Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója origós publicisztikájában nem kevesebbet állított, mint azt, hogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer", akit a liberárjának nevezett hadserege jobban istenit, mint Hitlert a sajátjai. A bődületes cikkre Vámos Miklós a Facebookon, Schein Gábor cikkben, Bajnai Gordon nyílt levélben reagált, Izrael nagykövetsége a Twitteren, de közben elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói is. 

vl | 2020. november 29. |

Demeter szerint Soros "saját halála kapujában önnön szobrát faragja", mert idős korára rájött, a pénz nem boldogít, igazi, szellemi értelemben vett öröksége nem lesz ("Írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens"), ezért elhitte saját küldetéstudatát, hogy ő maga a messiás.

Magyarország állandó ellensége, akinek Európa a gázkamrája, és a mérgező gáz a multikulturalizmus: "a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni." Az európai politikai közösség ezért támadja Magyarországot: mindegy, hogy jogállamiságnak vagy nyitott társadalomnak vagy szolidaritásnak hívják.

Jöjjenek a reakciók!

Vámos Miklós reagált elsőként: "Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be."

Schein Gábor a 444-en jelentette meg véleménycikkét, amit teljesen itt lehet elolvasni, de néhány gondolatot kiemelünk. Demeter Szilárdot Orbán Viktor legfontosabb bizalmasának tartja a kultúrpolitikában, akihez kiemelt intézmények tartoznak. Lemondásra szólítja fel, mert nyíltan náci nyelven beszél. Kiemeli, hogy "Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el." Schein szerint "Ez a nyelv nem azonos Magyarországgal. Magyarországon ma ismét diktatúra van. A választók nem erre adtak felhatalmazást. "

A Telex szemlézte Izrael magyarországi nagykövetségének Twitteren közzétett bejegyzését, amiben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását, mert szerintük nincs helye annak, hogy kortárs vitákkal kapcsolják össze "az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét". Twitteren reagált az American Jewish Committee (AJC), a Mazsihisz közleményt adott ki: “Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”

Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy "Mégis tudni kell, hogy a nyelvvel, a nyelv használatával rendkívül sok bűnt követtek már el. Sok bűn kezdődött azzal, hogy elkezdtek kitolódni a kimondható dolgok határai. Például akkor, amikor a zsidókat a harmadik birodalomban vagy éppen az osztályellenségeket a kommunista diktatúrában dehumanizáló szavakkal kiírták a jogközösségből."

A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szintén a Facebookon írt nyílt üzenetet Orbán Viktornak: bízik benne, hogy a miniszterelnök nem tekinti Demeter írását a kormány álláspontjának.

Jakab Éva, a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozója posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy Demeter Szilárdot, a PIM főigazgatóját ne azonosítsák az emberek a múzeummal: "Eddig úgy tapasztaltam, hogy Demeter Szilárd, önmagát megrögzött orbánistaként bemutató főigazgató személyével együtt nem férkőzött be a falak közé az a modortalan, a máshogy gondolkodókat/érzőket/élőket sértő, kirekesztő, megalázó, bűnbakkereső és ostoba retorika, amit a jelenlegi kormány folytat. És még ha csak retorika lenne...
MERT EZ NEM A PIM. A PIM NYITOTT MÚZEUM. És remélem, ez így is marad..."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Orbán, Karácsony, Demeter, Nyáry búcsúzik Szőcs Gézától

A november 5-én elhunyt költőre  Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától Nyáry Krisztiánon át Budapest főpolgármesteréig, Karácsony Gergelyig sokan emlékeztek. Ezekből válogattunk.

...
Hírek

Demeter Szilárd lett a PIM ideiglenes főigazgatója

...
Beleolvasó

Soros Tivadar túlélési stratégiája ma is gondolkodásra késztet

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!