Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak. Példaként a korábbi díjazott Mario Vargas Llosát vagy Patrick Modianót szokták felhozni, akik később valóban megkapták az irodalmi Nobelt. Mindenesetre idén Joyce Carol Oates lett a kitüntetett, így övé a díj és a vele járó 200 ezer euró is - írja az AFP.

Az elismerést az alapítójáról, az olasz származású Cino Del Duca üzletember-producerről nevezték el, aki vagyonát a francia könyvkiadásban szerezte. Eredetileg úgy volt, hogy majd júniusban Párizsban adják át a díjat, viszont a koronavírus miatt le kellett mondani a rendezvényt.

Joyce Carol Oates a mai napig az egyik legtermékenyebb amerikai szerző, aki korábban már elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is, és évek óta a Nobel egyik esélyeseként tartják számon. Mindemellett a hétköznapokban óriásit megy a Twitteren, rendszeresen posztol, ezek között vannak macskások és zoknisak is, de ugyanilyen rendszeresen kommentál társadalmi-politikai eseményeket – nagy kritikusa például Donald Trumpnak. Magyarul legutóbb a Pikk bubi jelent meg tőle az Európa Könyvkiadónál.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Három kívánság: Marlon James, Ta-Nehisi Coates, Alexandra Kleeman

...
Hírek

Robert Frost rokonsága kiakadt Joyce Carol Oatesra

...
Általános cikkek

Én nem az vagyok, akinek ismersz - Joyce Carol Oates 75

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.