J.K. Rowling új könyvét sok kritika érte, mivel a krimiben egy transzfóbiás lány az áldozat

Megjelent J.K. Rowling Cormoran Strike thrillersorozatának hatodik része, amit az író a kezdetektől fogva Robert Galbraith álnéven publikál. A The Ink Black Heart kapcsán ismét kritika érte a szerzőt azzal kapcsolatban, hogy transzfób nézeteket vall, és saját élményeit írta meg a regényben.

Simon Eszter | 2022. szeptember 16. |

A Kakukkszó, A selyemhernyó, a Gonosz pálya a Halálos fehér és a Zavaros vér mind az angol és a nemzetközi eladási listák első helyéig jutottak, és a Brontë Film and Televison meg is filmesítette őket. Már a Zavaros vér kapcsán is heves viták alakultak ki, mert a regény sorozatgyilkosa férfi létére, női ruhában vadászik az áldozataira, emiatt pedig trnaszfóbnak nevezték a szerzőt. Hasonló dolog történt a The Ink Black Heart megjelenése után is. A történet főszereplője Edie Ledwel aki karikatúrákat készít, egy titokzatos online figura pedig azzal vádolja, hogy a munkái rasszisták és transzfóbok. Edie elmegy Robin Ellacott magánnyomozó irodájába és segítséget kér, de Robin úgy dönt, hogy az ügynökség nem tud segítséget nyújtani. Néhány nappal később kiderül, hogy Edie-t meggyilkolták a Highgate temetőben, ezért Robin és üzlettársa Cormoran Strike elhatározzák, hogy feltárják Anomie, vagyis a titkos zaklató valódi kilétét, de az online álnevek, üzleti érdekek és családi konfliktusok bonyolult hálója miatt Strike és Robin egy olyan ügybe keveredik, ahol ők is veszélybe kerülnek.

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz
Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében, aki rejtélyes körülmények között tűnt el 1974-ben. Olvass bele a Zavaros vérbe!

Tovább olvasok

Rowlingot azért kritizálják, mert a krimi áldozata egy olyan lány, akit transzfób vádak értek, emiatt pedig hasonlóságot vélnek felfedezni az írónő és a regény hőse között. A több mint ezer oldas kötetben számos kitalált Twitter-posztot olvashatunk, amivel a főszereplőt fenyegetik. A Harry Potter szerzője azt állítja, hogy az élete és a könyv közötti hasonlóságok csupán véletlenek, bár a cselekmény valóban hasonlít a helyzethez, amikor Rowlingot a transznemű közösséggel kapcsolatban tett kijelentései miatt támadták és sokan elhatárolódtak tőle. A Rowling személye körül kialakult botrány 2020 júniusában kezdődött, amit egy Twitter-poszt indikált. Rowling egy olyan cikkre reagált, amelyben „az emberek, akik menstruálnak" szófordulat szerepelt, mire ő azt írta, hogy egyszerűbb lenne azt a szót használni, hogy „nők". Azt is írta, hogy ha a biológiai nem (sex) nem valóságos, akkor azzal eltörölnék a nők által megélt valóságot is. Rowling leírta, hogy ismer és kedvel transznemű embereket, de a biológiai nem fogalmának eltörlése sokak számára lehetetlenné teszi, hogy értelmes vitát folytassanak az életükről.

J. K. Rowlingot most az új könyve miatt nevezik transzfóbnak

Nem csitulnak a hullámok J. K. Rowling körül: most éppen új Robert Galbraith krimije miatt nevezik őt transzfóbnak. A legújabb Cormoran Strike-könyvben ugyanis a detektív egy olyan sorozatgyilkost próbál elkapni, aki férfi létére női ruhákban cserkészi be áldozatait. 

Tovább olvasok

A szerző ezután néhány nappal tisztázta, hogy miért érezte szükségét, hogy megnyilvánuljon a születési és a társadalmi nemmel kapcsolatban, amiből kiderült, hogy évekkel ezelőtt maga is szexuális bántalmazás áldozata lett. A szerző azt állítja, hogy egyik könyvében sem önmagáról ír, azt viszont nem tagadja, hogy olykor saját élettapasztalataiból táplálkozik. Rowling azt mondta, hogy a kötet nem válasz semmire, ami vele történt, de elismerte, hogy az augusztusban őt ért online támadás hasonló a thriller főszereplőjének helyzetéhez. A szerző fenyegetést kapott, miután egy posztjában kiállt az augusztusban megtámadott Salman Rushdie mellett, akit egy rendezvényen megkéseltek. Rowling Twitter-oldalán megosztotta a képernyőfotót, amit online támadója neki címzett: “Ne aggódj, te leszel a következő”.

A kritikák ellenére Rowling azt mondta: “A Harry Potter- rajongók hihetetlenül támogatók és rengeteg szeretet kap tőlük”.  

Forrás: Independent, NPR, Huffpost

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Robert Galbraith nyomozója egy 40 éves rejtély nyomába ered a képernyőn

A Zavaros vér feldolgozása négyszer egy órás epizódokból áll majd.

...
Beleolvasó

Az új Robert Galbraith-krimiben Cormoran Strike egy eltűnt édesanya után nyomoz

A Cormoran Strike-sorozat ötödik és egyben a legizgalmasabb részében Cormoran Strike magánnyomozó épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough ügyében. Olvass bele a Zavaros vérbe!

...
Hírek

Rowling akár egymillió fontot is adományoz az ukrajnai gyerekek megsegítésére

Az általa alapított jótékonysági szervezet felhívásához csatlakozott.

...

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.