Korhatáros lesz a Marilyn Monroe-ról szóló Joyce Carol Oates-adaptáció

fk | 2022. március 29. |

Idén mutatják be a Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készült életrajzi drámát, amely Marilyn Monroe életét dolgozza fel. Az adaptációt meglehetősen nagy várakozás előzi meg, hiszen Monroe sorsra mindig is sokakat foglalkoztatott, ráadásul Oates könyve a megjelenésekor nagy siker volt: 2001-ben esélyes volt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra, illetve a Pulitzer-díjra is. A filmet Andrew Dominik rendezi és a Netflixen fogják bemutatni. Marilyn karakterét Ana de Armas kelti életre, de Adrien Brody, Bobby Cannavale és Julianne Nicholson is szerepet kaptak a filmben. 

Írt, hogy megértse önmagát - Ötven éve halt meg Marilyn Monroe
Tovább olvasok

Hogy milyen lesz a szépirodalmi mű feldolgozása, arról eddig nem sokat lehetett tudni. A napokban a Collider számolt be arról, hogy a Blonde az Egyesült Államokban korhatáros lesz, az R-nél is keményebb NC-17 besorolást kapta, ami azt jelenti, hogy kiskorúak egyáltalán nem nézhetik meg a filmet, még szülői felügyelettel sem. Az adaptáció valamikor 2022 második felében érkezik. A rendező állítólag komoly harcot folytatott azért, hogy megmaradhassanak a korhatáros jelenetek, már csak azért is, mert a történet azt mutatja meg, milyen hatással lehetnek a gyerekkori traumák egy felnőtt életére.

Joyce Carol Oates Blonde-ja annak idején bestseller volt. A szerző sokszor elmondta, hogy nem életrajzként kell olvasni, hiszen fikciós elemek is vannak benne. A regényt Oates egyik legjobb könyvének tartják. A történetben felbukkannak Monroe életének legfontosabb szereplői, példul Arthur Miller vagy John F. Kennedy. A könyvből 2001-ben már készült egy minisorozat, amely meglehetősen hűen követte a cselekményt. A mostani adaptációt már jó pár éve tervezték, végül 2019-ben kezdtek el dolgozni rajta.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Írt, hogy megértse önmagát - Ötven éve halt meg Marilyn Monroe

...
Hírek

Könyvesblokk: Monroe, Hamilton, Navalnij

Három hírességekről szóló friss könyvet ajánlunk a hétindító Könyvesblokkban.

...
Hírek

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...
Podcast

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Láttam a jövőt meghalni címmel jelent meg iamyank új albuma, amin, nem kis meglepetésre, magyar dalszöveg is hallható. Fejlődési útról, kockázatvállalásról és technikai fejlődésről is mesélt. Az a.dal.szöveg című podcastsorozat vendége: Herold János.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

...
Kolozsi Orsolya

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.