Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak. Példaként a korábbi díjazott Mario Vargas Llosát vagy Patrick Modianót szokták felhozni, akik később valóban megkapták az irodalmi Nobelt. Mindenesetre idén Joyce Carol Oates lett a kitüntetett, így övé a díj és a vele járó 200 ezer euró is - írja az AFP.

Az elismerést az alapítójáról, az olasz származású Cino Del Duca üzletember-producerről nevezték el, aki vagyonát a francia könyvkiadásban szerezte. Eredetileg úgy volt, hogy majd júniusban Párizsban adják át a díjat, viszont a koronavírus miatt le kellett mondani a rendezvényt.

Joyce Carol Oates a mai napig az egyik legtermékenyebb amerikai szerző, aki korábban már elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is, és évek óta a Nobel egyik esélyeseként tartják számon. Mindemellett a hétköznapokban óriásit megy a Twitteren, rendszeresen posztol, ezek között vannak macskások és zoknisak is, de ugyanilyen rendszeresen kommentál társadalmi-politikai eseményeket – nagy kritikusa például Donald Trumpnak. Magyarul legutóbb a Pikk bubi jelent meg tőle az Európa Könyvkiadónál.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Három kívánság: Marlon James, Ta-Nehisi Coates, Alexandra Kleeman

...
Hírek

Robert Frost rokonsága kiakadt Joyce Carol Oatesra

...
Általános cikkek

Én nem az vagyok, akinek ismersz - Joyce Carol Oates 75

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Barabási Albert-László szerint idén márciusban kezdődött a 21. század

Melyik hálózatképből lett először műalkotás, mit jelent a vizualizáció a kutatásban, és milyen következményekkel járhat, ha egy globális hálózat túlontúl besűrűsödik? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerültek Barabási Albert-László és Valuska László beszélgetésén.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.