Martha Lloyd évekig egy háztartásban élt Jane Austennel, a testvérével, Cassandrával és az Austen-lányok anyjával. A négy nő a hampshire-i Chawtonban élt egy fedél alatt, ahol Jane Austen a könyveit megírta, majd újraírta és publikálta.
Háztartási könyvét Martha Lloyd 1798 és 1830 között vezette, a Bodleian Library Publishing pedig fakszimile kiadásban várhatóan júniusban jelenteti meg (Martha Lloyd’s Household Book), így az olvasók egy teljesen új aspektusból ismerhetik meg Austen életét. A kötetben ugyanis több olyan recept is megtalálható, amelyek Jane Austen kedvencei közé tartoztak. Az egyik ilyen például a sajtos szendvics, amelyhez a reszelt sajton kívül egy tojás, kevés vaj és egy kanálnyi mustár is kellett. De ugyanígy megtalálható benne a Büszkeség és balítéletben is említett fehér leves receptje, ráadásul az új kiadvány szerkesztője szerint az a változat, ami nagy eséllyel az író kedvence lehetett.
A háztartási könyvek persze mindig sokkal többek voltak sima receptkönyveknél, hiszen különböző gyógyírek receptjeit is tartalmazták, de Martha Lloyd könyvében italreceptek is vannak, például a mézsöré, ami Austen másik kedvence volt, de van benne egy-egy recept az író anyjától és fivérétől is. Az eredeti könyvet Austen egyik leszármazottja 1956-ban mindössze öt fontért adta el a Jane Austen Emlékbizottságnak, a fakszimile könyv szerkesztője, Julienne Gehrer pedig először egy chawtoni kiállításon pillantotta meg, és egyből lenyűgözte – már csak azért is, mert azok voltak Jane Austen legtermékenyebb évei, amikor Martha Lloyd a háztartási könyvét vezette.
Julienne Gehrer több ételt el is készített a kötetből, és egyedül az egressajt nem jött be neki, de azt mondja, hogy a legtöbb hozzávalót – így a tojást, a tejszínt, a vajat, a húsokat és gyümölcsöket – Austenék nyilvánvalóan a környékről szerezték be, így ha valaki napjainkban Martha Lloyd szakácskönyvéből akarna főzni, azzal még a helyi gazdákat is támogatná.
Forrás: Guardian