Demeter Szilárd a magyar irodalom 80%-át kikukázná

Demeter Szilárd a magyar irodalom 80%-át kikukázná

Interjút készített a Telex Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, aki egyben a „magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért”, valamint „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért” felelős miniszteri biztos is. A főigazgató a videón többek közt arról beszél, hogy a magyar irodalom 80%-át kikukázná, hogy gyűlöli a színházat, és hogy a magyar filmeket sem szereti.

fk | 2021. november 08. |

Irodalomról, könnyűzenéről, kulturális identitásról és színházhoz való viszonyáról kérdezték a Telex újságírói Demeter Szilárdot a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját. A videóban Demeter arról beszél, hogy ha rajta állna, a magyar irodalom 80%-át valószínűleg kukázná, mert szerintem nem jó. Mint mondta, ez az ő rettenetesen szigorú ízlésvilágáról szól. Az összevetési alap számára a költészetben Rilkétől Arany Jánoson át Kemény Istvánig terjed, hozzájuk mérten szerinte van kivetnivaló egy-két kortárs költő művészetében. Beszélt arról is, hogy Parti Nagy Lajossal sem a Hvg-be vagy máshova írt publicisztikái miatt van baja, hanem „hogy az utóbbi években az ő tehetségéhez és irodalmi nagyságához képest szarokat ad ki, mint szépirodalmi mű”. (Utóbbi állítást mi erősen vitatnánk, a Létbüfét az évtized legfontosabb magyar könyvei közé választottuk, amely listát közel harminc felkért szakértő, kiadóvezető, szerkesztő, kritikus, egyetemi tanár és újságíró segítségével állítottuk össze. A kötet bemutatójáról ITT írtunk, interjúnk Parti Nagy Lajossal ITT olvasható.)

A videóból kiderül az is, hogy Demeter Szilárd gyűlöli a színházat, számára olyan színházba járni, mint fogorvoshoz menni. De a magyar filmeket sem szereti, mert szerinte hallatszik, hogy színházi, és nem filmszínészek játszanak bennük, és csak azért nézi meg ezeket, mert „kicsi, sárga, de a mienk”, ugyanakkor „wow élménye” nem volt az utóbbi években. Rádiót egyáltalán nem hallgat, és a magyar könnyűzenében sem találja meg a minőséget, csak Ferenczi Györgyöt, a Tankcsapdát, a Follow the Flow-t és Lovasi Andrást dicsérte.

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé
Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója origós publicisztikájában nem kevesebbet állított, mint azt, hogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer", akit a liberárjának nevezett hadserege jobban istenit, mint Hitlert a sajátjai. A bődületes cikkre Vámos Miklós a Facebookon, Schein Gábor cikkben, Bajnai Gordon nyílt levélben reagált, Izrael nagykövetsége a Twitteren, de közben elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói is. 

Tovább olvasok

Szerinte a magyarok kulturális identitását kell erősíteni, ez a közfeladat az, amit szívesen vállal. Mint mondta, a Petőfi Rádiónak is ez lenne a dolga, a küldetése: nemcsak a zenei trendeket, de a magyar fiatalok életmódját is formálnia kellene. Példaként a dalok befolyásoló szerepéről a Mizu című dalt említette, mert ha eljön az a világ, amitől ő legjobban tart, akkor szerinte először Fluor Tomi dalát fogják betiltani, amiért abban elhangzik, hogy „te lány, én meg fiú”, ami mint ilyen, egy heteroszexuális kampánydal, ha úgy tetszik.

A teljes videó ITT nézhető meg.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárd: Létrehozunk egy könyvközpontot

Az újraindításról és a magyar kultúra jövőjéről írt a Mandinerre egy hosszabb cikket Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki a könnyűzenei tervek mellett a könyves elképzeléseire is kitért.

...
Hírek

Feljelentették Demeter Szilárdot a publicisztikája miatt

Egy bejelentés és egy feljelentés érkezett a rendőrséghez a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának cikke miatt – adta hírül a hvg.hu.

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Európát Soros György gázkamrájának nevezi Demeter Szilárd origós publicisztikájában, ami ellen tiltakoztak zsidó szervezetek, politikusok, PIM-esek, Schein Gábor véleménycikket írt. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.