Tíz évig írta a Blonde forgatókönyvét a Marilyn Monroe életéről szóló film rendezője

Hamarosan magyarul is megjelenik Joyce Carol Oates regénye, a Szöszi, amiből a Netflix készített filmet. A szeptember végén debütált Blonde új megvilágításba helyezi Marilyn Monroe életét, és azt, hogy milyen árat fizetett a hírnévért. Az életrajzi drámát Andrew Dominik rendezte, aki tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, Magyarországon pedig a Blonde hamar a legnézettebb filmek egyike lett. 

Simon Eszter | 2022. október 04. |

Monroe szerepében a brazil származású Ana de Armas-t láthatjuk, aki a hiteles alakítás érdekében az akcentusa miatt beszédtanárhoz is járt. A Blonde-t a Ranker nevű oldal olvasói Oates legjobb regényének szavazták meg, ami már a 2001-es megjelenéskor is nagy sikert aratott, a kötetet az amerikai Nemzeti Könyvdíjra és Pulitzer-díjra is jelölték, a film azonban már nem aratott ennyire egyöntetű sikert. A velencei filmfesztiválon a közönség tíz percig állva tapsolt a Blonde vetítése után, a kritikusok véleménye azonban megoszlik.

Andrew Dominik húsz éve olvasta Oates regényét, amiről a szerző korábban többször is hangsúlyozta, hogy nem életrajzi könyv, hanem szépirodalom, ahol a fikciós elemek a valósággal keverednek. Az író egyébként úgy tervezte, hogy a kötet maximum 200 oldalas lesz, de végül 700 oldalnál fejezte be, így a Blonde Oates leghosszabb regénye, amit ráadásul egy véletlen inspirált. Oates azt mondja, egészen addig nem érdekelte Marilyn Monroe, amíg egyszer rá nem bukkant egy régi fényképre. "Láttam egy fotót Norma Jeane Bakerről, amin körülbelül 15 éves volt. Egy csinos, barna hajú lány mosolyog a kamerába, és megdöbbentő volt belegondolni, hogy ekkor még senki nem tudta, hogy tíz év múlva ő lesz az amerikai showbiznisz egyik legnagyobb ikonja. Vonzott az ötlet, hogy megírjam ennek a közönségesnek tűnő lánynak a történetét, aki felemelkedett a szegénységből, híres lett, de mégis szörnyű tragédiával végződött az élete”. Andrew Dominik tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, a filmben pedig igyekezett megtartani a regény perspektíváját. A Blonde talán éppen emiatt nyomasztó, ugyanis a nézők Monroe szemszögéből látják az eseményeket. A film a gyermekkori traumákra épül, amik meghatározták Monroe egész életét, és megmutatja hogy lett egy átlagos lányból Amerika egyik legnagyobb ikonja, hogyan kapta meg első filmszerepeit, miközben a film köntörfalazás nélkül ábrázolja Monroe életének árnyoldalait, például az abortuszát. A Blonde az Egyesült Államokban NC-17-es besorolást kapott, ami az jelenti, hogy kiskorúak egyáltalán nem nézhetik meg a filmet, még szülői felügyelettel sem, mivel az egyik jelenetében látható, ahogy egy stúdióvezető megerőszakolta Monroe-t , és azt is bemutatja, amikor DiMaggio, az akkori férje megverte. 

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani
Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

Tovább olvasok

Miután Andrew Dominik 2007-ben befejezte a Ron Hansen azonos című regénye alapján készült Jesse James meggyilkolását a gyáva Robert Ford forgatását, elkezdett dolgozni a Blonde adaptációján. "2008-ban kezdtem írni, de egyszerűen lehetetlen volt befejezni. Akkor még úgy gondoltam, hogy az emberek nem kíváncsiak a nők traumáira, de aztán jött a #MeToo, és rájöttem, hogy ez a téma mégis érdekelné a közönséget.” Andrew Dominik szerint Monroe-t máig körbeveszi egyfajta kulturális megszállottság. “Ez a rajongás abból fakad, hogy tudjuk, hogy nem tehetünk érte semmit, Monroe gyakorlatilag halálra van ítélve, mégis meg akarjuk menteni” - mondta a rendező. A filmet sokan méltatták, de negatív kritikák is születtek, amelyek azt állítják, hogy a Blonde áldozati szerepben tünteti fel Monroe-t. Ez tulajdonképpen így is van, de Andrew Dominik sosem állította, hogy a Blonde szórakoztató film lesz. 

Oates regénye már magyarul is előrendelhető az Európa Könyvkiadónál, amiből sokkal árnyaltabb képet kapunk Monroe-ról. A kötetből kirajzolódik, hogy az irigylésre méltó csillogás mögött valójában mennyi fájdalom rejlik, ám ennek ellenére a színésznő folyamatosan újrateremtette magát. A Szöszi betekintést enged Monroe konfliktusokkal teli életébe, ami egészen odáig vezetett, hogy a színésznő harminchat évesen az öngyilkosságba menekült.

Forrás: NPR, The Hollywood Reporter, Los Angeles Times

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

...
Szórakozás

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

...
Szórakozás

Korhatáros lesz a Marilyn Monroe-ról szóló Joyce Carol Oates-adaptáció

Az év második felében érkezik a Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készült film, amely Marilyn Monroe életét dolgozza fel. Az első hírek szerint Andrew Dominik adaptációja korhatátos lesz. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...

Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban

...