J.K. Rowling új könyvét sok kritika érte, mivel a krimiben egy transzfóbiás lány az áldozat

Megjelent J.K. Rowling Cormoran Strike thrillersorozatának hatodik része, amit az író a kezdetektől fogva Robert Galbraith álnéven publikál. A The Ink Black Heart kapcsán ismét kritika érte a szerzőt azzal kapcsolatban, hogy transzfób nézeteket vall, és saját élményeit írta meg a regényben.

Simon Eszter | 2022. szeptember 16. |

A Kakukkszó, A selyemhernyó, a Gonosz pálya a Halálos fehér és a Zavaros vér mind az angol és a nemzetközi eladási listák első helyéig jutottak, és a Brontë Film and Televison meg is filmesítette őket. Már a Zavaros vér kapcsán is heves viták alakultak ki, mert a regény sorozatgyilkosa férfi létére, női ruhában vadászik az áldozataira, emiatt pedig trnaszfóbnak nevezték a szerzőt. Hasonló dolog történt a The Ink Black Heart megjelenése után is. A történet főszereplője Edie Ledwel aki karikatúrákat készít, egy titokzatos online figura pedig azzal vádolja, hogy a munkái rasszisták és transzfóbok. Edie elmegy Robin Ellacott magánnyomozó irodájába és segítséget kér, de Robin úgy dönt, hogy az ügynökség nem tud segítséget nyújtani. Néhány nappal később kiderül, hogy Edie-t meggyilkolták a Highgate temetőben, ezért Robin és üzlettársa Cormoran Strike elhatározzák, hogy feltárják Anomie, vagyis a titkos zaklató valódi kilétét, de az online álnevek, üzleti érdekek és családi konfliktusok bonyolult hálója miatt Strike és Robin egy olyan ügybe keveredik, ahol ők is veszélybe kerülnek.

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz
Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében, aki rejtélyes körülmények között tűnt el 1974-ben. Olvass bele a Zavaros vérbe!

Tovább olvasok

Rowlingot azért kritizálják, mert a krimi áldozata egy olyan lány, akit transzfób vádak értek, emiatt pedig hasonlóságot vélnek felfedezni az írónő és a regény hőse között. A több mint ezer oldas kötetben számos kitalált Twitter-posztot olvashatunk, amivel a főszereplőt fenyegetik. A Harry Potter szerzője azt állítja, hogy az élete és a könyv közötti hasonlóságok csupán véletlenek, bár a cselekmény valóban hasonlít a helyzethez, amikor Rowlingot a transznemű közösséggel kapcsolatban tett kijelentései miatt támadták és sokan elhatárolódtak tőle. A Rowling személye körül kialakult botrány 2020 júniusában kezdődött, amit egy Twitter-poszt indikált. Rowling egy olyan cikkre reagált, amelyben „az emberek, akik menstruálnak" szófordulat szerepelt, mire ő azt írta, hogy egyszerűbb lenne azt a szót használni, hogy „nők". Azt is írta, hogy ha a biológiai nem (sex) nem valóságos, akkor azzal eltörölnék a nők által megélt valóságot is. Rowling leírta, hogy ismer és kedvel transznemű embereket, de a biológiai nem fogalmának eltörlése sokak számára lehetetlenné teszi, hogy értelmes vitát folytassanak az életükről.

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

Nem csitulnak a hullámok J. K. Rowling körül: most éppen új Robert Galbraith krimije miatt nevezik őt transzfóbnak. A legújabb Cormoran Strike-könyvben ugyanis a detektív egy olyan sorozatgyilkost próbál elkapni, aki férfi létére női ruhákban cserkészi be áldozatait. 

Tovább olvasok

A szerző ezután néhány nappal tisztázta, hogy miért érezte szükségét, hogy megnyilvánuljon a születési és a társadalmi nemmel kapcsolatban, amiből kiderült, hogy évekkel ezelőtt maga is szexuális bántalmazás áldozata lett. A szerző azt állítja, hogy egyik könyvében sem önmagáról ír, azt viszont nem tagadja, hogy olykor saját élettapasztalataiból táplálkozik. Rowling azt mondta, hogy a kötet nem válasz semmire, ami vele történt, de elismerte, hogy az augusztusban őt ért online támadás hasonló a thriller főszereplőjének helyzetéhez. A szerző fenyegetést kapott, miután egy posztjában kiállt az augusztusban megtámadott Salman Rushdie mellett, akit egy rendezvényen megkéseltek. Rowling Twitter-oldalán megosztotta a képernyőfotót, amit online támadója neki címzett: “Ne aggódj, te leszel a következő”.

A kritikák ellenére Rowling azt mondta: “A Harry Potter- rajongók hihetetlenül támogatók és rengeteg szeretet kap tőlük”.  

Forrás: Independent, NPR, Huffpost

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Robert Galbraith nyomozója egy 40 éves rejtély nyomába ered a képernyőn

A Zavaros vér feldolgozása négyszer egy órás epizódokból áll majd.

...
Beleolvasó

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében. Olvass bele a Zavaros vérbe!

...
Hírek

Rowling akár egymillió fontot is adományoz az ukrajnai gyerekek megsegítésére

Az általa alapított jótékonysági szervezet felhívásához csatlakozott.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.