Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

Új könyve, a Prímszámok hóesésben apropóján készített nagyinterjút Bödőcs Tiborral a Válasz Online. A beszélgetésből kiderül, hogy ismert kormánykritikusként miért maradt a Librinél, miért nem való a kötet gyerekkézbe, milyen szerinte a jó kritika, és kiről szól több vicce, mint a magyar miniszterelnökről. Pontokba szedtük az érdekesebb állításokat.

A Prímszámok hóesésben bemutatója a Margón lesz, október 12-én. A részleteket itt találod.

sa | 2023. szeptember 27. |
BÖDŐCS TIBOR
Prímszámok hóesésben
Helikon, 2023, 184 oldal
-
 • Amikor a Librinél az MCC lett a 98,41 százalékos tulajdonos, a könyv már készen volt, így “nem nagyon volt mozgásterem”. Bödőcs szerint sem a kiadó igazgatójával, M. Nagy Miklóssal, sem a Helikon csapatával nem lett volna tisztességes, ha látványosan távozik. Szerinte azzal, hogy ő maradt a kiadónál nem is igazán kollaboráció: “az adóforintjaimon felül még a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia. Tehát nem lefizetnek, hanem kicsit jobban meglopnak.” 

Azt kultúrmissziónak tartja, ha az ő “bagateljein” keresheti meg a kiadó azt a pénzt, amit aztán “valódi, értékes irodalom” megjelentetésébe fektethet. 

 • A kötet gyerekek számára nem lesz elérhető a boltokban, hiszen van benne homoerotikus szál. Hitler és Sztálin “héja nászát” vetette papírra a szerző, amihez inspirálódott a Képviselő Funkyból, Krúbi vonatkozó számából, Ormos Mária írásaiból is. “A két totalitárius rendszer egylényegűsége viszont régóta foglalkoztat, s valahogy adta magát, hogy ha ezek ennyire hasonlóak, ugyan miért ne eshetnének egymással féktelen szerelembe?”
 • A kritikák közül csak az érdekli, amiből tanulhat: “Az a kritika, amely ahhoz segít hozzá, hogy jobb legyen a műsor, a könyv: értékes kritika. Arra figyelek. Ilyen elnagyolt szitkok viszont, mint ez a, hogy is mondta, »Bödőcs egyre butábban csinálja«, nem adnak hozzá a minőséghez.”
 • Próbál menekülni az aktuálpolitika “raszputyicájából”, a új műsora alapja is még mindig a falusi gyerekkor és Búcsúszentlászló. “(N)ehéz baloldali agitpropnak láttatni ezt a kötetet. Szerintem több benne az antikommunizmus, mint az antifasizmus – vagy legalább annyi. Meg ahogy említette, a méregzöldek is pellengérre kénytelenek állni a könyvemben. 

Az igazán jó paródia ugyanis az, ha önmagunkat is képesek vagyunk kinevetni.”

 • Minden ideológiai szélsőségről úgy gondolja, csak egy kicsit kell még túlozni rajta, hogy nagyon vicces legyen. “A népi-urbánus vita számomra nem olyan, hogy népi vagyok vagy urbánus. A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem. Belül van az ellentét és a harmónia is. Nem jók ezek a „vagy ez, vagy az”-bélyegek.”
 • Bár az újságíró felvetése szerint a NER nagyon Bödőcs-barát, hiszen 13 éve hatalmon van, és még marad is egy darabig, így akad elég muníció a paródiához, a humorista, ha tehetné, “lemondana a lehetőségről”. Véleménye szerint amúgy több poént talált ki Krúdy Gyuláról, mint a “türk basánkról”.
 • Putyin és a magyar miniszterelnök kapcsán elmondta, őt az aggasztja, hogy a “türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t. Ezt azért rossz látni. Hogy soha, egyetlen rossz szavuk nincs »apura«, a »hanyatló Nyugatot« ostorozó több száz éves sztereotípiák viszont annál gyakoribbak.” Az ellenzék esetében nem tudja, “hányat fizetnek azért itthon, hogy direkt rosszul csinálja és mennyi van, aki ingyen is képes erre.”
 • A standup és a könyvpiac között szerinte az a különbség, hogy a humorista élőben dumál, érte csak a “fekete autót” lehet küldeni. A Libriben viszont szerinte a könyves stábot előbb vagy utóbb lecserélik majd a párttagkönyvesekre, mert ez a rendszer logikája.

A teljes interjút ITT tudod elolvasni.Olvass minket e-mailben is!

 • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
 • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
 • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
 • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

Minden eddiginél több külföldi szerzőt és régóta várt könyveket hoz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 12. és 15. között. 60 program, 11 külföldi író, több mint 50 könyvbemutató, 4 napon át – ez várható az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron októberben.

...
Hírek

Bödőcs: Kiadhatják a Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?

Miután az MCC 98.41 százalékot szerzett a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének számító Libriben, akad olyan szerző, aki nem kíván a továbbiakban együttműködni a Libri Kiadóval. Bödőcs Tibor egyelőre marad a cégcsoporthoz tartozó Helikonnál.

...
Hírek

Angolul is megjelent Bödőcs Tibor regénye

Luigi the Last címmel angolul is megjelent Bödőcs Tibor Mulat a Manézs című regénye.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Podcast

Karrierista nők: divathóbort vagy gazdasági kényszer? [Budapesti nők]

A századforduló környékén Budapesten is egy új nőtípus felbukkanása borzolta a kedélyeket: ő volt a New Woman, aki már nem elégedett meg azzal a térrel, amit a férfiak által húzott korlátok hagytak neki. Podcast.

Szerzőink

...
hhz

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

...
hhz

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

A finn Asko Sahlberg Ők című regényével folytatódik a Margó Könyvek sorozat. Most elolvashatsz egy részletet a háború, a bosszú és az árulás motívumain alapuló kötetből. 

...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-Jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.