poszt indikált. Rowling egy olyan cikkre reagált, amelyben „az emberek, akik menstruálnak" szófordulat szerepelt, mire ő azt írta, hogy egyszerűbb lenne azt a szót használni, hogy „nők". Azt is írta, hogy ha a biológiai nem (sex) nem valóságos, akkor azzal eltörölnék a nők által megélt valóságot is. Rowling leírta, hogy ismer és kedvel transznemű embereket, de a biológiai nem fogalmának eltörlése sokak számára lehetetlenné teszi, hogy értelmes vitát folytassanak az életükről.

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

Nem csitulnak a hullámok J. K. Rowling körül: most éppen új Robert Galbraith krimije miatt nevezik őt transzfóbnak. A legújabb Cormoran Strike-könyvben ugyanis a detektív egy olyan sorozatgyilkost próbál elkapni, aki férfi létére női ruhákban cserkészi be áldozatait. 

Tovább olvasok

A szerző ezután néhány nappal tisztázta, hogy miért érezte szükségét, hogy megnyilvánuljon a születési és a társadalmi nemmel kapcsolatban, amiből kiderült, hogy évekkel ezelőtt maga is szexuális bántalmazás áldozata lett. A szerző azt állítja, hogy egyik könyvében sem önmagáról ír, azt viszont nem tagadja, hogy olykor saját élettapasztalataiból táplálkozik. Rowling azt mondta, hogy a kötet nem válasz semmire, ami vele történt, de elismerte, hogy az augusztusban őt ért online támadás hasonló a thriller főszereplőjének helyzetéhez. A szerző fenyegetést kapott, miután egy posztjában kiállt az augusztusban megtámadott Salman Rushdie mellett, akit egy rendezvényen megkéseltek. Rowling Twitter-oldalán megosztotta a képernyőfotót, amit online támadója neki címzett: “Ne aggódj, te leszel a következő”.

A kritikák ellenére Rowling azt mondta: “A Harry Potter- rajongók hihetetlenül támogatók és rengeteg szeretet kap tőlük”.  

Forrás: Independent, NPR, Huffpost

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Robert Galbraith nyomozója egy 40 éves rejtély nyomába ered a képernyőn

A Zavaros vér feldolgozása négyszer egy órás epizódokból áll majd.

...
Beleolvasó

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében. Olvass bele a Zavaros vérbe!

...
Hírek

Rowling akár egymillió fontot is adományoz az ukrajnai gyerekek megsegítésére

Az általa alapított jótékonysági szervezet felhívásához csatlakozott.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.