A Putyin emberei szerzője szerint az orosz elnök sok mindent rosszul mért fel

Catherine Belton szerint Putyin több dologban is tévedett, amikor háborút indított Ukrajna ellen. Valószínűleg nem számolt sem az ukránok heves ellenállásával, sem pedig azzal, hogy komoly nyugati szankciók lesznek.

fk | 2022. május 17. |

Catherine Belton brit oknyomozó újságíró könyve, a Putyin emberei (olvass bele ITT) az orosz elnök szűk körének történetét beszéli el, ezáltal pedig nagyban segít megérteni, hogy miként működik a mai orosz politika. A kötetből kiderül, hogyan élte túl a KGB-hez köthető csoport a Szovjetunió összeomlását, miként tett szert óriási vagyonokra, nyerte vissza pozícióját, és milyen események hatására vált először az orosz, majd a világpolitika megkerülhetetlen tényezőjévé. A szerzőnek, aki évekig volt a Financial Times moszkvai tudósítója, és aki jelenleg a Washington Postnak dolgozik, sikerült eljutnia az elmúlt húsz év legfontosabb kulcsfiguráihoz: egykori KGB-s vezetőkkel, oligarchákkal, bankárokkal, kémelhárítókkal és egykori orosz miniszterelnökökkel beszélgetett a kötet megírásakor. Beltonnal most a 444 készített hosszabb interjút, amelyben szó esett a háborúról, a szankciók hatásairól és a könyv megjelenése utáni pereskedésekről is.  

CATHERINE BELTON
Putyin emberei
Ford.: Bujdosó István, Libri, 2022, 600 oldal
Catherine Belton: Putyin emberei

Belton az interjúban beszélt arról, hogy miként próbálta Putyin erősíteni a befolyását Ukrajnában már jóval a háború előtt. Az újságíró úgy vélte, Zelenszkijről Putyin sokáig azt hitte, hogy gyenge elnök lesz, akit könnyű lesz majd befolyásolni, de ez nem igazolódott be. Az orosz elnök szerinte más dolgokat is rosszul mért fel. Mivel 2014-ben a Nyugat nem tiltakozott élesen a Krím elfoglalása ellen, azt hihette például, hogy ezúttal sem lesznek komoly szankciók. „Azt gondolhatta, hogy a Nyugat jóval gyengébb a valóságosnál, és nem ad majd kemény választ, meg nem is érdekli igazán Ukrajna” – mondta. Belton szerint az orosz elnök valószínűleg arra is számíthatott, hogy sokkal nagyobb lesz a támogatottsága az orosz beavatkozásnak Ukrajnában, és nem lesz szükség komoly harcok megvívására.

Mi zajlik a Kreml áthatolhatatlannak tűnő falai mögött?

A Putyin emberei az orosz elnök szűk körének eddig ismeretlen történetét beszéli el. Catherine Beltonnak sikerült eljutnia az elmúlt húsz év legfontosabb kulcsfiguráihoz, az egykori bennfentesekhez. Olvass bele a könyvébe!

Tovább olvasok

A szerző az interjúban beszélt arról is, hogy milyen most az orosz elit sorsa a nyugati országokban, és hogy milyen hatása van a szankcióknak. Elmondása szerint, ezek nem azonnal fájnak, kell egy kis idő, hogy hassanak, az oroszok számára a legrosszabb még csak most következik, mivel mostanában kezdenek majd elfogyni a készleteik. Mint kiemelte, fontos lenne, hogy az olajembargóban megegyezzenek az európaiak, akár úgy is, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország valamiféle kivételt kapnak, mivel az nagyon fájna az orosz gazdaságnak, még a katonai műveleteket is veszélyeztethetné, akkora anyagi terhet jelentene a költségvetésnek.

A teljes interjú ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mihail Siskin: Putyin a tünet, nem a betegség

Rendszer- és gondolkodásváltást sürgető véleménycikket publikált Mihail Siskin orosz író a Guardianben, viszonylag hosszú és elég sokatmondó címmel: “Sem a NATO, sem Ukrajna nem tudja putyintalanítani Oroszországot. Nekünk, oroszoknak kell megtennünk”. Siskin cikkében amellett érvel, hogy az új, demokratikus Oroszország nem lehetséges anélkül, hogy az oroszok meg ne változtatnák a “nemzeti gondolkodásmódjukat” - és el ne ismernék a nemzeti vétküket.

...
Hírek

Ulickaja szerint Putyin gyengének látja a Nyugatot, ezért fenyegeti

Szerinte a katonai erőszak “egyetlen ember őrülete”, aki a követőivel kisajátította az orosz nép sorsát.

...
Podcast

Ki az a Putyin? Egy történet a KGB-től az ukrajnai háborúig

Sz. Bíró Zoltánnal, Oroszország-szakértővel, a Putyin Oroszországa című könyv szerzőjével beszélgettünk emlékezetpolitikáról, hatalmi játékokról és felemelkedéstörténetről.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul