Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak. Példaként a korábbi díjazott Mario Vargas Llosát vagy Patrick Modianót szokták felhozni, akik később valóban megkapták az irodalmi Nobelt. Mindenesetre idén Joyce Carol Oates lett a kitüntetett, így övé a díj és a vele járó 200 ezer euró is - írja az AFP.

Az elismerést az alapítójáról, az olasz származású Cino Del Duca üzletember-producerről nevezték el, aki vagyonát a francia könyvkiadásban szerezte. Eredetileg úgy volt, hogy majd júniusban Párizsban adják át a díjat, viszont a koronavírus miatt le kellett mondani a rendezvényt.

Joyce Carol Oates a mai napig az egyik legtermékenyebb amerikai szerző, aki korábban már elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is, és évek óta a Nobel egyik esélyeseként tartják számon. Mindemellett a hétköznapokban óriásit megy a Twitteren, rendszeresen posztol, ezek között vannak macskások és zoknisak is, de ugyanilyen rendszeresen kommentál társadalmi-politikai eseményeket – nagy kritikusa például Donald Trumpnak. Magyarul legutóbb a Pikk bubi jelent meg tőle az Európa Könyvkiadónál.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Három kívánság: Marlon James, Ta-Nehisi Coates, Alexandra Kleeman

...
Hírek

Robert Frost rokonsága kiakadt Joyce Carol Oatesra

...
Általános cikkek

Én nem az vagyok, akinek ismersz - Joyce Carol Oates 75

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Családi film készül az Édes mostohából

El a kezekkel a Papámtól! címmel forog Dobó Kata és Gulyás Buda új családi mozija - a forgatókönyv alapját egy régi történet, Lakner Artúr közel 80 éves klasszikusa adja.

...
Gyerekirodalom

Dan Brown zenét szerzett, mesét írt

Vad Szimfónia címmel megírta első gyerekkönyvét Dan Brown, a művészet, a tudomány és a misztikum szentháromságára már korán felesküdő szerző. 

...
Gyerekirodalom

Tittel Kinga legújabb könyvével gyerekjáték lesz felfedezni a Dunát

Tittel Kinga új kötete informatív és mesés körutazásra invitál: megmártózhatunk a régmúlt Duna-fürdőkben és kileshetjük a dunai aranyászok titkát. Mutatunk egy részt a könyvből!

A hét könyve
Kritika
Elena Ferrante hőse hazugsággal lázad a felnőttek képmutató világa ellen
...
Kritika

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? 

Stephen King új könyve, Az intézet egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza. 

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Durica Katarina: Több, mint száz nő mesélt arról, mit tett velük a dunaszerdahelyi maffia

Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének adaptációját Paczolay Béla rendezésében a Vígszínházban mutatják be. A maffia romantizálásáról, az áldozatokról és azokról a nőkről beszélgettünk, akik nem kaptak eddig hangot ebben a maszkulin világban. 

...
Nagy

Radnóti dedikációiból kibomlik a teljes kapcsolathálózata

Egy író vagy költő dedikációja önmagában is érdekes lehet, de összegyűjtve felskiccelik azt a közeget, amelyben az adott szerző élt és alkotott – meséli Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, aki most új kötetbe rendezte az elmúlt években fellelt Radnóti-ajánlásokat és -leveleket.

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.