Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója origós publicisztikájában nem kevesebbet állított, mint azt, hogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer", akit a liberárjának nevezett hadserege jobban istenit, mint Hitlert a sajátjai. A bődületes cikkre Vámos Miklós a Facebookon, Schein Gábor cikkben, Bajnai Gordon nyílt levélben reagált, Izrael nagykövetsége a Twitteren, de közben elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói is. 

vl | 2020. november 29. |

Demeter szerint Soros "saját halála kapujában önnön szobrát faragja", mert idős korára rájött, a pénz nem boldogít, igazi, szellemi értelemben vett öröksége nem lesz ("Írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens"), ezért elhitte saját küldetéstudatát, hogy ő maga a messiás.

Magyarország állandó ellensége, akinek Európa a gázkamrája, és a mérgező gáz a multikulturalizmus: "a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni." Az európai politikai közösség ezért támadja Magyarországot: mindegy, hogy jogállamiságnak vagy nyitott társadalomnak vagy szolidaritásnak hívják.

Jöjjenek a reakciók!

Vámos Miklós reagált elsőként: "Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be."

Schein Gábor a 444-en jelentette meg véleménycikkét, amit teljesen itt lehet elolvasni, de néhány gondolatot kiemelünk. Demeter Szilárdot Orbán Viktor legfontosabb bizalmasának tartja a kultúrpolitikában, akihez kiemelt intézmények tartoznak. Lemondásra szólítja fel, mert nyíltan náci nyelven beszél. Kiemeli, hogy "Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el." Schein szerint "Ez a nyelv nem azonos Magyarországgal. Magyarországon ma ismét diktatúra van. A választók nem erre adtak felhatalmazást. "

A Telex szemlézte Izrael magyarországi nagykövetségének Twitteren közzétett bejegyzését, amiben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását, mert szerintük nincs helye annak, hogy kortárs vitákkal kapcsolják össze "az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét". Twitteren reagált az American Jewish Committee (AJC), a Mazsihisz közleményt adott ki: “Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”

Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy "Mégis tudni kell, hogy a nyelvvel, a nyelv használatával rendkívül sok bűnt követtek már el. Sok bűn kezdődött azzal, hogy elkezdtek kitolódni a kimondható dolgok határai. Például akkor, amikor a zsidókat a harmadik birodalomban vagy éppen az osztályellenségeket a kommunista diktatúrában dehumanizáló szavakkal kiírták a jogközösségből."

A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szintén a Facebookon írt nyílt üzenetet Orbán Viktornak: bízik benne, hogy a miniszterelnök nem tekinti Demeter írását a kormány álláspontjának.

Jakab Éva, a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozója posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy Demeter Szilárdot, a PIM főigazgatóját ne azonosítsák az emberek a múzeummal: "Eddig úgy tapasztaltam, hogy Demeter Szilárd, önmagát megrögzött orbánistaként bemutató főigazgató személyével együtt nem férkőzött be a falak közé az a modortalan, a máshogy gondolkodókat/érzőket/élőket sértő, kirekesztő, megalázó, bűnbakkereső és ostoba retorika, amit a jelenlegi kormány folytat. És még ha csak retorika lenne...
MERT EZ NEM A PIM. A PIM NYITOTT MÚZEUM. És remélem, ez így is marad..."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Orbán, Karácsony, Demeter, Nyáry búcsúzik Szőcs Gézától

A november 5-én elhunyt költőre  Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától Nyáry Krisztiánon át Budapest főpolgármesteréig, Karácsony Gergelyig sokan emlékeztek. Ezekből válogattunk.

...
Hírek

Demeter Szilárd lett a PIM ideiglenes főigazgatója

...
Beleolvasó

Soros Tivadar túlélési stratégiája ma is gondolkodásra késztet

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

...
Kritika

A Termőtestek gombái a horror valódi természetét leplezik le

Sepsi László új regényében a drogpiacért folytatott küzdelem mögött olyan erők mozdulnak meg, amik túlmutatnak ez embercentrikus valóságunkon. Sepsi nyomasztó víziójában a horror nagyon is aktuális kérdéseket feszeget. A Termőtestek a hét könyve.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

...
Könyves Advent

Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

Hírek
...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

...
Hírek

Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

...
Hírek

Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

...
Hírek

A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

Olvass!
...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

...
Beleolvasó

Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!