Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Új könyve, a Prímszámok hóesésben apropóján készített nagyinterjút Bödőcs Tiborral a Válasz Online. A beszélgetésből kiderül, hogy ismert kormánykritikusként miért maradt a Librinél, miért nem való a kötet gyerekkézbe, milyen szerinte a jó kritika, és kiről szól több vicce, mint a magyar miniszterelnökről. Pontokba szedtük az érdekesebb állításokat.

A Prímszámok hóesésben bemutatója a Margón lesz, október 12-én. A részleteket itt találod.

sa | 2023. szeptember 27. |
BÖDŐCS TIBOR
Prímszámok hóesésben
Helikon, 2023, 184 oldal
-
  • Amikor a Librinél az MCC lett a 98,41 százalékos tulajdonos, a könyv már készen volt, így “nem nagyon volt mozgásterem”. Bödőcs szerint sem a kiadó igazgatójával, M. Nagy Miklóssal, sem a Helikon csapatával nem lett volna tisztességes, ha látványosan távozik. Szerinte azzal, hogy ő maradt a kiadónál nem is igazán kollaboráció: “az adóforintjaimon felül még a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia. Tehát nem lefizetnek, hanem kicsit jobban meglopnak.” 

Azt kultúrmissziónak tartja, ha az ő “bagateljein” keresheti meg a kiadó azt a pénzt, amit aztán “valódi, értékes irodalom” megjelentetésébe fektethet. 

  • A kötet gyerekek számára nem lesz elérhető a boltokban, hiszen van benne homoerotikus szál. Hitler és Sztálin “héja nászát” vetette papírra a szerző, amihez inspirálódott a Képviselő Funkyból, Krúbi vonatkozó számából, Ormos Mária írásaiból is. “A két totalitárius rendszer egylényegűsége viszont régóta foglalkoztat, s valahogy adta magát, hogy ha ezek ennyire hasonlóak, ugyan miért ne eshetnének egymással féktelen szerelembe?”
  • A kritikák közül csak az érdekli, amiből tanulhat: “Az a kritika, amely ahhoz segít hozzá, hogy jobb legyen a műsor, a könyv: értékes kritika. Arra figyelek. Ilyen elnagyolt szitkok viszont, mint ez a, hogy is mondta, »Bödőcs egyre butábban csinálja«, nem adnak hozzá a minőséghez.”
  • Próbál menekülni az aktuálpolitika “raszputyicájából”, a új műsora alapja is még mindig a falusi gyerekkor és Búcsúszentlászló. “(N)ehéz baloldali agitpropnak láttatni ezt a kötetet. Szerintem több benne az antikommunizmus, mint az antifasizmus – vagy legalább annyi. Meg ahogy említette, a méregzöldek is pellengérre kénytelenek állni a könyvemben. 

Az igazán jó paródia ugyanis az, ha önmagunkat is képesek vagyunk kinevetni.”

  • Minden ideológiai szélsőségről úgy gondolja, csak egy kicsit kell még túlozni rajta, hogy nagyon vicces legyen. “A népi-urbánus vita számomra nem olyan, hogy népi vagyok vagy urbánus. A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem. Belül van az ellentét és a harmónia is. Nem jók ezek a „vagy ez, vagy az”-bélyegek.”
  • Bár az újságíró felvetése szerint a NER nagyon Bödőcs-barát, hiszen 13 éve hatalmon van, és még marad is egy darabig, így akad elég muníció a paródiához, a humorista, ha tehetné, “lemondana a lehetőségről”. Véleménye szerint amúgy több poént talált ki Krúdy Gyuláról, mint a “türk basánkról”.
  • Putyin és a magyar miniszterelnök kapcsán elmondta, őt az aggasztja, hogy a “türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t. Ezt azért rossz látni. Hogy soha, egyetlen rossz szavuk nincs »apura«, a »hanyatló Nyugatot« ostorozó több száz éves sztereotípiák viszont annál gyakoribbak.” Az ellenzék esetében nem tudja, “hányat fizetnek azért itthon, hogy direkt rosszul csinálja és mennyi van, aki ingyen is képes erre.”
  • A standup és a könyvpiac között szerinte az a különbség, hogy a humorista élőben dumál, érte csak a “fekete autót” lehet küldeni. A Libriben viszont szerinte a könyves stábot előbb vagy utóbb lecserélik majd a párttagkönyvesekre, mert ez a rendszer logikája.

A teljes interjút ITT tudod elolvasni.Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között. 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, 4 napon át – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

...
Hírek

Bödőcs: Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?

Miután az MCC 98.41 százalékot szerzett a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének számító Libriben, akad olyan szerző, aki nem kíván a továbbiakban együttműködni a Libri Kiadóval. Bödőcs Tibor egyelőre marad a cégcsoporthoz tartozó Helikonnál.

...
Hírek

Angolul is megjelent Bödőcs Tibor regénye

Luigi the Last címmel angolul is megjelent Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című regénye.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Olvass!
...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!