Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója origós publicisztikájában nem kevesebbet állított, mint azt, hogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer", akit a liberárjának nevezett hadserege jobban istenit, mint Hitlert a sajátjai. A bődületes cikkre Vámos Miklós a Facebookon, Schein Gábor cikkben, Bajnai Gordon nyílt levélben reagált, Izrael nagykövetsége a Twitteren, de közben elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói is. 

vl | 2020. november 29. |

Demeter szerint Soros "saját halála kapujában önnön szobrát faragja", mert idős korára rájött, a pénz nem boldogít, igazi, szellemi értelemben vett öröksége nem lesz ("Írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens"), ezért elhitte saját küldetéstudatát, hogy ő maga a messiás.

Magyarország állandó ellensége, akinek Európa a gázkamrája, és a mérgező gáz a multikulturalizmus: "a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni." Az európai politikai közösség ezért támadja Magyarországot: mindegy, hogy jogállamiságnak vagy nyitott társadalomnak vagy szolidaritásnak hívják.

Jöjjenek a reakciók!

Vámos Miklós reagált elsőként: "Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be."

Schein Gábor a 444-en jelentette meg véleménycikkét, amit teljesen itt lehet elolvasni, de néhány gondolatot kiemelünk. Demeter Szilárdot Orbán Viktor legfontosabb bizalmasának tartja a kultúrpolitikában, akihez kiemelt intézmények tartoznak. Lemondásra szólítja fel, mert nyíltan náci nyelven beszél. Kiemeli, hogy "Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el." Schein szerint "Ez a nyelv nem azonos Magyarországgal. Magyarországon ma ismét diktatúra van. A választók nem erre adtak felhatalmazást. "

A Telex szemlézte Izrael magyarországi nagykövetségének Twitteren közzétett bejegyzését, amiben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását, mert szerintük nincs helye annak, hogy kortárs vitákkal kapcsolják össze "az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét". Twitteren reagált az American Jewish Committee (AJC), a Mazsihisz közleményt adott ki: “Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”

Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy "Mégis tudni kell, hogy a nyelvvel, a nyelv használatával rendkívül sok bűnt követtek már el. Sok bűn kezdődött azzal, hogy elkezdtek kitolódni a kimondható dolgok határai. Például akkor, amikor a zsidókat a harmadik birodalomban vagy éppen az osztályellenségeket a kommunista diktatúrában dehumanizáló szavakkal kiírták a jogközösségből."

A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szintén a Facebookon írt nyílt üzenetet Orbán Viktornak: bízik benne, hogy a miniszterelnök nem tekinti Demeter írását a kormány álláspontjának.

Jakab Éva, a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozója posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy Demeter Szilárdot, a PIM főigazgatóját ne azonosítsák az emberek a múzeummal: "Eddig úgy tapasztaltam, hogy Demeter Szilárd, önmagát megrögzött orbánistaként bemutató főigazgató személyével együtt nem férkőzött be a falak közé az a modortalan, a máshogy gondolkodókat/érzőket/élőket sértő, kirekesztő, megalázó, bűnbakkereső és ostoba retorika, amit a jelenlegi kormány folytat. És még ha csak retorika lenne...
MERT EZ NEM A PIM. A PIM NYITOTT MÚZEUM. És remélem, ez így is marad..."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Orbán, Karácsony, Demeter, Nyáry búcsúzik Szőcs Gézától

A november 5-én elhunyt költőre  Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától Nyáry Krisztiánon át Budapest főpolgármesteréig, Karácsony Gergelyig sokan emlékeztek. Ezekből válogattunk.

...
Hírek

Demeter Szilárd lett a PIM ideiglenes főigazgatója

...
Beleolvasó

Soros Tivadar túlélési stratégiája ma is gondolkodásra késztet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!