Tíz évig írta a Blonde forgatókönyvét a Marilyn Monroe életéről szóló film rendezője

Hamarosan magyarul is megjelenik Joyce Carol Oates regénye, a Szöszi, amiből a Netflix készített filmet. A szeptember végén debütált Blonde új megvilágításba helyezi Marilyn Monroe életét, és azt, hogy milyen árat fizetett a hírnévért. Az életrajzi drámát Andrew Dominik rendezte, aki tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, Magyarországon pedig a Blonde hamar a legnézettebb filmek egyike lett. 

Simon Eszter | 2022. október 04. |

Monroe szerepében a brazil származású Ana de Armas-t láthatjuk, aki a hiteles alakítás érdekében az akcentusa miatt beszédtanárhoz is járt. A Blonde-t a Ranker nevű oldal olvasói Oates legjobb regényének szavazták meg, ami már a 2001-es megjelenéskor is nagy sikert aratott, a kötetet az amerikai Nemzeti Könyvdíjra és Pulitzer-díjra is jelölték, a film azonban már nem aratott ennyire egyöntetű sikert. A velencei filmfesztiválon a közönség tíz percig állva tapsolt a Blonde vetítése után, a kritikusok véleménye azonban megoszlik.

Andrew Dominik húsz éve olvasta Oates regényét, amiről a szerző korábban többször is hangsúlyozta, hogy nem életrajzi könyv, hanem szépirodalom, ahol a fikciós elemek a valósággal keverednek. Az író egyébként úgy tervezte, hogy a kötet maximum 200 oldalas lesz, de végül 700 oldalnál fejezte be, így a Blonde Oates leghosszabb regénye, amit ráadásul egy véletlen inspirált. Oates azt mondja, egészen addig nem érdekelte Marilyn Monroe, amíg egyszer rá nem bukkant egy régi fényképre. "Láttam egy fotót Norma Jeane Bakerről, amin körülbelül 15 éves volt. Egy csinos, barna hajú lány mosolyog a kamerába, és megdöbbentő volt belegondolni, hogy ekkor még senki nem tudta, hogy tíz év múlva ő lesz az amerikai showbiznisz egyik legnagyobb ikonja. Vonzott az ötlet, hogy megírjam ennek a közönségesnek tűnő lánynak a történetét, aki felemelkedett a szegénységből, híres lett, de mégis szörnyű tragédiával végződött az élete”. Andrew Dominik tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, a filmben pedig igyekezett megtartani a regény perspektíváját. A Blonde talán éppen emiatt nyomasztó, ugyanis a nézők Monroe szemszögéből látják az eseményeket. A film a gyermekkori traumákra épül, amik meghatározták Monroe egész életét, és megmutatja hogy lett egy átlagos lányból Amerika egyik legnagyobb ikonja, hogyan kapta meg első filmszerepeit, miközben a film köntörfalazás nélkül ábrázolja Monroe életének árnyoldalait, például az abortuszát. A Blonde az Egyesült Államokban NC-17-es besorolást kapott, ami az jelenti, hogy kiskorúak egyáltalán nem nézhetik meg a filmet, még szülői felügyelettel sem, mivel az egyik jelenetében látható, ahogy egy stúdióvezető megerőszakolta Monroe-t , és azt is bemutatja, amikor DiMaggio, az akkori férje megverte. 

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani
Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

Tovább olvasok

Miután Andrew Dominik 2007-ben befejezte a Ron Hansen azonos című regénye alapján készült Jesse James meggyilkolását a gyáva Robert Ford forgatását, elkezdett dolgozni a Blonde adaptációján. "2008-ban kezdtem írni, de egyszerűen lehetetlen volt befejezni. Akkor még úgy gondoltam, hogy az emberek nem kíváncsiak a nők traumáira, de aztán jött a #MeToo, és rájöttem, hogy ez a téma mégis érdekelné a közönséget.” Andrew Dominik szerint Monroe-t máig körbeveszi egyfajta kulturális megszállottság. “Ez a rajongás abból fakad, hogy tudjuk, hogy nem tehetünk érte semmit, Monroe gyakorlatilag halálra van ítélve, mégis meg akarjuk menteni” - mondta a rendező. A filmet sokan méltatták, de negatív kritikák is születtek, amelyek azt állítják, hogy a Blonde áldozati szerepben tünteti fel Monroe-t. Ez tulajdonképpen így is van, de Andrew Dominik sosem állította, hogy a Blonde szórakoztató film lesz. 

Oates regénye már magyarul is előrendelhető az Európa Könyvkiadónál, amiből sokkal árnyaltabb képet kapunk Monroe-ról. A kötetből kirajzolódik, hogy az irigylésre méltó csillogás mögött valójában mennyi fájdalom rejlik, ám ennek ellenére a színésznő folyamatosan újrateremtette magát. A Szöszi betekintést enged Monroe konfliktusokkal teli életébe, ami egészen odáig vezetett, hogy a színésznő harminchat évesen az öngyilkosságba menekült.

Forrás: NPR, The Hollywood Reporter, Los Angeles Times

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

...
Szórakozás

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

...
Szórakozás

Korhatáros lesz a Marilyn Monroe-ról szóló Joyce Carol Oates-adaptáció

Az év második felében érkezik a Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készült film, amely Marilyn Monroe életét dolgozza fel. Az első hírek szerint Andrew Dominik adaptációja korhatátos lesz. 

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

...

Tényleg meg tudják jósolni, hogy valaki meg fog halni, vagy csak egy aprólékosan kitervelt átverés az egész?

...

Farkasházi Réka: Olyan pillanatokat élek át, raktározok el, amiket öntudatlanul beleviszek a mesékbe

...

Jean-Claude Mourlevat csak történeteket akar írni, és nem a nagy, nemes témákat követi

...