Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Könyves Magazin | 2020. május 26. |

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak. Példaként a korábbi díjazott Mario Vargas Llosát vagy Patrick Modianót szokták felhozni, akik később valóban megkapták az irodalmi Nobelt. Mindenesetre idén Joyce Carol Oates lett a kitüntetett, így övé a díj és a vele járó 200 ezer euró is - írja az AFP.

Az elismerést az alapítójáról, az olasz származású Cino Del Duca üzletember-producerről nevezték el, aki vagyonát a francia könyvkiadásban szerezte. Eredetileg úgy volt, hogy majd júniusban Párizsban adják át a díjat, viszont a koronavírus miatt le kellett mondani a rendezvényt.

Joyce Carol Oates a mai napig az egyik legtermékenyebb amerikai szerző, aki korábban már elnyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat is, és évek óta a Nobel egyik esélyeseként tartják számon. Mindemellett a hétköznapokban óriásit megy a Twitteren, rendszeresen posztol, ezek között vannak macskások és zoknisak is, de ugyanilyen rendszeresen kommentál társadalmi-politikai eseményeket – nagy kritikusa például Donald Trumpnak. Magyarul legutóbb a Pikk bubi jelent meg tőle az Európa Könyvkiadónál.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Három kívánság: Marlon James, Ta-Nehisi Coates, Alexandra Kleeman

...
Hírek

Robert Frost rokonsága kiakadt Joyce Carol Oatesra

...
Általános cikkek

Én nem az vagyok, akinek ismersz - Joyce Carol Oates 75

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.