Tíz évig írta a Blonde forgatókönyvét a Marilyn Monroe életéről szóló film rendezője

Hamarosan magyarul is megjelenik Joyce Carol Oates regénye, a Szöszi, amiből a Netflix készített filmet. A szeptember végén debütált Blonde új megvilágításba helyezi Marilyn Monroe életét, és azt, hogy milyen árat fizetett a hírnévért. Az életrajzi drámát Andrew Dominik rendezte, aki tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, Magyarországon pedig a Blonde hamar a legnézettebb filmek egyike lett. 

Simon Eszter | 2022. október 04. |

Monroe szerepében a brazil származású Ana de Armas-t láthatjuk, aki a hiteles alakítás érdekében az akcentusa miatt beszédtanárhoz is járt. A Blonde-t a Ranker nevű oldal olvasói Oates legjobb regényének szavazták meg, ami már a 2001-es megjelenéskor is nagy sikert aratott, a kötetet az amerikai Nemzeti Könyvdíjra és Pulitzer-díjra is jelölték, a film azonban már nem aratott ennyire egyöntetű sikert. A velencei filmfesztiválon a közönség tíz percig állva tapsolt a Blonde vetítése után, a kritikusok véleménye azonban megoszlik.

Andrew Dominik húsz éve olvasta Oates regényét, amiről a szerző korábban többször is hangsúlyozta, hogy nem életrajzi könyv, hanem szépirodalom, ahol a fikciós elemek a valósággal keverednek. Az író egyébként úgy tervezte, hogy a kötet maximum 200 oldalas lesz, de végül 700 oldalnál fejezte be, így a Blonde Oates leghosszabb regénye, amit ráadásul egy véletlen inspirált. Oates azt mondja, egészen addig nem érdekelte Marilyn Monroe, amíg egyszer rá nem bukkant egy régi fényképre. "Láttam egy fotót Norma Jeane Bakerről, amin körülbelül 15 éves volt. Egy csinos, barna hajú lány mosolyog a kamerába, és megdöbbentő volt belegondolni, hogy ekkor még senki nem tudta, hogy tíz év múlva ő lesz az amerikai showbiznisz egyik legnagyobb ikonja. Vonzott az ötlet, hogy megírjam ennek a közönségesnek tűnő lánynak a történetét, aki felemelkedett a szegénységből, híres lett, de mégis szörnyű tragédiával végződött az élete”. Andrew Dominik tíz évig dolgozott a forgatókönyvön, a filmben pedig igyekezett megtartani a regény perspektíváját. A Blonde talán éppen emiatt nyomasztó, ugyanis a nézők Monroe szemszögéből látják az eseményeket. A film a gyermekkori traumákra épül, amik meghatározták Monroe egész életét, és megmutatja hogy lett egy átlagos lányból Amerika egyik legnagyobb ikonja, hogyan kapta meg első filmszerepeit, miközben a film köntörfalazás nélkül ábrázolja Monroe életének árnyoldalait, például az abortuszát. A Blonde az Egyesült Államokban NC-17-es besorolást kapott, ami az jelenti, hogy kiskorúak egyáltalán nem nézhetik meg a filmet, még szülői felügyelettel sem, mivel az egyik jelenetében látható, ahogy egy stúdióvezető megerőszakolta Monroe-t , és azt is bemutatja, amikor DiMaggio, az akkori férje megverte. 

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani
Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

Tovább olvasok

Miután Andrew Dominik 2007-ben befejezte a Ron Hansen azonos című regénye alapján készült Jesse James meggyilkolását a gyáva Robert Ford forgatását, elkezdett dolgozni a Blonde adaptációján. "2008-ban kezdtem írni, de egyszerűen lehetetlen volt befejezni. Akkor még úgy gondoltam, hogy az emberek nem kíváncsiak a nők traumáira, de aztán jött a #MeToo, és rájöttem, hogy ez a téma mégis érdekelné a közönséget.” Andrew Dominik szerint Monroe-t máig körbeveszi egyfajta kulturális megszállottság. “Ez a rajongás abból fakad, hogy tudjuk, hogy nem tehetünk érte semmit, Monroe gyakorlatilag halálra van ítélve, mégis meg akarjuk menteni” - mondta a rendező. A filmet sokan méltatták, de negatív kritikák is születtek, amelyek azt állítják, hogy a Blonde áldozati szerepben tünteti fel Monroe-t. Ez tulajdonképpen így is van, de Andrew Dominik sosem állította, hogy a Blonde szórakoztató film lesz. 

Oates regénye már magyarul is előrendelhető az Európa Könyvkiadónál, amiből sokkal árnyaltabb képet kapunk Monroe-ról. A kötetből kirajzolódik, hogy az irigylésre méltó csillogás mögött valójában mennyi fájdalom rejlik, ám ennek ellenére a színésznő folyamatosan újrateremtette magát. A Szöszi betekintést enged Monroe konfliktusokkal teli életébe, ami egészen odáig vezetett, hogy a színésznő harminchat évesen az öngyilkosságba menekült.

Forrás: NPR, The Hollywood Reporter, Los Angeles Times

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

...
Szórakozás

Marilyn Monroe már nem képes tovább Marilyn Monroe-t játszani

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi). A rövid teaser után megérkezett az első hosszabb előzetes.

...
Szórakozás

Korhatáros lesz a Marilyn Monroe-ról szóló Joyce Carol Oates-adaptáció

Az év második felében érkezik a Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készült film, amely Marilyn Monroe életét dolgozza fel. Az első hírek szerint Andrew Dominik adaptációja korhatátos lesz. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Nagy

Miért szeretem a megrongált könyveket?

Teafolt? Gyűrött könyvgerinc? Megjegyzések a margón? Szerintem van benne valami gyönyörű.

Kiemeltek
...
Kritika

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

A dán Tove Ditlevsen vallomásos műveiben szinte élve boncolja önmagát, küzdelmeit és sokszor ellentmondásos érzelmeit. A memoárirodalom hagyományait követő, egyszerre nyers és költői, letaglózóan őszinte regényekből (Gyerekkor, Ifjúkor, Függés) összeálló Koppenhága-trilógia a hét könyve. 

...
Nagy

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

„Elejtette a taglót, és némán figyelte a marha még mindig eleven tekintetét, és hallotta, bár föl már nem fogta, amint az állat keservesen, szinte zokogva felbőg, túl téren és időn.” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Darvasi László hősének fejéből kicsap a bolond villám – Olvass bele a Neandervölgyiekbe!

Közel 50 év magyar történelme vonul végig Darvasi László új regényén. Most beleolvashatsz az új kötetbe.

...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

Christoph Biermann futballszakértő könyve bemutatja, hogyan alakul át a modern foci a szemünk láttára. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...