Korhatáros lesz a Marilyn Monroe-ról szóló Joyce Carol Oates-adaptáció

fk |

Idén mutatják be a Joyce Carol Oates Blonde című kötete alapján készült életrajzi drámát, amely Marilyn Monroe életét dolgozza fel. Az adaptációt meglehetősen nagy várakozás előzi meg, hiszen Monroe sorsra mindig is sokakat foglalkoztatott, ráadásul Oates könyve a megjelenésekor nagy siker volt: 2001-ben esélyes volt az amerikai Nemzeti Könyvdíjra, illetve a Pulitzer-díjra is. A filmet Andrew Dominik rendezi és a Netflixen fogják bemutatni. Marilyn karakterét Ana de Armas kelti életre, de Adrien Brody, Bobby Cannavale és Julianne Nicholson is szerepet kaptak a filmben. 

Írt, hogy megértse önmagát - Ötven éve halt meg Marilyn Monroe
Tovább olvasok

Hogy milyen lesz a szépirodalmi mű feldolgozása, arról eddig nem sokat lehetett tudni. A napokban a Collider számolt be arról, hogy a Blonde az Egyesült Államokban korhatáros lesz, az R-nél is keményebb NC-17 besorolást kapta, ami azt jelenti, hogy kiskorúak egyáltalán nem nézhetik meg a filmet, még szülői felügyelettel sem. Az adaptáció valamikor 2022 második felében érkezik. A rendező állítólag komoly harcot folytatott azért, hogy megmaradhassanak a korhatáros jelenetek, már csak azért is, mert a történet azt mutatja meg, milyen hatással lehetnek a gyerekkori traumák egy felnőtt életére.

Joyce Carol Oates Blonde-ja annak idején bestseller volt. A szerző sokszor elmondta, hogy nem életrajzként kell olvasni, hiszen fikciós elemek is vannak benne. A regényt Oates egyik legjobb könyvének tartják. A történetben felbukkannak Monroe életének legfontosabb szereplői, példul Arthur Miller vagy John F. Kennedy. A könyvből 2001-ben már készült egy minisorozat, amely meglehetősen hűen követte a cselekményt. A mostani adaptációt már jó pár éve tervezték, végül 2019-ben kezdtek el dolgozni rajta.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Írt, hogy megértse önmagát - Ötven éve halt meg Marilyn Monroe

...
Hírek

Könyvesblokk: Monroe, Hamilton, Navalnij

Három hírességekről szóló friss könyvet ajánlunk a hétindító Könyvesblokkban.

...
Hírek

Joyce Carol Oates nyerte a legpénzesebb francia irodalmi díjat

Az amerikai Joyce Carol Oates nyerte idén a Cino del Duca Világdíjat, amelyet sokan a Nobel egyik előfutárának is tartanak.

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

...
Podcast

Vigh Bori: Sokan azt gondolják, hippik vagyunk, pedig a digitális nomádok az egyik legtudatosabb csoport

A Delonghival közös podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast májusi vendége Vigh Bori digitális nomád.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.