Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója origós publicisztikájában nem kevesebbet állított, mint azt, hogy "Európa Soros György gázkamrája" és "Soros György a Liberális Führer", akit a liberárjának nevezett hadserege jobban istenit, mint Hitlert a sajátjai. A bődületes cikkre Vámos Miklós a Facebookon, Schein Gábor cikkben, Bajnai Gordon nyílt levélben reagált, Izrael nagykövetsége a Twitteren, de közben elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói is. 

vl | 2020. november 29. |

Demeter szerint Soros "saját halála kapujában önnön szobrát faragja", mert idős korára rájött, a pénz nem boldogít, igazi, szellemi értelemben vett öröksége nem lesz ("Írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens"), ezért elhitte saját küldetéstudatát, hogy ő maga a messiás.

Magyarország állandó ellensége, akinek Európa a gázkamrája, és a mérgező gáz a multikulturalizmus: "a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni." Az európai politikai közösség ezért támadja Magyarországot: mindegy, hogy jogállamiságnak vagy nyitott társadalomnak vagy szolidaritásnak hívják.

Jöjjenek a reakciók!

Vámos Miklós reagált elsőként: "Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be."

Schein Gábor a 444-en jelentette meg véleménycikkét, amit teljesen itt lehet elolvasni, de néhány gondolatot kiemelünk. Demeter Szilárdot Orbán Viktor legfontosabb bizalmasának tartja a kultúrpolitikában, akihez kiemelt intézmények tartoznak. Lemondásra szólítja fel, mert nyíltan náci nyelven beszél. Kiemeli, hogy "Az a beszéd, amely egyenlőségjelet tesz a jogállamiság és a gázkamrák, a szolidaritás és a jogfosztás, az Európai Unió és Hitler Harmadik Birodalma közé, az magát a nyelvet törli el." Schein szerint "Ez a nyelv nem azonos Magyarországgal. Magyarországon ma ismét diktatúra van. A választók nem erre adtak felhatalmazást. "

A Telex szemlézte Izrael magyarországi nagykövetségének Twitteren közzétett bejegyzését, amiben elutasítják a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását, mert szerintük nincs helye annak, hogy kortárs vitákkal kapcsolják össze "az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét". Twitteren reagált az American Jewish Committee (AJC), a Mazsihisz közleményt adott ki: “Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan”

Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy "Mégis tudni kell, hogy a nyelvvel, a nyelv használatával rendkívül sok bűnt követtek már el. Sok bűn kezdődött azzal, hogy elkezdtek kitolódni a kimondható dolgok határai. Például akkor, amikor a zsidókat a harmadik birodalomban vagy éppen az osztályellenségeket a kommunista diktatúrában dehumanizáló szavakkal kiírták a jogközösségből."

A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szintén a Facebookon írt nyílt üzenetet Orbán Viktornak: bízik benne, hogy a miniszterelnök nem tekinti Demeter írását a kormány álláspontjának.

Jakab Éva, a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozója posztjában arra hívja fel a figyelmet, hogy Demeter Szilárdot, a PIM főigazgatóját ne azonosítsák az emberek a múzeummal: "Eddig úgy tapasztaltam, hogy Demeter Szilárd, önmagát megrögzött orbánistaként bemutató főigazgató személyével együtt nem férkőzött be a falak közé az a modortalan, a máshogy gondolkodókat/érzőket/élőket sértő, kirekesztő, megalázó, bűnbakkereső és ostoba retorika, amit a jelenlegi kormány folytat. És még ha csak retorika lenne...
MERT EZ NEM A PIM. A PIM NYITOTT MÚZEUM. És remélem, ez így is marad..."

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Orbán, Karácsony, Demeter, Nyáry búcsúzik Szőcs Gézától

A november 5-én elhunyt költőre  Demeter Szilárdtól, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától Nyáry Krisztiánon át Budapest főpolgármesteréig, Karácsony Gergelyig sokan emlékeztek. Ezekből válogattunk.

...
Hírek

Demeter Szilárd lett a PIM ideiglenes főigazgatója

...
Beleolvasó

Soros Tivadar túlélési stratégiája ma is gondolkodásra késztet

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mikor kezdtük el félreérteni a boldogságot?

Oliver Burkeman pszichológiai témájú könyvet írt, ő maga mégsem pszichológus. Túladagolt boldogság című kötete egyszerre gondolatébresztő és meghökkentő olvasmány.

...
Nagy

Politika, robotok egy megosztott világban – A sci-fi trendjeiről beszélgettünk Jonathan Strahan szerkesztővel

Immár ötödik éve jelentkezik a Gabo a Jonathan Strahan szerkesztésében készült, az év legjobb fantasztikus novelláit tartalmazó válogatással. A szerkesztőt munkamódszeréről, a sci-fi jelenlegi állapotáról, és a világ helyzetéről is kérdeztük.

...
Nagy

Fábián Janka: A történelmi regény nálunk sokáig macsó műfaj volt

Fábián Janka a kortárs romantikus történelmi regények egyik legnépszerűbb hazai írója. Legújabb történetének, a két kötetes Julie-könyvek megjelenését követően beszélgettünk vele történelemről, a női szerepek változásáról, kedvenc korszakáról, jövőbeli terveiről.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Nagy

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!